Pare nisu problem-Para nema?

Iako smo na početku agusta meseca Valjevci zapravo ne znaju kakvo je stanje sa gradskim budžetom. To što nismo informisani ne znači da promena u budžetu nema jer samo u službenom glasniku od 25.juna vidljivo je da je izvršeno I više od deset aproprijacija , a u korist stalne I tekuće budžetske rezerve.

Kako se I koliko puni gradski budžet u uslovima korona virusa gradjani Valjeva nisu upoznati. Za sada je poznato da je još uvek gradonačelnik Slobodan GVozdenović na lokalnoj televiziji izjavio da to punjenje ne ide baš kao ranije , ali se brzo I opravdao rekavši da je tako svuda u svetu. Na žalost izostalo je pitanje novinara šta to znači da punjenje budžeta ne ide kao ranije , kakvo je trenutno stanje na računu, pa samim tim I odgovor koji bi mogao pružiti kakav takav uvid u brojke budžeta.

Ali, na osnovu pomenute izjave jasno je da stvari nisu najbolje. Koliko su I da li su loše, to ne znamo.

Sednica Skupštine nije bilo pa čak ni onda kada je trebalo potvrditi odluke koje je gradonačelnik preuzeo na sebe iz nadležnosti Skupštine za vreme vanrednog stanja. Sednice Veća održavane su telefonski I to samo u slučaevima kada je trebalo reći kratko telefonom : “Potpisaću”, na saopštenu , a već u kabinetu gradonačelnika donetu odluku.

Članovi Veća za sve ovo vreme nisu postavili pitanje stanja u budžetu , iskreno za to nisu ni imali priliku, ali ako je suditi na osnovu sviih prethodnih godina teško da bi neko od 9  Većnika to pitanje uopšte I postavio.

Za sada je evidentno da je izveštaj o izvršenju budžeta izostao, ali izostao je I drugi rebalans o kome se govorilo već nakon prvog rebalansa u prvim mesecima 2020. godine.

Alan Ford u budžetu?

Gradonačelnik Gvozdenović u istom gostovaju na televiziji izjavio je I da njegovi naslednici “ne bi trebalo da imaju problema sa budžetom”, a njima sad valjda ne preostaje ništa drugo nego da u to I veruju.

Grad Valjevo živi uprkos korona virusu I pare iz budžeta se troše, vidljivo je u javnim nabavkama , vidljivo je u izvršenim aproprijacijama, ali očekivati od gradjana da sami sabiraju iznose I traže insajderske informacije o tome gde novac odlazi, a u kojoj meri pristiže , gotovo je nemoguće. “Problema ne bi trebalo da bude” , tvrdi aktuelni gradonačelnik, ali u kom smislu je to rečeno.

Ako znamo da je budžet grada Valjeva svake godine u proseku iznosio 3 milijarde , onda znamo I da je za 4 godine to 12 milijardi. Ako pretpostavimo da su redovni troškovi I davanja iz budžeta bila na nivou I 8 milijardi za taj period , preostaju 4 milijarde. Da li gradjani Valjeva kada izadju na gradske ulice vide gde su te 4 milijarde za 4 godine uložene? I 4 milijarde klikera ili krompira da su rasute na gradskim ulicama bile bi vidljive, ali se ove 4 milijarde očito ne vide. Da li je dakle, aktuelni gradonačelnik GVozdenović mislio na osnovu svog iskustva I rada u protekle 4 godine da problema ne bi trebalo da bude jer se neće ništa ni raditi ?

Ipak novi program investicija I projekata koji je pobednička SNS najavila u Valjevu na izborima I na osnovu toga osvojila čak 20 000 glasova Valjevaca zahtevaju ozbijan novac, rad I ulaganje. Tako je sasvim I realno I moguće da ako ne radimo ništa , novca će biti dovoljno I “ne bi tu trebalo da bude nekih problema”.

Na sajtu grada nije objavljeno izvršenje budžeta , a realno nikakva prepreka tome nije postojala. Da li će ga neka nova Skupština potom prihvatiti , usvojiti I šta će imati da kaže na tu temu sasvim je drugo pitanje. Ipak gradjani Valjeva zaslužuju da znaju stanje svojih finansija . A već mesecima ga ne znaju.

Zakon dozvoljava da se interveniše aproprijacijama kako bi se neka sredstva trenutno nadomestila, ali zakon ne predvidja pa niti dozvoljava da se budžetom upravlja kroz aproprijacije. Ovakav stav zakonodavca je razumljiv jer se posle izvesnog broja aproprijacija pozicije u celosti menjaju pa to više nije budžet koji je usvojen I planiran. Za takve promene zakon predvidja rebalans.

Koliko para ima u budžetu? Ne znamo.

Koliko para I za koje namene je potrošeno? Ne znamo.

Na kom nivou izvršenja budžeta smo sada? Ne znamo.

Ali, “ne bi tu trebalo da bude problema”, naravno , ako ništa ne radimo.

* Aproprijacija („budžetska stavka“) je odlukom o budžetu lokalne vlasti dato odobrenje za trošenje javnih sredstava do određenog iznosa i za određene namene za budžetsku godinu. Iz ove definicije vidimo da je aproprijacija ili kako je često nazivamo „budžetska stavka“, odobrenje za trošenje sredstava, ali sa dva vrlo važna ograničenja, i to: ograničenje iznosom odobrenih sredstava koji se ne sme prekoračiti, i ograničenje namene sredstava koja takodje ne može biti promenjena, osim u slučaju da se donese rebalans budžeta.

1 comment on “Pare nisu problem-Para nema?

  1. Анонимни

    Pročačkajte malo i trazite na uvid dal je KUM KUMU PRE NEKI DAN ISPLATIO NEKI KEŠ I KOJA JE SUMA U PITANJU???
    Uskoro opsirnije o toj uplati

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.