Zbog miniranja u kamenolomu pucaju kuće u Valjevskoj Loznici

U zaseoku Milinkovići u Valjevskoj Loznici zbog miniranja u obližnjem kamenolomu sa krovova spada crep, pucaju zidovi i stakla na prozorima. Pretežno staračka domaćinstva u ovom zaseoku sa tugom i očajem posmatraju kako im se ruši krov nad glavom nemoćni da bilo šta učine i promene situaciju.

„Problemi su počeli pre tri godine kada su počeli i ta nekontrolisana miniranja . Vi ne možete da shvatite kako je živeti ovde . Kad grune iz kamenoloma stvari padaju po kući, pucaju zidovi, prozori . Detonacija je toliko jaka da , ako ovako nastavi nama nema života ovde, ali juće je bilo najgore“, počinje  priču Milutin Milinković iz Valjevske Loznice koga zatičemo u razgovoru sa nadležnima iz Tužilaštva i policijom. 

U kući na kojoj su vidljiva oštećenja i pukotine živi njegova majka stara 74 godine , teško bolesna , nepokretna. „Šta da Vam kažem, svaki put preživim stres, ne znam hoće li se ovo srušiti na mene , ja pobeći ne mogu, ne mogu…bolesna sam mnogo“, priča Jelica .

„Juče kada su minirali ona je spala sa stolice , bilo vreme ručka , nismo mogli da je povratimo. Svi su odavde zvali policiju , bili su juče , ali šta oni mogu tu da urade  Danas su došli iz tužilaštva, evo slikali su, snimili , ako je neka vajda. Problem je, što sam i njima rekao, mi smo išli tamo do kamenoloma , ali mi ne znamo čije je to, niko neće da nam kaže. Pitali smo ljude koje smo tamo zatekli , a oni kažu da su oni samo zaposleni, ali ne govore kod koga“, objašnjava Milutin .

Kamenolom se nalazi na delu koji pripada Valjevskoj Loznici dok je obod kamenoloma već lajkovačka opština. Meštani kažu da je otkup zemljišta trajao neko vreme , ali da niko nije znao za šta se zemlja otkupljuje od seljaka. „Niko nama ništa nije rekao , niko. Niti nas je pitao. Ja sam bio 4 godine predsednik Mesne zajednice, nema šta nismo pokušavali da ovo zaustavimo, ali svi kao da nisu nadležni. Postoje zapisnici komisije iz Valjeva koja je izlazila da procenjuje štetu. Kamenolom radi i noću, spavanja nema,  Rekli su nam da se obratimo u Beograd rudarskoj inspekciji. Majdan je jednim delom Lajkovac,  a jednim delom Loznica ovde. Pokušaćemo i to“, navodi Milinković.

Još bliže kamenolomu je domaćinstvo Ostoje Milutinovića u čijem dvorištu najpre zatičemo staklo sa polupanih prozora, malter koji opada sa zidova . „Juče je bilo strašno, meni moj kum kaže da su 13 tona stavili nečega i dinamita , To kad je grunulo , moj sin se prestravio , došle komšije , nije mu bilo dobro. Kakva zemljotres , to je ništa šta je ovo . To je sila koja ruši sve ispred sebe. Nema ni spavanja nikako. Shavtite celo brdo je skočilo. Brdo je skočilo!“, uzbudjeno priča Ostojić. Pukotine na njegovoj kući su još veće .

Iz dvorišta gleda pravo u kamenolom. Kolona kamiona, radne mašine , zemljani nasip koji je skinut sa cele površine brda , svakodnevni je pogled koji budi strah da li će od sledećeg miniranja možda kuće padati. „Vidite kako su oni izvukli zemlju. Ta zemlja se obrušava stalno dole i pritiska zemlju niže malo , a tu je uvek klizište bilo i sve se svlači u potok do ivice šume . Ide zima i ta će zemlja pregraditi potok imaćemo jezero ovde .  A mi vode nemamo. Ja sam poslednji dinar dao da napravim bušotinu , hidroforom vodu izvlačim i već neko vreme sve je manje vode. A česme kod škole koje su od kad je sveta i veka radile i bilo vode sad su presušile. Nema, od potresa te vodene žile su otišle , promenile tok. Ako ostanemo i bez vode onda života nema. Ja sam krvavo to platio i sad da nemam vode“, očajan je Ostoja.

Veći broj kuća u ovom zaseoku zidan je 50-tih i 60-tih godina , ali štete usled miniranja nastaju i na novim objektima. Posledice miniranja osećaju i domaće životinje. „Juče kad su minirali , ovce su preskočile ograde, rastrčale se , ne znaju ni one kud , jedva smo ih pronašli. One su se tresle od straha, to je bilo žalosno pogledati. Ovde krava ne daje mleko , ne može preseče se, životinje osećaju kao i ljudi , sve osećaju“, pričaju meštani koji izlaz ne vide. Dok ističu da „krvavo zaradjuju“ i žive samo od poljoprivrede nadaju se da će neko imati obzira i pomoći im . 

Pre godinu dana Vamedia je obišla i domaćinstvo Milana Ružičića čija je potpuno nova kuća pretrpela ogromnu štetu od miniranja . Tada je Ružičić govorio o svjoj borbi i kucanju na brojna vrata. Godinu dana je prošlo, a očito situacija je samo gora .

5 comments on “Zbog miniranja u kamenolomu pucaju kuće u Valjevskoj Loznici

 1. Sljivak

  Vlasnik je zvonko veselinovic s kosova. Adresa vam je vucic. Celo selo zna, samo par ovih sto su clanovi sns-a se prave naivni

  Reply
 2. Nijesam

  Sve ste rekli kako treba samo ne rekoste čiji je kamenolom? Valjda ste to prvo trebali napisati.

  Reply
 3. kosta

  Ovakve pukotine na kuci ne bi izazvala ni atomska bomba,bolje da se javi nekoj socijlnoj ustanovi i da trazi pare za obnovu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.