Valjevski socijalisti čuvaju sećanje na 15. septembar

Polaganjem venca na Spomen obeležje borcima Prve proleterske brigade i Šeste ličke proleterske divizije, poginulim u borbama za oslobođenje Valjeva 1944. godine, Gradski odbor Socijalističke partije Srbije obeležio je 15. septembar – Dan oslobođenja Valjeva.

Darko Kostić, član IO GO SPS Valjevo, rekao je da Socijalistička partija Srbije ima snažnu i neodoljivu potrebu da čuva sećanje na 15. septembar 1944. godine, jer da bi smo dobro razumeli sadašnjost i izborili se za bolju budućnost moramo poznavati svoju prošlost.

„Naša teška, ali slavna prošlost ostavila nam je mogućnost i odgovornost da Valjevo danas razvijamo i unapređujemo. Pravednije društvo i slobodan pojedinac u njemu, kao trajne i univerzalne vrednosti upisane su u program SPS-a. Samo slobodan čovek stvarnost može da učini lepšom i boljom i upravo se u tome ogleda najveća vrednost 15. septembra”, istakao je Kostić.

Odbornik SPS-a u Skupštini grada Valjeva, istoričar Nikola Ranisavljević, istakao je da je Socijalistička partija Srbije uvek negovala istoriju i tradiciju našeg naroda i da na današnji dan odaje poštu svim junacima koji su učestvovali u oslobođenju naše zemlje i našeg naroda. On je podsetio da je najveće zasluge u oslobađanju Valjeva pre tačno 76 godina pripadaju Prvoj proleterskoj diviziji, kao i Šestoj ličkoj diviziji.

„Grad je osobođen deo po deo, naši heroji su na svaki metar osobođene zemlje prolivali krv, dok nisu Nemačke okupatorske snage bukvalno proterali na Peti puk, gde su se oni stacionirali. Nakon nekoliko dana žestokih borbi Nemačke okupacione snage su uspele da probiju obruč uz pomoć oklopnih jedinica i da napuste grad Valjevo, mada je grad Valjevo zvanično osobođen 15. septembra”, kazao je Ranisavljević.

On je naglasio da je 15. septembar začajan datum i zbog toga što je 1918. godine na ovaj dan probijen Solunski front od strane Prve i Druge srpske armije, zahvaljujući naravno pomoći saveznika. On je podsetio da je komandant Štaba srpske vojske tada bio Vojvoda Živojin Mišić i da se zna koliko je njegova uloga bila važna ne samo za istoriju našeg grada.

5 comments on “Valjevski socijalisti čuvaju sećanje na 15. septembar

 1. Анонимни

  Ovi se raspadaju za manje od mesec dana.Cim nisu u vlasti, miševi krecu da napuštaju jato.

  Reply
  1. Jessicaonthehorse

   Maja plavusica iz Vodovoda će prva uteci. Već je jednom iz žutih kupljena sa Radisom u paketu, drugi put je već lakše. A ni Kuća ne miruje, daleko mu ista.

   Reply
 2. Kumunjare

  Zauzeli su stav kao da su izgubili izbore, da im se prica raspada i da im odlazi clanstvo. 🙂

  Reply
 3. Čuvar u zatvoru

  Šta oni čuvaju,njih treba da čuvaju u nekim ustanovama zatvorenog tipa

  Reply
 4. nebitan lik

  kako Vas nije sramota ?
  Pa dans su vec arhive Titovih sledbenika dosta otvorene i podaci dostupni tako da se zna o zlocinima doticnog kao i njegovih slepih sledbenika .
  Procitajte memoare Mestrovica i njegovog sina o izjavama Tita.

  ,,Dušan Bilandžić, član Politbiroa CK, svjedoči da su Broza 1974. godine upozoravali da će novim ustavnim uređenjem Srbija biti svedena na beogradski pašaluk.

  – Pa to i hoću”- odbrusio je Broz, i dodao: „Da bude što manja, Srbija je dobila dvije autonomije: Vojvodinu i Kosovo!..“.

  Drugi citat.

  Sljedeću Brozovu izjavu zabilježio je sin vajara Ivana Meštrovića, Ante. Tokom jedne posete SAD-u početkom šezdesetih godina prošloga vijeka Tito se susreo sa poznatim vajarom Ivanom Meštrovićem i hrvatskom emigracijom.

  „Zašto se Vi ne vratite u Jugoslaviju?“ pita Tito Ivana Meštrovića.

  „Bojim se Srba!“ odgovara vajar.

  „Nemojte se bojati Srba! Ja sam ih uništio tako da za pedeset godina neće znati ko su, a za sto godina neće postojati!, odgovario je Tito ispijajući ko zna koji viski po redu.“

  Pa nemojte reci sada da niste znali.
  Ili su i Vase porodice u to vreme bili ,,OSLOBODIOCI “ Stidite se .

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.