Gradjani pokrenuli peticiju – Novac predvidjen za doček Nove godine proslediti bolesnoj deci

Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja pod nazivom „Da slavimo život dece – Valjevo“ kojom se od gradonačelnika Lazara Gojkovića, predsednice Skupštine Snežane Rakić traži da se sredstva predvidjena budžetom za proslavu Nove godine preusmere za lečenje bolesne dece.

Društvenim mrežama uveliko se deli i potpisuje kampanja za preusmeravanje sredstava predvidjenih za doček Nove godine na lečenje bolesne dece.

“Našim naizgled malim drugarima, a u stvari velikim i neustrašivim borcima koji se sada nalaze u bolničkim posteljama i biju najvažniju bitku u svom životu potrebna je naša pomoć. Svaki novi dan, sat i minut mogu biti presudni. Ne postoji važnija borba od borbe za život, ne postoji ništa bitnije od života dece. Vrlo često ovi mali heroji ulaze u bitke sa minimalnim šanama da prežive, ali na nama je da im pomognemo da možda ipak budu pobednici.

U momentima kada zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom postoji zabrana okupljanja, kao i teža materijalna situacija velikog broja građana prouzrokovana ovom krizom, smatramo da je potpuno besmisleno bacati novac nas građana Srbije na organizaciju proslave Nove godine, u bilo kom vidu, bilo uživo, bilo kroz plaćanje nekakvih preskupih online proslava.

Ovo su teška vremena. I mnogi ljudi su izgubili svoje bližnje. Istovremeno ovo je i vreme velike solidarnosti. Možemo da sedimo skrštenih ruku, a možemo probati da uradimo sve što je u našoj moći, kako bi naš novac bio potrošen za prave stvari. Kako bismo njime probali da spasemo one kojima je to potrebno i da znamo da slavljem svake naredne Nove godine, znamo do još neko slavi Novu godinu”, navodi se u obrazloženju I pozivu za potpisivanje peticije, čime se praktično Valjevo pridružilo još nekim gradovima u Srbiji koji su pokrenuli slične peticije.

Na poziciji Dočeka Nove godine  u Valjevu prvobitnim budžetom za 2020 godinu bilo je predvidjeno 3,1 milion dinara , ali je rebalansom budžeta taj iznos smanjen na 500 000 dinara.

doček 2020

Za doček 2020. godine grad Valjevo izdvojio je 2,6 miliona dinara, a na Gradskom trgu nastupao je Dejan Petrović I Big bend . Bio je to u protekle 4 godine ujedno I jedini koncert koji je održan za Novu godinu u Valjevu pa je bio I posećeniji od prethodnih . Doček nove godine 2019 organizovan je na Divčibarama , a nastupao je je Bojan Marović za 1,3 miliona dinara.Za doček 2018. godine ozdvojeno je 2,5 miliona dinara, koncert je organizovan na Divčibarama , nastupali Osvajači itd.

Gradjani Valjeva sada uveliko potpisuju ovu peticiju , s obzirom da je sve izvesnije da pravog dočeka I okupljanja u Valjevu za Novu godinu zbog korona virusa I neće biti.

Da li je zakonom o budžetu moguće na ovaj način preusmeriti sredstva za donaciju iz budžeta ostaje da se vidi, ali je sama kampanja I ideja za svaku pohvalu, a ako je suditi po broju potpisa koji neprestano raste očigledno je da su gradjani Valjeva zainteresovani da na ovaj način sredstva budu utrošena.

https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/da-slavimo-zivote-dece-valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.