Škole prelaze na onlajn nastavu

Kako se i očekivalo ova mera koju je preporučio Krizni štab Srbije jeste prelazak na onlajn nastavu za starije osnovce i srednjoškolce. Raspust za školarce ove godine počinje 21. decembra , a trajaće do 18. januara. Kako je ranije saopšteno u prosveti je oko 5000 zaraženih .

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je to telo predložilo da sve srednje škole i đaci od petog do osmog razreda osnovne škole pređu na onlajn nastavu, dok će mlađi osnovci, od prvog do četvrtog razreda, nastaviti da idu u školu.

Tiodorović je, nakon sednice Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, rekao da se vrtići ne zatvaraju jer za to nema ni potrebe, ni opravdanja.

Doneli smo odluku o tome da predložimo da osnovne škole nastave da rade po postojećem sistemu od prvog do četvrtog razreda, a da od petog do osmog pređu na onlajn sistem, što će trajati do početka raspusta, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, zaključeno je da je u srednjim školama najveći rizik zaražavanja dece, koja virus onda donose svojoj kući.

Želimo da do raspusta školski sistem funkcioniše. Ne zatvaramo škole, već samo sistem obrazovanja prevodimo na manje rizičan nivo, naglasio je Tiodorović.

On je preneo da je Krizni štab doneo odluku da školski raspust počne 21. decembra i da traje do 18. januara naredne godine.

Raspust je možda malo duži nego što je bio do sada, ali ćemo time obezbediti da svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim velikim praznicima, a da učenici i studenti budu što više kod kuće i manje u kontaktima i velikom riziku, rekao je epidemiolog.

On je dodao da se fakultetima, koji imaju svoju autonomiju, predlaže da, ko god mogu, sprovode onlajn nastavu, s tim što će pojedini, poput medicine ili prirodnih nauka, biti u situaciji da moraju da organizuju vežbe, uz poštovanje svih mera.

Tiodorović je, takođe, rekao da nema potrebe za policijskim časom, niti za vanrednim stanjem, dodavši sa misli da je u tome jedinstven ceo Krizni štab.

1 comment on “Škole prelaze na onlajn nastavu

  1. Magistar

    Ma to treba ukinuti,ko je rođen pametan šta će mu škola,školu uče glupi,izuzetno glupi koji imaju para a nemaju mozga

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.