Na onkologiji svi kao jedna porodica

Na odeljenju onkologije je 20 bolesničkih postelja I sve su gotovo uvek popunjene. Kako je poseta u bonici zabranjena ovim pacijentima lekari I medicinske sestre praktično su deo porodice. Bolje uslove rada I proširenje  ovo  odeljenje  čeka odavno.

Odeljenje onkologije bilo je domaćin bolničke slave Sv Vrači ipak zbog epidemiološke situacije osoblje ove službe slavu ove godine nije moglo da obeleži kao ranijih godina . “Odeljenje onkologije dugi niz godina je zastupljeno u Opštoj bolnici Valjevo i od malog smo porasli do malo većeg, tako da nas sada ima 23 sestre i tehničara i 6 lekara. Služba je organizovana tako da kroz dnevne angažmane pruža usluge u dnevnoj bolnici, ambulanti i na odeljenju. Odeljenje ima 20 postelja, a od toga 12 postelja je za onkološke bolesnike, a 8 postelja za palijativnu negu odnosno za bolesnike koji se nalaze u terminalnoj fazi maligne bolesti gde im pružamo negu”objasnila je  dr Aleksandra Milutinović, šef Odseka onkologije sa palijativnom negom kao domaćin ovogodišnje slave.

Uslovi rada ove godine potpuno su drugačiji , a priroda bolesti onkoloških pacijenata često nije ohrabrujuća . Ipak ovo odeljenje I u novim uslovima radi punim kapacitetom jer hemioterapija ne može da stane. Dr Milutinović je navela da su svi zaposleni bili zdravi i da su svoje poslove obavljali na najbolji mogući način štiteći i sebe i pacijente.

U lečenju onkoloških pacijenata uloga porodice od ključnog je značaja , a posete zbog korona virusa nisu dozvoljene . “Mi moramo da se prilagodimo svemu što struka nalaže, tako da smo morali da izmenimo i prilagodimo i palijativnu negu. Palijativna nega je predviđena da se sprovodi kroz negu zajedno sa članovima porodice, kako bi porodica mogla da odmori od težine bolesti. Jer je maligna bolest zapravo bolest čitave porodice, a ne pojedinca. Sem bolesnika koji se leči i pati, zapravo cela porodica pati. Naravno, tu smo mi da im pomognemo koliko možemo na palijativnoj nezi da im se nađemo i prilagodimo terapiju prema simptomima uz porodicu koja je tu sve vreme, a na žalost u ovim uslovima pandemije to je nemoguće. Tako da se mi trudimo da budemo uz bolesnika u njegovim i dobrim i lošim trenucima, jer smo mi zaposleni kao njegova porodica sada”, navodi dr Milutinović.

Rekonstrukcija bolnice najavljuje se godinama unazad , a radovi na ovom odeljenju su odavno trebali da budu sprovedeni . Na žalost, pre svega neophodno je proširenje kapaciteta. “Imamo potrebe za većim kapacitetima, ali to sve u skladu sa budućim vremenima, a nadamo se da ćemo se proširiti i omogućiti još udobnije i kvalitetnije lečenje i negu našim pacijentima”, izrazila je nadu dr Aleksandra.

Domaćin ovogodišnje slave, dr Aleksandra Milutinović koja je i predsednica Podružnice SLD Valjevo, deo slavskog kolača za nastavak lepe tradicije predala je Službi otorinolaringologije.

Sveštenik bolničke crkve Srećko Živanović povodom slave Svetih vrača podsetio je na njihov hrišćanski put.

“Sveti besrebrenici Kozma i Damjan rodom su iz Azije od majke hrišćanke i oca neznabošca. Svakako njihov život se oslikava u tome da su čitav život proveli lečeći ljude, ali i ukazujući ljudima da poveruju u Hrista. Sam Gospod ih je proslavio tako što je nakon njihovog usnuća proglasio njihovu svetost i do dan danas naša crkva proslavlja njih. Zaista imamo zanimljive svetitelje koji su na neki način spojili duhovnost i medicinu, a ova naša crkva takođe ima zadatak da napravi sintezu između vere i zdravlja”, rekao je sveštenik Živanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.