Seminar stručnog usavršavanja za nastavno osoblje mioničkih škola

Udruženje „Izražajnost“ je u saradnji sa opštinom Mionica i mioničkim Centrom za obrazovanje i razvoj u subotu 24. oktobra u prostorijama Srednje škole „Mionica“ organizovalo seminar stručnog usavršavanja za nastavno osoblje srednje i osnovnih škola na teritoriji Opštine na temu „Javni govor-tehnike izlagačke pismenosti“.

 Predavači su bili master komunikolog Slobodan Roksandić i diplomirani glumac Marko Milovanović. Seminar je realizovan u nekoliko tematskih celina, koje su se odnosile na značaj razvijanja tehnika izlagačke pismenosti, dikciju, odnosno pravilno disanje prilikom govorne interpretacije, artikulaciju, razložnost u govoru – govornu interpunkciju, ritam i tempo, neverbalnu komunikaciju-govor tela i stav prilikom javnog izlaganja, gestikulaciju, facijalnu ekspresiju i stil izlaganja, odnosno strukturu javnog govora – koncept ključnih reči i upotrebu stilskih sredstava prilikom izlaganja.

Prema rečima predavača, realizacija ovog programa pomaže učiteljima i nastavnicima da oplemene svoj govorni izraz, da učine da njihov govor bude dodatno uverljiv, jasan, glasan, dinamičan i razložan, čime će pomoći i deci da govore lepo i pravilno. Opšti cilj predavanja je razvijanje jezičkih kompetencija unapređivanjem kulture govora nastavnika. To je veoma važno, jer prema istraživanjima 75% naše svakodnevne komunikacije čini govor, a samo 25% se zasniva na pisanom jezičkom izrazu. Zato je značaj govorne reči neprocenjiv.

-Potrebno je da stalno radimo na sebi,  da nadograđujemo svoja znanja i veštine. Opština Mionica podržava inicijative  ulaganja u razvoj obrazovanja  kako naših najmlađih, tako i njihovih nastavnika koji im prenose znanje u cilju uspešnog napretka naše zajednice– izjavio je za ovu priliku predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.