Lokalni odgovor: Prvi korak – Grad obaveštava gradjane o stepenu zagadjenosti

Udruženje Lokalni odgovor skrenulo je pažnju javnosti na novinu u obaveštavanju gradjana o stanju aerozagadjenosti u gradu koju je uvela Gradska uprava . Oni u saopštenju za javnost podsećaju da je objavljivanje ovih podataka samo prvi korak  u borbi za zdraviju životnu sredinu. Po njihovom mišljeju naredni korak jeste blagovremeno upozoravanje gradjana na visoki stepen zagadjenosti vazduha.

Lokalni odgovor:

“Od prvog dana decembra 2020. na zvaničnom sajtu Grada Valjeva www.valjevo.org.rs se mogu pronaći informacije o zagađenju vazduha u Valjevu. Gradska uprava Valjevo je na adresi https://www.valjevo.rs/informacije-o-dnevnim-prekoracenjima-koncentracija-merenihparametara-vazduha/ postavila informacije o prekoračenju dozvoljenih vrednosti polutanata za period utorak 24.11.2020 do subote 28.11.2020.

Iz informacije se vidi da podaci o koncentracijama čađi potiču sa mernih mesta kod škole „Sestre Ilić“, kao i kod vrtića „Bambi“, „Bubamara“ i „Pčelica“. Informacije o merenju suspendovanih PM10 čestica su sa mernog mesta iz dvorišta Zavoda za javno zdravlje. Nakon višegodišnjeg pritiska građana i javnosti organi lokalne vlasti u Valjevu su 1.12.2020. učinili prvi korak ka ostvarenju prava javnosti na informaciju o životnoj sredini.

Očekujemo da će organi javne vlasti uskoro omogućiti ne samo dostupnost informacija, već i blagovremeno obaveštavanje o opasnosti od zagađenog vazduha, kao i o merama za zaštitu zdravlja ili smanjenje aerozagađenja. Pozivamo javnost u Valjevu, građane i građanke, udruženja i lokalne medije da se udružimo i budemo uporni u borbi za pravo na odgovornu vlast i zdravu životnu sredinu. “

4 comments on “Lokalni odgovor: Prvi korak – Grad obaveštava gradjane o stepenu zagadjenosti

  1. Istina

   Šta je pozitivno, to što retroaktivno dobijamo izveštaj koliko je bilo zagađenje?
   Nama treba informacija svakog renutka kada je zagađenje preko dozvoljenog da bi znali da u tim momentima što manje boravimo na otvorenom prostoru našeg „Černobila“.

   Reply
 1. mickey

  Web strana sa informacijama o zagadjenju vazduha na ovom linku iz teksta ne postoji!

  Reply
 2. Istina

  Prosto, jedini način smanjenja aerozagađenja je ukidanje individualnih ložišta, da li prelaskom na toplanu, da li dovođenjem gasovoda iz Šapca…Naravno sve to moraq da prati subvencija i krediti. Građani ne smeju da imaju veću cenu za grejanje nego štoje imaju sada kada se snalaze šta da lože u svoje peći.
  Ali, ako svi hoćemo čistiji vazduh, a mislim da je to prioritet prioriteta, onda je jedino rešenje koje sam rekao.
  Naravno pre svega ovoga, angažovanje strane konsultantske agencije da napravi studiju, kao i projekte za donacije i infrastrukturu za priključke svakog domaćinstva… Jer nemamo mi kapaciteta za tako nešto. Ako se usvojeni plan na 15 godina bude čekao, nas i našeg grada će nestati sa ovog prostora, a možda i cele zemlje Srbije…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.