Ekonomija:Čemu se nadamo I šta nas očekuje u 2021?

Prosečna zarada (bruto) obračunata za septembar 2020. godine iznosila je 82 515 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 59 698 dinara. U 2021. godini očekuju nas poskupljenja struje I tv pretplate, a zaposlene u javnom sektoru I penzionere povišice. Pitanje koje postavlja I Privredna komora jeste da li će privatni sektor izdržati?

U septembru mesecu ove godine prosečna zarada u Valjevu u neto iznosu je bila 56 666 dinara . U istom mesecu veću zaradu ostvarili su Lajkovčani 66884, dok su zarade u istom mesecu ostvarene u Osečini  u proseku bile 46 554, u Ljigu 53 724, Mionici 47 327, Ubu 53 681 dinar. 

U istom mesecu prosečna zarada zaposlenih u javnom sektoru u neto iznosu bila je 67 658 dinara.

Ulaskom u novu godinu sačekaće nas I najavljena poskupljenja . Kako je rečeno već od 1.januara pretplata za RTS biće veća I iznosiće 299 dinara umesto dosadašnjih 255 dinara.

Još jedno za sada najavljeno poskupljenje očekuje nas od 1.februara kada će poskupeti struja u odnosu na postojeću cenu za 3,4 odsto.

U proteklom periodu po 10 000 dinara isplaćeno je zdravstvenim radnicima, a penzionerima po 5000 dinara. Država je reagujući na situaciju izazavanu epidemijom korona virusa izdvojila sredstva za ugostitelje, sportske organizacije I turističke agencije. 

Kako se za sada najavljuje, penzionerima će od 1. januara penzije biti uvećane za 5,9 procenata, a veća primanja potom treba da očekuje i 400.000 zaposlenih u javnom sektoru – medicinski radnici, profesori, vojnici, javna uprava.Svi medicinski radnici, njih 120.000 zaposlenih u zdravstvu, od 1. januara naredne godine dobiće povišicu zarada od pet odsto.

Kako prenose nacionalni mediji , plate će istovremeno biti uvećane i u ostatku javnog sektora, ali po drugačijoj „formuli“. Njima će, naime, januarska, februarska i martovska plata biti uvećana za 3,5 odsto. Potom, od 1. aprila njihove zarade će rasti još 1,5 odsto, tako da i njima ukupno povećanje bude pet procenata.

Za sada niko ne govori o privatnom sektoru I činjenici da uprkos tome što država o ciframa ne govori, već se može čuti da je bez posla ostalo oko 100 000 ljudi. Da privatnom sektoru nije lako u epidemiji svedoči izjava predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža koji je rekao da je  od uvođenja mere zatvaranja maloprodajnih objekata u Srbiji u 17 časova, kao i vikendom, zbog pandemije koronavirusa, zabeležen pad prihoda u svim oblastima koje nisu prehrambene. Korak dalje, on je od članova Kriznog štaba zatražio  da ukinu ograničenja rada najvećeg broja prodajnih objekata.

„Verujte srpska privreda neće izdržati taj udar“, poručio je Čadež, navodi se u saopštenju Privredne komore.

Za sada popuštanja mera nema , jedina novina bila je da ustanove kulture mogu raditi do 21h I vest da Krizni štab razmatra eventualno ublažavanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se razmišlja o tome da se privatnom sektoru pomogne i u januaru, ali u kojim sektorima I kom iznosu nije bio reči.

Srpski ekonomisti uglavnom navode da je pred nama teška godina I veliko pitanje oporavka, koje pre svega zavisi od epidemije , za privatni sektor. Većina njih se slaže da se mala preduzeća , porodične firme, teško mogu održati bez naknadne pomoći I stimulacije od strane države.

Bez obzira na sve izjave, činjenice vezane za poskupljenja koja su već ozvaničena,  ono što se može zaključiti jeste da je jedina potpuna istina da trenutno niko ne može stoprocentno znati kako će izgledati naredna godina.   A ona je tu, vrlo blizu…

1 comment on “Ekonomija:Čemu se nadamo I šta nas očekuje u 2021?

  1. sin anarhije

    Vecina valjevaca nema sta da ocekuje posto samo sastavljaju od prvog do prvog … prijatelji koji rade u javnim preduzecima imaju mizerne plate koje jedva dosezu 40 000 … prosek se pravi sa druge strane , gde iskljucivo rade i zaposljavaju se pristalice velikog vodje …. u zemlji gde privreda radi na jedva prihvatljivom minimumu, cemu bi se nadao obican covek … naravno, tu je i druga strana medalje posto se dve trecine grada izdrzava od sopstvenih sela na sve moguce nacine … stanje je lose i iz godine u godinu bice sve gore ….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.