Ogromna potražnja za placevima na Divčibarama – Ar od 3000 do 5000 evra

Za samo godinu dana na Divčibarama je izgradjeno nekoliko smeštajnih objekata , a trenutno je u toku izgradnja bar 6 novih. Cene placeva kreću se od 3 do 5 000 evra po aru, a za kvadrat apartmana potrebno je izdvojiti do 1800 evra . Kupaca ne manjka.

Divčibare koje su godinama tavorile po pitanju razvoja već u ovoj godini vidljivo je , ponovo se izgradjuju I napreduju. Grad Valjevo je prvi pomak u tom pravcu napravio izdavanjem u zakup ski staze , a novi zakupac preduzeće Kej ski stazu stavio je u funkciju I u danima bez snega nabavkom topova za veštačko osnežavanje. Ozbiljan pomak pak dogodio se odlukom o prodaji kampa Breza. Sama odluka nije doneta lako, protivljenja su bila brojna , ali je na kraju preduzeće Sport Agent kupilo zapišteni kamp I izgradilo hotel Crni vrh. Dolazak braće Miloša I Jovana Teodosića na ovu planinu praktično je bio inicijalni momenat za početak ozbijnije gradnje smeštajnih kapaciteta.

Tokom ove godine Divčibare su tako za razliku od drugih planinskih centara u Srbiji zabeležile rekordnu posetu . Broj noćenja po podacima TO Valjevo od januara do septembra bio je 138 835. U jednom trenutku čak na Divčibarama nije bilo slobodnih smeštajnih kapaciteta , a izdavale su se I vikendice na udaljenosti I 5-6 km od centra Divčibara.

Trenutno je u toku aktivna gradnja bar 6 novih apartmanskih objekata pa I stambenih zgrada .

 Svaka od njih imaće od 30 do 40 apartmana, površine od 20 do 40 kvadratnih metara, a cene se kreću od 1.400 do 1.800 evra bez BDV-a.

“Kupaca ima iz svih krajeva Srbije, a najviše je Beograđana. Zastupljenost kupovine kešom ili na kredit je pola-pola. Znatno je povećana i tražnja za placevima, čija je cena zavisno od lokacije od 3.000 do 5.000 evra po aru, a najviše ih traže upravo investitori. Za ozbiljnu gradnju, međutim, potrebno je bar 20 ari placa, jer po urbanističkom planu, da bi se izbegla velika gustina, zauzeće placa može da bude do 20 odsto, dok ostatak mora da bude zelenilo” navode trgovci nekretninama u Valjevu.

Divčibare očekuju I ozbiljna infrastrukturna ulaganja , a na prvom mestu po saznanjima iz Gradske uprave  to su rešavanja problema otpadnih voda I stabilno snabdevanje električnom energijom. Po istim saznanjima vrlo brzo biće ponovljen tender za Postrojenje za preradu otpadnih voda , a grad je već saopštio da je sa predstavnicima EPS-a dogovoreno  da počne izgradnja 35 kilovoltne trafostanice. “ U tu svrhu je opredeljena parcela od 0,2 hektara na kojoj će biti izgrađena trafostanica i potpisan ugovor o pravu službenosti i korišćenja parcele od strane EPS-a. Prema prvim dogovorima, izgradnja bi mogla da počne već u martu iduće godine” saopšteno je iz Gradske uprave..

Grad nema finansije I budžet kojima bi mogao da podrži izgradnju I kanalizacione I vodovodne mreže pa će kako je najavljeno u pomoć priteći Republika Srbija sa sredstvima. “ Samo kanalizacija na Divčibarama će da nas košta 3 miliona evra. Uložićemo do kraja 2021, mnogo više od 10 miliona evra , samo potez Mionica – Divčibare , Valjevo- Divčibare u kompletnu infrastrukturu”, rekao je prilikom otvaranja hotela Crni vrh predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukoliko se izgradnja I ulaganja nastave , a obećanja ostvare, Divčibare bi mogle postati ozbiljan turistički centar I naći se na mapi I svetskih agencija , što bi značilo da je godinama tavorenja I propadanja odzvonilo. Najveći deo Divčibara pripada gradu Valjevu što će značiti I povećanje prihoda po osnovu poreza u gradskom budžetu.  

 “Pre nekoliko godina smo mislili da prodamo našu vikendicu na Divčibarama. Porodično odlazimo nekoliko puta godišnje, a treba to održavati. Moj otac ju je napravio u neko srećnije vreme. Izdavali smo je ranije za 20 evra po danu , ima pet ležajeva I to je bilo mučno, veći deo godine je bila prazna. Ove godine ja ne znam tačno, ali jedino za vreme vanrednog stanja što je bila nešto manje izdavana, a nakon toga uvek je neko bio u njoj. Mi živimo I radimo u Valjevu pa plaćamo ženu koja živi na Divčibarama da je rasprema . Potražnja nikad nije bila ovakva”, kaže P. M čija porodica poseduje vikendicu kod pijace u centru Divčibara.

Ipak , kao I na prodaju kampa Breza I izdavanje ski staze, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, postoje I oni koji ne žele da se Divčibare razvijaju na ovaj način već su više za to da ostanu očuvane kakve su I bile. “Ali, ako želimo da se bavimo turizmom ozbiljno moraćemo da ispratimo zahteve savremenog turiste, a on ne želi samo čist vazduh već I komfor koji  ima svoju cenu”, objašnjavaju turistički radnici.

10 comments on “Ogromna potražnja za placevima na Divčibarama – Ar od 3000 do 5000 evra

 1. Alpinista

  Bacanje para. Promašena investicija. Vreme će pokazati. Betoniranje i zlatiborizacija Divcibara je u toku.

  Reply
 2. Istina

  Ovo je dokaz da jedan manji broj građana Srbije ima para koliko hoće.

  Tuga. Ne mogu plac da kupe ni oni što imaju prosečnu platu kako oni kažu od 59.000 dinara, a kamo li oni kojih ima oko 80% sa primanjima oko 30.000 dinara.
  Pa sad vidite ko kupuje placeve i gradi apartmane. Mafijaši, lopovi i kvazi političari sa svojim direktorima. Znači bratija i partija.

  Gasimo se i to je jedina istina.

  Reply
 3. Zalon

  Divčibare su trenutno najveći vešeraj u Evropi za pranje crnoga novca, pogledajte put kako je asfaltiran do nove ski staze,samo do pola do skretanja za apartmane firme KEJ, do staze još skoro kilometar,a u Napredu je pisalo,asfaltiran put do nove ski staze.E tako se krade po zakonu

  Reply
 4. Divcibarac

  Divcibare je imalo uslova da postane nacionalni park,a umesto toga su vlasti dozvolile da postane igraliste za lopove i aristokratiju. Oni koje zanima samo profit ce se izigrati par godina na ovoj planini i pokupiti sto vise mogu,ne obaziruci se na to da priroda ne pripada ni njima, ni vlastima,vec svima nama i pogotovo generacijama koje dolaze. Za desetak godina sve ce ponovo zamreti ili se pretvoriti u urbanu sredinu. U svakom slucaju ce Divcibare izgubiti onu pravu draz i kvalitet zbog kojeg je prvobitno i postalo vazdusna banja i turisticka destinacija.

  Reply
 5. Magistar Čolović

  Još jedna turbo planina u nagoveštaju. Ulica koja vodi prema dečijem odmaralištu Stevan Filipović može da se imenuje u Građevinska.

  Reply
 6. Мајстор

  Баш тако велико дивљаштво на планини, разноразни инвеститори, газде, спортисти са својим назови хотелима, посекоше хектаре шуме нико није надокнадио,посадио нити једну садницу, а газда Вујић демолирао са оном пропалом грађевином део код бившег одмаралишта Крушик. Улице пуне прашине, комунални контејнери ђубрета, струја зими нестаје а како и колико се гради тешко ће и воде бити у оптицају.Одводни канали на улицама зачепљени, комунална полиција подкупљива, власт у Ваљеву плацеве дели коме год стигне, ка насељу Стеван Филиповић је стање више него ужасно, већ петнаест година нема мира од градње, грађевинских машина, камиона улица која је најновија на планини је унакажена,тротоари раскопани,ивичњаци уништени, нема никаквог реда, домаћина на планини дефинитивно нема.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.