Lokalni front: Kako se troši novac gradjana u vreme epidemije?

Republički poverenik za informacije od javnog značaja uputio je dopis lokalnoj samoupravi kako bi ista konačno odgovorila na pitanja Lokalnog fronta o utrošenom novcu za vreme epidemije korona virusa u Valjevu. I pored zahteva republičkog poverenika odgovori nisu dostavljeni.

Aktivista Lokalnog fronta Ivan Manić podsetio je na konferenciji za novinare na brojna okupjanja koja su organizovana u Valjevu počev od marta meseca. Po njegovim rečima mnoga od njih doprinela su širenju zaraze , ali odgvornosti za to nema.

„Skupština grada Valjeva je poslednji put zasedala 21.februara. Vanredno stanje, šta ćete. Sve ćemo rešavati naredbama, uredbama, zaključcima, preporukama. I kažnjavanjem, naravno. Poznajući dobro eksperte kojima su birači neoprezno poverili raspolaganje gradskim budžetom, Lokalni front Va je još 7. aprila, kao informaciju od javnog značaja tražio podatke o izradi planova i izveštaje Stručno-operativnog tima za epidemije koji je tih dana doživeo promenu svog prvog rukovodioca. Osam dana kasnije, opet kao informaciju od javnog značaja, tražili smo obaveštenja i izvode sa dinarskih i deviznih računa otvorenih radi prikupljanja humanitarne pomoći kroz donacije. Krajem aprila odbornik Ljubomir Radović pismeno je podsetio zamenika predsednika Skupštine na zakonske i tehničke mogućnosti za održavanje redovnih sednica Skupštine grada. Odgovora nije bilo. Kao što znamo, u Valjevu su od aprila pa do danas  održavani izbori, vašari i još poneki skupovi i događanja“, rekao je Manić.

Ljubomir Radović odbornik i u budućem sazivu gradskog parlamenta ukazao je činjenicu da se Skupština nije održavala, a informacije su neprestao izostajale. „Tako smo stigli do 27. jula. Tog dana, Poverenik za informacije od javnog značaja Republike Srbije izdao je dva rešenja kojima se nalaže Gradskoj upravi grada Valjeva da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema  rešenja, odgovori na dve grupe pitanja Lokalnog fronta, od 7. i od 15. aprila. Mi smo u avgustu. Odgovora nema“, kaže Radović.

 Greške u radu Štaba za vanredne situacije postale su očiglednije tokom vanrednog stanja, pre svega zbog upadljivo bahatog tona u hiperprodukciji odluka, naređenja, pretnji, smena i imenovanja, saopštenja i obaveštenja. Do izražaja je došlo neznanje komandanta štaba, njegovo nepoznavanje propisa o vanrednom stanju, neshvatanje stvarne potrebe za postojanjem gradskih planova i akata koji uređuju ponašanje organa grada i zdravstvenih  ustanova. Sve to u trenucima kada je naš grad bio jedno od najvećih žarišta infekcije u Srbiji miššljenje je Lokalnog fronta.

Informacija objavljena 16. aprila ovo najbolje ilustruje: „Nakon analize parametara, utvrđeno je da je epidemiološka situacija u Valjevu stabilizovana i da su stroge mere koje su propisale Republika Srbija i grad Valjevo dale rezultate“. Stvarnost je veoma brzo demantovala ovu neistinu: 17. april, setimo se, bio je datum kada je u Valjevu zabeležen do tog trenutka najveći broj od 12 zaraženih u jednom danu.

Klika okupljena oko gradonačelnika koji se na toj funkciji i dalje zabavlja zahvaljujući isključivo komotnim tumačenjima propisa o vanrednoj situaciji, suspendovala je i najviši organ, Skupštinu grada. Organ koji građani biraju, pored ostalog, i zato da bi nadgledao i kontrolisao rad izvršnih organa i način na koji se troše sredstva koja su građani uplatili u budžet. Ovo su, prema tome, glavni razlozi zbog kojih se od građana kriju podaci o radu Štaba za vanredne situacije i njegovih pretenciozno nazvanih stručno-operativnih timova. Zato je tajna koliko je ko sredstava uplatio na račune grada. Tajna je i koliko je kome isplaćeno na ime kojekakvih troškova u „borbi“ protiv korone, iz prikupljenih sredstava i iz gradskog budžeta. Budžeta o kojem sedam meseci po isteku 2019. godine nemamo nikakvu informaciju“, navodi Radović.

Da li će rešenja republičkog Poverenika za informacije od javnog značaja ovo promeniti? Lokalni front smatra  da neće.  

8 comments on “Lokalni front: Kako se troši novac gradjana u vreme epidemije?

 1. Obavestena

  O vama su građani rekli šta misle na izborima!
  Bolje se zavucire u mišiju rupu i ćutite.
  Upropaslili ste jednu ideju samo da bi Ljubina sujeta bila zadovoljena, da ima časti ne bi se ni prihvatio mandata posle katastrofalno loših rezultata.

  Reply
 2. Bubonska kuga

  Od ovih više ništa ne čitam. Neka pricaju Vučiću. Oni su ispričana priča i pročitana.

  Reply
 3. Sin Dragan

  Sad kad krenu da se na ovoj vesti krljaju “pravi lokalni front” i “izvorni lokalni front”, ima da bude cirkus. 🙂

  Reply
 4. Nevena

  Ujedinjenje stranackih botova pozicije i opozicije na delu… Smeta vam udruzenje gradjana Valjeva, ali sa razlogom.
  Bravo momci, bravo lf va, uz vas je posten svet. Ima nas jos…

  Reply
 5. Dejan

  Jedina grupa ljudi koja je zaista opozicija u ovom gradu a vi misevi koji ih kritikujete i pljujete… Sram vas bilo… Ostalo vam je jos samo da pisete komentare…. Prodane male kreature…. Vase vreme istice… ISTINA O SVIMA VAMA STIZE…

  Reply
 6. divci

  Profesor Mika Jokic vise puta je ponovio da je jedina konstruktivna opozicija u gradu Lokalni Front. Pomogli su sns da osvoje 3000 glasova vise nego na proslim izborima. Cak je i javno pohvalio ljude iz LF da su odlicno obavili zadatak. Svaka cast za LF Steta sto su osvojili samo jednog odbornika. Uz profesora Jokica jedino Lokalni Front zeli dobro nasem gradu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.