Šta nas očekuje od novih mera?

Da li će kafići raditi do 18h? Da li ćemo maske nositi i na otvorenom? Da li će raspust za školarce biti produžen? Ovo su neka od pitanja na koja se odgovori očekuju u toku današnjeg dana.

Sudeći po najavama od pre dva dana danas bi trebalo da bude saopštena konačna odluka države vezana za pooštravanje epidemijskih mera. Nacionalni mediji prenose da se za sada razmatra ograničenje radnog vremea za kafiće i klubove do 18h , ali i da je istovremeno u opticaju i mogućnost da njihovo radno vreme bude produženo za koji sat. U Valjevu je radno vreme ugostiteljskih objekata skraćeno pre desetak dana sa 23h na 21h . Na žalost izgleda da ova mera nije dala neki razultat jer se broj potvrdjenih slučajeva korona virusa povećao na više od 100.

Vlada bi trebalo da razmotri i ograničenja vezana za pozorišta i bioskope ,a  sudeći po najavama za sada bi za njih sve trebalo da ostane nepromenjeno. U Valjevu od početka epidemije , tačnije marta meseca ne radi bioskop i nema pozorišnih predstava sa publikom.

Obe ove mere uveliko su na snazi u našem gradu pa je pitanje koliko bi usvajanje ovakvih mera na naionalnom nivou imalo značaja za Valjevo.

Ono što nije u nadležnosti lokalnog Štaba za vanredne situacije jeste školska godina. Sindikati prosvetnih radnika traže izmenu kalendara za školsku godinu shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji i produžetak jesenjeg raspusta na račun planiranog zimskog raspusta. Ono što je u opticaju je produženje zimskog raspusta na mesec dana i da počne u isto vreme u svim školama u Srbiji, oko 19 decembra.

Za sada najave da se raspust koji je u toku produžava nema, ali nije isključeno da do večeras ne bude promena i u vezi sa školama.

Epidemiolog Predrag Kon kao mogućnost najavio je i ograničenje kretanja na lokalnom nivou , ali bez uvodjenja vanrednog stanja . Ova njegova izjava za sada nije preterano komentarisana od strane njegovih kolega iz Kriznog štaba.

Kako se može zapaziti najizvesnije za sada, jeste uvodjenje obaveznog nošenja maski i  na otvorenom prostoru dok se za neke mere najavljuje da bi mogle biti vremenski oročene, najpre na dve nedelje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.