Preminuo patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej preminuo je  u VMC Karaburma. Patrijarh je preminuo u 90. godini od korona virusa.

Lekarski konzilijum saopštio je u toku jučerašnjeg dana  da se stanje patrijarha Irineja pogoršalo, kao posledica kovida-19, a Patrijarh Irinej primljen je 4. novembra u Vojnu kovid bolnicu „Karaburma“, nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje korona virusa.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istoga meseca na dan svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu,a  1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja Svetejšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu.

6 comments on “Preminuo patrijarh srpski Irinej

  1. Mihailo

    Ljudi moji pa zar o smrti patrijarha srpskog Irineja prvo mora da nas obavesti predsednik a ne zvaničnici iz patrijaršije. Ja mislim da više ne treba da biraju patrijarha jer predsednik može da obavlja i tu ulogu.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.