Pregledi penzionera povodom Svetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba

Povodom Svetskog dana srca (29. septembar) i Međunarodnog dana starijih osoba (1. oktobar) danas su u Klubu Udruženja penzionera Valjevo organizovani preventivni pregledi, uz zaštitne epidemiološke mere. U okviru kontrole zdravlja penzionerima su provereni pritisak, nivo šećera, holesterola i triglicerida i izmerena telesna masa i visina, uz određivanje bodimas indeksa. Paralelno je sprovedena anketa o kardiovaskularnim oboljenjima, a posle pregleda predstavnici zdravstvenih ustanova prisutnima su dali preporuke za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova.

Nosilac aktivnosti bila je Patronažna služba Doma zdravlja Valjevo, a partneri Crveni krst Valjevo i Zavod za javno zdravlje Valjevo. Glavna sestra Patronaže Vesna Pavlović istakla je da je ovo prva grupna zdravstveno-vaspitna aktivnost kojom se obeležavaju značajni datumi po Kalendaru zdravlja Svetske zdravstvene organizacije od početka pandemije.

-Naše današnje aktivnosti posvećene su zdravlju kardiovaskularnog aparata, odnosno zdravom srcu. Takođe, u susret Svetskom danu starijih osoba, aktivnosti usmeravamo na starije sugrađane, na tzv. zlatno i zdravo starenje, koliko je to moguće. Merenjem težine i visine i određivanjem bodimas indeksa procenjujemo rizik od hroničnih nezaraznih oboljenja, kao i merenjem pritiska, nivoa šećera, holesterola i triglicerida u krvi. Osim toga, radimo skrining na kardiovaskularna oboljenja, anketirajući svakog današnjeg korisnika usluga. Naše aktivnosti su preventivne, usmerene na zdravlje lokalne zajednice i preveniranje komplikacija hroničnih bolesti u zrelom životnom dobu.

U saradnji sa volonterima Crvenog krsta Valjevo koje je predvodila Zorica Jovanović, a koje pretežno čine učenici Medicinske škole,  Zavod za javno zdravlje Valjevo je podelio edukativni materijal Instituta „Batut“. Snežana Marinković iz Centra za promociju zdravlja Zavoda ukazala je na značaj pravilne ishrane, kalorijski uravnotežene, sa češćim i manje obilnim obrocima, uz uzimanje dovoljno tečnosti.

Vera Drinčević, predsednica Udruženja penzionera grada Valjeva zahvalila se medicinskim ekipama na odličnoj akciji i dugogodišnjoj saradnji, a zadovoljstvo nije krio ni jedan od najstarijih članova udruženja Milorad Đermanović:

– S obzirom da Valjevo ima oko 24.000 penzionera veoma sam ponosan što je naše udruženje organizovalo ovu akciju, a nije prva, praktikujemo to godinama. Dolazili su nam i lekari specijalisti, tako da naši članovi u određenim danima mogu da se besplatno pregledaju. Poseta je uvek dobra. Inače, osoblje Doma zdravlja veoma je ljubazno tako da su ljudi prezadovoljni.

Za sat i po pregledano je 35 članova Udruženja penzionera Valjeva. Njihovi rezultati su u prihvatljivim granicama jer se u 90 odsto slučajeva radi o ljudima koji redovno koriste terapiju i uredno kontrolišu zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.