Dug Metalca koči nastup u KLS

KK Metalac bio je učesnik žreba za sezonu KLS koja sledi, a dugovi ovog kluba na nivou su od 6,3 miliona dinara što nastup valjevskog košarkaškog kluba umnogome otežava. Kako Vamedia saznaje , pregovori izmedju potencijalnog donatora I kluba neslavno su završeni.

Prvi deo sezone KLS KK Metalac završio je na osmom mestu, a za nastavak I učešće u daljem takmičenju valjevskom klubu bila je potrebna pomoć Sportskog saveza Srbije. Istovremeno u toku jučerašnjeg dana kada je u Kući košarke održan žreb, na društvenoj mreži fejsbuk osvanule su brojne objave o tome da se valjevski klub gasi.

Tragom ovih objava Vamedia saznaje, da je trenutni dug kluba 6,3 miliona dinara , što praktično znači da ni izdvajanja grada za rad kluba nisu mnogo pomogla da se stanje sa finansijama kluba popravi.

Podsećamo da je račun ovog kluba u blokadi  od 20. juna 2019. godine , a ukupna dugovanja kako je prošle godine objavljeno  iznosila su  oko 105 000 evra. U tom trenutku  pod ugovorom  bio je samo jedan igrač, struja je bila isključena, ugovori za tehničko osoblje istekli i plata nije bilo.

Prema završnom računu za 2018, budžet kluba je iznosio 27 miliona dinara od kojih je 15 miliona pristiglo iz gradske kase. Kako klub nije opravdao po zakonu 1,5 miliona dinara nije ispunio uslov ni za dobijanje sredstava od grada u 2019. Rešenje je nadjeno u vraćanju u budžet grada 1,5 miliona nakon čega je grad Metalcu opredelio 5,4 miliona dinara. Shodno dugovima, nedovoljno za bilo šta.

Ove godine Metalcu je opredeljeno 11 miliona dinara , a izvori Vamedie navode da je do sada povučena samo jedna tranša , odnosno manje od polovine opredeljenog novca.

Po važećem zakonu sredstva koja daje grad ne mogu biti korišćena za sanaciju duga niti ukidanje postojeće blokade već isključivo za rad sa mladjim kategorijama, s obzirom da aktuelni zakon ne dozvoljava ni finansiranje profesionalnih igrača , izdvojena sredstva od strane grada samom klubu nisu mnogo pomogla.

Po sazanjima Vamedie, proteklih dana donator iz Valjeva započeo je razgovore sa KK Metalac o sanaciji pomenutog duga . Ipak, isti izvori navode da su razgovori završeni neuspešno.

Klub je dobio licencu za nastavak sezone, a posle dužeg vremena u hali su počeli I treninzi . Ipak , dobro obavešteni sportski  krugovi u Valjevu tvrde da klub nema igrače još uvek za pomenutu ligu , ali ni trenera , pa treninge vodi predsednik kluba Mihailo Poček. KLS počinje 26. septembra I vremena ima još pa bi mogla uslediti I iznenadjenja kao u prrethodnoj sezoni kada je trener Vladimir Djokić u rekordno kratkom vremenskom roku uspeo da formira tim za ligu.

Sunovrat ovog kluba, tvrde upućeni, praktično je počeo nastupom u ABA ligi za koju je trebalo mnogo više novca od onog sa kojim je klub raspolagao. Neke od tvrdnji o razlozima idu u prilog visokim zaradama igrača za koje opet klub nije imao para.

Bilo kako bilo, objave na društvenim mrežama da klub više ne postoji s jedne strane nisu sasvim tačne jer je licenca pribavljena I ime Metalca našlo se u žrebu. S druge strane dugovi kluba izuzetno su visoki, a aktuelna blokada računa otežava situaciju.

Zanimljivo je da su u komentarima na pomenute objave pojedini gradjani navodili da je grad trebao da interveniše dodatnim sredstvima. Ipak po zakonu o sportu I zakonu o budžetskom sistemu to nije moguće. Kako je grad proteklih godina izdvajao za Metalac iznose i do 16 miliona dinara s jedne strane trebalo bi da u ovom klubu već sada imamo podmladak kakav Valjevo zaslužuje, a sa druge I reprezentativno učešće u takmičenjima tih kategorija.  Zakon predvidja da sredstva koja opredeljuje država, lokalna samouprava treba da budu korišćena upravo u te svrhe. Ako imamo pomenute iznose , pitanje je zašto stvarno stanje stvari nije takvo?

Ako je situacija u klubu tako loša kako se spekuliše u sportskim krugovima, da li je onda pravo vreme da ambicije ostavimo po strani I možda krenemo ispočetka jer u Valjevu sigurno postoje mladi koji bi voleli da dobiju svoju šansu u reprezenatativnom košarkaškom klubu sa tako dugom istorijom postojanja. Na kraju, jedan Miloš Teodosić nije košarku kao dete igrao u Zanzibaru, već u Valjevu.  

9 comments on “Dug Metalca koči nastup u KLS

 1. dedagaga

  Zašto donator, zašto ne partnerstvo ili privatizacija kluba, što Zakon omogućava? Kome to ne odgovara?

  Reply
 2. Ђока

  Нагађате. тренинзи нису још ни почели. Генеза финансијског суноврата почиње од усташоидне АБА лиге и мегаломана доктора Ђукановића. Коме је требало такмичење у ком смо имали епизодну улогу? Можда појединцима који су седели око терена? Где су они сада? Зашто нико није реаговао на сумњиво пословање клуба (благо речено) у том периоду?

  Reply
 3. Srećko srećković

  Gde je u celoj priči pomen na činjenicu da je uprava ili „uprava“ ipak najodgovornija za sunovrat kluba. Kolko znam neki sportski klubovi duguju svega 160000 dinara, svega. A gradić Valjevo im je donirao višestruko manju sumu nego ovom košarkaškom zbegu. Pa se pitam:čime motivisati naše gradske devojke i momke. Sportiste kojima je novac misle a imenica.

  Reply
 4. PRIVATIZACIJA

  Samo privatizacija, nema drogog izlaza. Onda neka privatnik deli sredstva u klubu koliko hoće i kome hoće. Na ovakav način ovo je rupa bez dna. Privatizacija svih sportskih klubova.

  Reply
 5. Анонимни

  Na mlađe kategorije godinema nije potrošeno ni 5% sredstava, a novac je korišćen za igrače sa strane .

  Reply
 6. Sin anarhije

  U Valjevu je sve propalo , pa sto ne bi i Metalac, Valjevo je jedini GRAD u Srbiji koji nema halu i stolice na tribinama pa gledaoci nose novine i to one rezimske za pod zadnjicu , muka mi je gledati kako su nas okupirali seljosi sa Povlena I podno Medvednika dok divljaju sa dzipovima od malina i gomile nezakonitih poslova koje vlast dozvoljava , najbolji primer za to su u mojoj Mz braca iz Stuba …. i treba da propadnemo, ne treba nam sport kad u ovom selu od grada niko ni pamet nema ….

  Reply
 7. ekonomista

  Ja sam neko sa strane, ali koji jako voli košarku, pa sam tako do sada proteklih godina, četiri puta gledao Metalac. I….nijednom nisam platio kartu!!!! Uvek sam bio u društvu mojih prijatela iz Valjeva i svaki put je na ulazu bilo dovoljno ono „gde si, upadaj“. Ako tako funcionišu i ostale stvari u klubu (ne znam, ali mi se čini), kako neko uopšte misli da klub može funkcioniše, sem ako ne postoji humanitarni fond koji bi izdržavo klub.
  Bio sam pre desetak godina na skijanju, na Divčibarama, na maloj stazi pored Pepe, ja sam verovatno jedini koji je kupio kartu od pedesetak ljudi na stazi…..svi me gledali kao budalu.
  Dragi moji Valjevci, da bi nešto funkcionisalo, to mora da se plati…

  Reply
  1. Čačanin

   Nije mi jasno nikad bilo što je povika na Piroćance da su cicije? Pa Valjevci su deset puta veće cicije….

   Reply
 8. Dragana Hajdin

  Slažem se potpuno sa komentarom da ako nešto hoćeš da dobiješ moraš i da platiš…Mi volimo tapšanja po ramenu, dođeš mi, dođem ti….Hvalimo se ako smo negde nešto ućarili na štetu nekoga drugog, ako smo negde ušli, a da nismo platili kartu…Posle se čudimo kada nešto nestane, ugasi se, a ne želimo da vidimo da je tu bilo i našeg doprinosa…Plaćanje karti da bi gledao utakmicu sigurno nije dovoljan prihod za održavanje ni kluba ni hale, ali može se početi od toga…..Možda se mogu organizovati neke dobrotvorne akcije za pomoć klubu…Evo prilike za stranačke aktiviste da iznesu svoje ideje i predloge, za one koji su „pobedili“ i za one koji su „izgubili“…Ovo je prilika da dobijete više glasova bilo sa koje strane da ste….Naravno poštujući zakoski okvir, a ne samoinicijativno deliti po svom nahođenju novac iz budžeta grada…Budite krativni dragi politički aktivoisti, a i svi drugi naravno koji volite Metalac i Valjevo…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.