Ispunjenje četiri zahteva boraca ili generalni štrajk

Ako im zahtevi ne budu ispunjeni u narednih deset dana, borci Valjeva i Srbije stupiće u generalni štrajk 6. oktobra u Beogradu, saopšteno je na konferenciji za novinare Udruženja boraca ratova od 1990. godine.

Kako je saopšteno, zahtevi boračke populacije koji su upućeni predsedniku države Aleksandru Vučiću, su sledeći: isplata ratnih dnevnica svim borcima, isplata boračkih penzija i dodataka za sve borce od 1990. godine, formiranje boračkog ministarstva koje pripada borcima i priptema na primeni donešenog Zakona o borcu.

„Posle 30 godina smatramo da nam pripada sve ovo što tražimo. Pored toga tu je i izrada centralnog spomen obeležja poginulim borcima u Beogradu, zapošljavanje dece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te odlazak boraca u penziju, što je sada nemoguće jer se ništa ne radi na novom boračkom zakonu i predsednik Aleksandar Vučić, kao što sam već rekao, to treba da zna“, rekao je predsednik UBR Ljubomir Bradić.

Ovi zahtevi, kako je kazao, biće poslati svim boračkim udruženjima u Srbiji da se izjasne o njima. Ako nisu za njih, nagasio je Bradić, „onda direktno rade protiv interesa boračke populacije i više neće moći da kritikuju ono što mi radimo“. Predsednik UBR je dodao da ovi istaknuti zahtevi „nisu ništa više od onoga što je već obećano novim boračkim zakonom“.

„Već više od 20 godina od završetka ratova mi borci imamo samo minimalna prava. Prošle godine u novembru počeli smo štrajk u Beogradu pod šatorima sa jasnim zahtevima za boračke dnevnice, penzije i dodatak. Svedoci smo da se vlasti menjaju ali umesto rešenja za nas, uvek budu samo obećanja. Ovi zahtevi su realni i neće se menjati. Svi pitaju odakle državi pare da bi ih ispunila, a mi pitamo odakle državi pare što daje svim populacijama i susednim državama, a para za ljude koji su ginuli za državu nikad nema“, rekao je predsednik Gvozdenog puka Srbije Dejan Milošević.

Poruka boraca iz Valjeva jeste da je vlastima dat rok do 6. oktobra za ispunjenje ovih zahteva, nakon čega počinje generalni štrajk.

1 comment on “Ispunjenje četiri zahteva boraca ili generalni štrajk

 1. Вишњић Раденко Ера

  Ми који смо ратовали за златну слободу Србије морамо да имамо, од ове Државе, сва права из борачко-инвалидске заштите загарантоване Уставом Републике Србије и међународним повељама о људским и бирачким правима.
  Ми смо почасни грађани Републике Србије и не смемо бити дискриминисани у односу на ратне дезертере који су на власти, ратне и политичке профитере и тд!!!
  Не смемо више бити дискримисани у односу на геј и остале популације које у Србији имају сва права.
  Морамо и ми борци за Слободу добити два права која нам припадају, бар док смо живи.
  У потпису:
  Савез удружења ветерана и ратних инвалида отаџбинских ратова Србије од 1990-2001.године
  Председник
  Раденко Ера Вишњић

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.