Roditelji se u Valjevu izjasnili za kombinovanu nastavu

Učenici valjevskih škola pohadjaće kombinnovani model nastave ove školske godine. Za ovaj model izjasnilo se skoro 95% roditelja. Na školama velika odgovornost organizacije i kontrole nastave.

Nova školska godina izgledaće potpuno drugačije za svu decu Srbije pa i za valjevske djake. Ministarstvo prosvete je predložilo nekoliko oblika održavanja nastave . „Posebni su epidemiološki uslovi i ministarstvo je donelo stručno uputstvo. Od prvog do 4 razreda svi učenici će ići u školu i imati neposrednu nastavu i za njih nema nastave na daljinu. Za učenike od 5 do 8 razreda su dva moguća modela . Jedan od modela jeste da ako škola ima uslove i mogućnosti , ali i kadrove organizuje rad za sve učenike , a drugi model je kombinovani i on podrazumeva kombinaciju neposrednog rada i online nastave. Treći model je samo online nastava“, rekla je na konferenciji za novinare načelnica Školske uprave Zorica Jocić.

O tome koji oblik nastave žele da pohadjaju deca izjašnjavali su se roditelji, a valjevski roditelji u 95% slučajeva izjasnili su se za kombinovanu nastavu. Načelnica Jocić objašnjava da pored tog izbora , ministartsvo je propisalo da u odeljenju ne može biti više od 15 učenika što praktično znači da će učenici starijih razreda jedne sedmice ići u školu i to polovičnim odeljenjima , a sledeće nedelje pratiti online nastavu . „Za svakog učenika je odredjeno da mora imati 4 kvadrata prostora , što znači po metar na svaku stranu od sebe. Ministarstvo je dozvolilo različite kombinacije za održavanje nastave , ali sve zdravstveno higijenske mere moraju biti ispoštovane . To znači praktično da škole mogu kombinovati odeljenja i razrede  Valjevske škole su izabrale kombinaciju da svi učenici idu u školu ali podeljeni na polovine , grupe. Sve škole će do 27. avgusta dostaviti svoje modele. Roditelji su se izjasnili, ali postoji mogućnost da se roditelji predomisle“, objašnjava Jocić.

Od ove godine pored Divaca u jednosmenski rad ulaze i škole u Dračiću i Stavama za njih je predvidjeno da se nastava odvija u školi. Srednjoškolci će takodje moći da pohadjaju oba modela po izboru , a većina se roditelja i tu izjasnila za kombinovani model. „I za osnovne i za srednje škole važi da su časovi 30 minuta, a najoptimalniji broj časova je šest. Za srednje škole za sedam opšteobrazovnih predmeta časovi će se snimati i prikazivati na RTS-u,, ali će se takodje snimati časovi za sve obrazovne profile i za sva područja rada. Značajno je to što osnovne i srednje škole biraju sistem za učenje . To su specijalizovani softveri i škola može izabrati samo jedan sistem. Ocenjivanje je u školi, a  samo srednje škole u sistemu za učenje imaju mogućnost da učenici budu vrednovani . Direktori su obavezni da 31. avgusta organizuju prijeme za učenike prvog, petog i prvog razreda srednjih škola. Sve mere bezbednosti se moraju preduzeti. Škola sve mere mora istaći i na sajtu i na svim vidljivim mestima u školi. Prvi radni dan će biti posvećen edukaciji o zaštti od kovida 19.“

Jocić napominje da nastavnici moraju voditi računa o opterećenosti učenika   s obzirom da su roditelji već u prvm polugodištu izneli primedbe da su deca bila u nekim segmentima preopterećena. Nastavnici će zato morati da rade timski da organizuju medjunastvno učenje, povezuju predmete i o svakom učeniku vode računa posebno. Nadzor nad radom vršiće prvenstveno direktori škola , a potom i prosvetna inspekcija , prosvetni savetnici. U nekim školama biće angažovani i volonteri kako bi se nastava mogla nesmetano i po predloženim modelima odvijati.

Škole su obavezne da na pauzama , velikim odmorima vrše neprestane dezinfekcije klupa i svega što učenici dodiruju. Na pitanje Vamedie da li škole u Valjevu imaju dovoljan broj higijeničara , Jocićeva kaže da primedbi s tim u vezi nije bilo jer se predvidja da se dezinfekciono sredstvao ne raspršuje već se tkaninom natopljenom dezinfekcionim sredstvom prebrisuju radne površine što ne bi trebalo da oduzima puno vremena.

„Škole mogu u skladu sa svojim mogućnostima organizovati i sistem zvonjenja koji ne mora biti isttovremen za sve učenike već može organizovati svoj način. Pevanje, vikanje , navijanje se ne reporučuje to znači da recimo učenici na časovima muzičkog neće pevati, na času fizičkog neće biti navijanja , a preporučeno je da se što više časovi fizičkog organizuju napolju i sl“, pojasnila je načelnica.

Kako se moglo čuti u medjuvremenu je oganizovan i održan sastanak sa predsednicima svim opština koje pokriva ŠU , a svi predsednici i gradonačelnici su se izjasnili da su zainteresovani i spremni da pomognu finansijski školama u vezi nabavke zaštitinih i dezinfekcionih sredstava u skladu sa budžetskim mogućnostima.

„Učenici nose maske dok ulaze u školu i dok ne sednu na svoje mesto. Neće biti kabinetske nastave već je za svako odeljenje predvidjena jedna učionica. Učenici mogu skinuti masku osim kad odgovaraju dok nastavnici moraju nositi masku neprestano. Ukoliko se dete požali na neke od simptoma to dete će biti izvedeno sa časa i sačekati roditelje koji će ga odvesti u kovid ambulantu. Dete koje ima simptome, tempraturu recimo kod kuće ne sme dolaziti u školu, a roditeji su dužni da telefonskim putem ili na neki drugi način bez dolaženja u školu obaveste školu da dete neće pohadjati nastavu“, zaključila je Jocić izražavajući nadu da problema u funkcionisanju novog sitema rada neće biti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.