Projekat „Nevidljiva deca“ treba da ostane nevidljiv?

Skupština odbila predlog da bude formiran Anketni odbor kako bi se ispitao projekat „Nevidljiva deca“ koji je grad realizovao zajedno sa Domom zdravlja i Centrom za sodijalni rad. Gvozdenović okrivio „tamne koridore moći“ za prekid finansiranja projekta. Sajt projekta “Nevidljiva deca” nije moguće pronaći.

Na sednici Skupštine konačno je bilo reči o projektu „Nevidljiva deca“. O ovom projektu valjevska javnost samo je delimično i više nezvanično informisana. Zahtevi koje su valjevski mediji upućivali i Centru i Gradu kako bi se saznalo više o projektu, gotovo da su bili nevidljivi jer nikada na iste nije odgovarano. Vamedia je takodje bila medju redakcijama koje su podnosile Zahtev za informaciju od javnog značaja upravo vezano za realizaciju projekta.

Direktorka Centra Katarina Milićević u obraćanju Skupštini pak izjavila je  da je sve bilo i jeste  transparetno  kad je u pitanju projekat, pa čak i ponudila odbornicima da izvrše uvid. „Projekat je počeo 5.juna 2017. godine i trajao je puna 24 meseca. Obuhvaćeno je bilo 58 dece od kojih mnoga nisu imala ni knjižicu, nisu imala pomagala koja su im potrebna, a mnoga od njih nisu više ni deca. Mi smo imali kontrolu EU i ocenjeni smo sa najvišom ocenom i dobili pohvale“, rekla je direktorka , ali potom i dodala :“Finansiranje jeste obustavljeno“, što i jeste bio predmet brojnih nagadjanja i spekulacija u samom gradu.

Javnosti je do sada pak poznato i nekoliko drugih činjenica, a to je da je Posebno odeljenje Tužilaštva u Beogradu pokrenulo istražne radnje protiv čak sedam osoba koje su bile angažovane na projektu „Nevidljiva deca“. Medju licima čiji je rad predmet istrage je i direktorka Centra Katarina Milićević, ali i aktuelni šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Radojica Rstić, bivša direktorka Vidraka Jelena Klat koja je ujedno bila i menadžer.   

Inače sam projekat finansiran je od strane EU u iznosu od 186 000 evra. Već od samog početka u javnosti se spekulisalo o zloupotrebi sredstava ipak o ovim spekulacijama niko se nije posebno oglašavao , a odgovori na zahteve za informaciju nisu stizali.

Šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović upravo je podsetio da se u javnosti mnogo govorilo o zakulisnim radnjama: „Ja lično ne verujem spekulacijama i više sam za to da sve bude javno i transparentno i da počiva na činjenicama. Zato odbornička grupa SPS-JS podnosi predlog da se osnuje Anketni odbor koji će ispitati radnje vezane za ovaj projekat“.

Predlog ove odborničke grupe nije prošao , a u svom maniru vidjenom na ranijim sednicama u prethodnom sazivu za govornicu je izašao i bivši gradonačelnik sada odbornik Slobodan Gvozdenović koji je rekao: „Ovde su ponovo u pitanju ti tamni koridori moći koji imaju bliske veze i braću u Beogradu i koji su iz čiste pakosti zaustavili projekat“.

Ko god da su „tamni koridori moći“, direktorka Centra potvrdila je za govornicom da je plaćanje u projektu obustavljeno od strane ministarstva finansija koje je radilo kontrolu pa čak i navela da će koliko danas u Centru biti izvršena revizija i data konačna reč predstavnika ministarstva.

Ipak, ozbiljnog demantija svega onoga o čemu se govorilo prethodnih godina kao što su bili navodi da je došlo do zloupotrebe novca , da su desetine hiljada evra potrošene mimo plana projekta , da su ličnu korist imala lica povezana sa projektom, nije bilo.  Na sednici Skupštine nije prošao predlog o Anketnom odboru koji je mogao odgovoriti na nedoslednost bar izmedju izjave na konferenciji za novinare u prostorijama SNS da je naknad za pojedine učesnike iznosila 7 000 dinara , a potom ozbiljnih priča u gradu  da se nakanada kretala do 1000 evra mesečno. Da li je to tačno , javnost nikada neće saznati , bar je to stav skupštinske većine , ali je izvesno da će po okončanju istražnih radnji koje vodi Više tužilaštvo u Beogradu mnogo toga biti jasnije .   

Vamedia je želeći da bar javno dostupne podatke sa ofiijelnog sajta projekta unese u tekst u toj nameri nije uspela. Sajt više ne postoji.

12 comments on “Projekat „Nevidljiva deca“ treba da ostane nevidljiv?

 1. I tako....

  Nevidljiva deca vidljive pare…. Bas nebicno zasto ne prihvataju ni jedan predlog SPS- a. Mozda zato sto bi se svasta otkrilo….

  Reply
  1. Mile Seljak

   Ja ne mogu da verujem da si ovako nesto napisao. SPS se zalaze da se nesto otkrije i neka prevara iznese u javnost? Pa njima je najbolje da se poslednjih nekoliko decenija odmah zaboravi, tako se i ponasaju, a to sto Pavlovic na takav nacin skrece paznju na sebe, to je stvar licne promocije, a ne interesa njegove stranke.

   Reply
 2. Hiram

  A i SPS je bio nevidljiv sve do sada. Dok su bili deo vlasti nije ih interesovao ovaj projekat. Kako je sve ovo licemerno.

  Reply
 3. Master profesor fizičkog vaspitanja

  Jbte, neki likovi iz projekta ”Nevidljiva deca” kuiše stan, kola, opremiše
  privatnu firmu za osiguranje, malo i na putovanje u inostranstvo idoše,
  i sad se vladajuća većina pravi luda, i odbija formiranje Anketnog odbora!!!?
  Ej, breeee, pa ta ”sumica” od 186.000 evra nije bila za bacanje, pa se komotno
  arčila između njih pet-šest, alo, breee!
  Samo znajte, kada bude gotova istraga Višeg JT , svi vi iz sadašnje lokalne vlasti ima da letite na
  ulicu, a deo će se preseliti i u Obničku banju! Slučaj NEĆE ZAVRŠITI POD TEPIHOM, jer ima živih
  nekih opasnih SVEDOKA!!!

  Reply
  1. Seljak iz Tubića

   Jes,turio kravatu pa misli da je gospodin,još dobio nevidljivi projekat i odmah napravio nevidljivu lovu ili vidljivu samo za njega,pa onako sav ponosan šeta kuče,ali polako dolaze neka druga vremena

   Reply
 4. Obrena Nikolića

  Da se Katarina smeni sa mesta funkcije direktora Centra za socijalni rad zbog sumnji da mulja sa davanjem socijalnih pomoći i muljanja sa parama koje su bile namenjene teško bolesnoj deci u projektu “Nevidljiva deca”. Jedan veoma loš čovek, цензурисано.

  Reply
  1. Столе

   Дотична је дала списак корисника услуга СНС-у, како би они у својој предизборној кампањи ишли од врата до врата и делили помоћ. Ако су хтели да помогну најугроженијим грађанима, могли су да донирају помоћ, а Центар да одради остало. Али, не, у питању је био политички маркетинг. Како једна правница не зна нешто што се зове заштита података о личности? Како јавно тужилаштво не зна за овај случај?

   Reply
 5. Ljubav iz davnih vremena

  Gde je maridsnka tu je SPS,ostalo im u navici iz 90tih,potpomognuti od bivši članova sada vodecih ljudi u SNS

  Reply
 6. Samohrana majka

  Da se sve javno objavi iz projekta, da gradjani znaju ko je se sve debelo “plaćao” pored kontroverzne direktorke centra za a socijalni rad Katarine Milićević i tog Rstića da se sve obelodani.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.