Apel gradonačelnika za pridržavanje preporučenih mera

Nakon sednice Štaba za vanredne situacije na kojoj je još jednom praktično potvrdjena odluka o strožijem nadzoru nad sprovodjenjem preporučenih mera , gradronačelnik Valjeva Lazar Gojković apelovao je na gradjane Valjeva da se istih mera pridržavaju kako bi se širenje korona virusa zaustavilo. Štab je konstatovao da smo sa brojem novoobolelih nedvosmileno potvrdili da smo u trećem talasu virusa.

Štab za vanredne situacije grada Valjeva, na 53. sednici, održanoj 20.10.2020. godine doneo je sledeći zaključak:

I Pojačati inspekcijski nadzor od strane inspekcija grada Valjeva, komunalne milicije i republičkih inspekcija nad primenom mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

II Inspekcije su dužne da dostavljaju dnevne izveštaje o sprovedenim kontrolama, Komandantu i Načelniku Štaba za vanredne situacije grada Valjeva i Šefu Odseka za vanredne situacije i poslove odbrane Gradske uprave grada Valjeva.

Pored pojačanog inspekcijskog nadzora koji je naložen na današnjoj sednici, sa Štaba za vanredne situacije je upućen apel građanima,  preduzetnicima, pravnim licima i drugim privrednim i javnim subjektima da dosledno sprovode mere kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Povećanje broja novoobolelih, sve veći broj pregleda u Kovid ambulantama Doma zdravlja i Bolnici, kao i povećani broj prijema na bolničko lečenje sigurni su pokazatelji da je Valjevo ulazi u novi talas Korona virusa. Najvažniju ulogu imaju upravo pojedinci, koji ličnom odgovornošću mogu usporiti širenje virusa.

PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa  i LEČENjEM  obolelih se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:

 • ODRŽAVATI  DISTANCU,
 • NOSITI MASKU,
 • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
 • IZBEGAVATI  GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM,
 • JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
 • AKO  SE BORAVI  DUŽE  U ZATVORENOM  PROSTORU  DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU  ILI ČEŠĆE PROVETRAVATI, POVREMENO NAPRAVITI  PROMAJU.
 • DOSLEDNO  SPROVOĐENjE SVIH MERA U SKLADU SA ZAKONOM, UREDBOM  I NAREDBOM VLADE I MINISTARSTVA  ZDRAVLjA  RS, KRIZNOG I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE.

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković apeluje na sugrađane da sprovode sve protivepidemijske mere, ne organizuju veće skupove, slavlja i ne prisustvuju takvim okupljanjima.

„Molim sugrađane svih generacija, posebno mlade da shvate ozbiljnost situacije, jer je dokazano da su okupljanja najčešći put širenja virusa! Pojedini građani od nas traže da kažnjavamo i donosimo još strožije mere, jer su svesni da zbog neodgovornosti pojedinaca možemo biti u još težoj situaciji! Gradska vlast je do sada pokazivala visok stepen razumevanja, tolerancije i preduzimanje represivnih mera smo sveli na minimum! Na žalost, ako se do kraja nedelje epidemiološka situacija ne poboljša ili stabilizuje, a predložene protivepidemijske mere ne budu doslednije sprovodile , moraćemo da pribegnemo  donošenju strožijih mera! Da li treba da izričemo novčane kazne, podnosimo prekršajne prijave, dodatno ograničavamo radno vreme ugostiteljskih i drugih objekata, ili možemo da nosimo maske, držimo fizičku distancu i ne okupljamo se u većem broju i tako sačuvamo živote, zdravlje, zdravstveni sistem, privredu i egzistenciju grada i građana?! Poštovani sugrađani, molim vas da uvažite apele, jer su u pitanju naši životi, koji su vredniji od bilo kakve proslave, koju možemo organizovati već iduće godine! Nijedna preporuka i protivepidemijska mera nije doneta da se maltretiraju građani, nikome nije prijatno da nosi maske, ali je sve ovo mali pojedinačni napor i odricanje koje će doprineti presecanju puteva širenja virusa“, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković

8 comments on “Apel gradonačelnika za pridržavanje preporučenih mera

 1. Kosta

  Lazare znaj da ti ovi iz bivšeg kabineta poturaju priču građanima da si nesposoban. Svi do jednoga. I to im je izgleda taktika.

  Reply
 2. Helena

  Kako da provetravamo prostorije, kad od zagadjenog vazduha ne smemo uopste da otvarimo prozore?Sta ce da udje u stanove:cadj, nafta, benzin, smog, najgori smrad od najlosijeg uglja kojim su se nekad iskjlucivo lozile parne lokomotive i bio je zabranjen za upotrebu u individualnim domacinstvima. Da smo samosvesni gradjani, mi bismo tuzili .grad i drzavu, jer nam je onemogucio pravo na zdravu zivotnu sredinu u bukvalnom smislu, a o mentalnom zagadjenju,da i ne govorim.

  Reply
 3. Mile Seljak

  Svako ko vodi racuna o zdravlju svom pre svega ce da se pridrzava mera i da zbog svog, ali i zdravlja porodice postuje sta se preporucuje od lekara i drzave. Niko to ne radi iz hira, pa drzava bi najvise volela da je sve ok i da ovo ne utice negativno na ekonomiju.

  Reply
 4. Gordana

  Šta je sa vaterpolo klubom i zarayenima u klubu, a treninzi se i dalje odrzavaju. Gukni Lazare ako smeš

  Reply
 5. Branko

  Zaraženi su vaterpolisti Valisa. Zatvorite bazen ako smete! Ili treba da kažemo i ko je zaražen!

  Reply
 6. Goran Markovic

  Gradonacelnika Valjeva Lazar Gojkovic obratio se kulturno i to sa molbom da se postuju mere zbog svih nas , a setite se kako je to i kojim tonom gvozdenovic radio bahato , drsko , bezobrazno i uz pretnje .Mislim da svi treba da se pridrzavamo donetih mera , saveta strucnih lica -Epidemiologa i ovde vidim zlonamerne komentare koji su opet lako otkriveni kao sto su ,,Branko,, Gordana,, zato sto ste zlo i zato sto nemislite ni svojoj rodbini dobro i vi cete da otkrijete imena , a da li ste sigurni da je to bas prica vezana za treninge i utakmice gde je po savetu Epidemiologa uradjeno sve da bude maksimalna zastita i za dobro svih koji treniraju jel bolje mozda da su na ulici i onda bi vam i to smetalo a mozda ste negde bas gde su vam poznate posledice vise nego obicnom gradjaninu i sreca je sto ste u vasoj zluradosti u manjini i da li je istina da na vasem radnom mestu non stop prskate se alkoholom i ostalim dezinfekcionim sredstvima sve vreme provedeno na poslu .?Zato ste vi jedno veliko zlo ali pre svega za vas licno…pozzzz

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.