Koalicija tradicionalno u Valjevu po diktatu iz Beograda

Vlada Srbije bi po najavama trebalo da bude formirana do 25. avgusta. Nakon toga za očekivati je i eventualne koalicije u Valjevu. Ko će biti koalicioni partneri naprednjaka u našem gradu , može biti vidljivo već na konstitutivnoj sednici Skupštine 18. avgusta. Do sada SNS u Valjevu 6 godina na vlasti, SPS 12 godina.

Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nova Vlada biće formirana do 25 avgusta . U Valjevu je konstitutivna sednica Skupštine i potvrdjivanje odborničkih mandata predvidjeno za 18. avgust. Izbor gradonačelnika i članova Veća nakon toga trebao bi da usledi u prvoj nedelji septembra.

Pitanje kako će izgledati novo gradsko rukovodstvo za sada tako ostaje otvoreno , a umnoggome će zavisi id eventualnih koalicija na republičkom nivou.

S obzirom da partije u Valjevu uvek zavise od svojih centrala u Beogradu i ovoga puta za očekivati je da iz Beograda stigne informacija o tome da li će i kakve koalicije biti pravljene na lokalu.

Najviše odborničkih mandata na poslednjim izborima osvojila je SNS 31, slede SPS sa 16,   SPAS sa 2 i sa po jednim odborničkim mandatom Lokalni front i POKS.

SNS je u Valjevu na vlasti od 2012. godine sa prekidom od 2014. do 2016. godine.  Naime te 2012. godine koalicija je formirana izmedju SPS-a i SNS-a da bi 2014. godine SPS formirao novu koalicionu većinu sa manjinskim partijama , a SNS izašao iz vlasti.

Nakon izbora 2016. godine u Valjevu je  ponovo formirana koalicija naprednjaka i socijalista s tim da su valjevski socijalisti bili gotovo indolentni izuzev u slučajevima glasanja na sednicama Skupštine. Oni koji prate političke prilike u Valjevu smatraju i da je takav stav socijalista doveo do njihove neprimetnosti što je rezultiralo gubljenjem dva odbornička mandata na poslednjim izborima.

Inače SPS je u Valjevu u vlasti od 2008. godine kada ih je za koalicione partnere uzeo DS. Potpuno drugačiji stav SPS u to vreme, aktivan, prepoznatljv rad i angažovanje doveli su do toga da su Demokrate  izbore 2012. godine izgubile , a socijalisti su iz izbora izašli kao pobednici. 

U valjevskoj Skupštini sada će se po prvi put naći odbornici POKS-a i SPAS-a Aleksandra Šapića. Njihov broj, ukupno gledano, nije veliki. Naprednjacima u Valjevu sa 31 odborničkim mandatom realno nije ni potreban koalicioni partner, ali je za očekivati da situacija bude preslikana sa republike. Od formirane koalicije zavisi i koliko će se odbornika u Skupštini naći u opoziciji . U poslednje 4 godine u opoziciji je bilo svega 6 odbornika i to Lokalni front 1, DS 3, Stranka Moderne Srbije 2.

Demokrate su gotovo istovremeno sa turbulencijama u svojim redovima i raspuštanjem Gradskog odbora prestale da učestvuju u radu Skupštine poštujući tako odluku sa nivoa republike Saveza za Srbiju kao opozicionog bloka.

Za sada se samo Lokalni front izjasnio da koaliciju sa naprednjacima neće praviti dok su SPAS i POKS na lokalu ćutali o tome. Da li bi  se sada moglo desiti da posle 12 godina u vlasti socijalisti budu opozicija, pitanje je na koje se čeka odgovor iz Beograda. Iako analitičari političke situacije u Srbiji smatraju da se to neće dogoditi mora se priznati da bi bilo zanimljivo u Valjevu videti kako to SPS kao opozicija gleda na dojučerašnje koalicione partnere, a samim tim i na sve ono u čemu su učestvovali protekle 4 godine.

Ukoliko pak koalicije izmedju ove dve najjače partije u Valjevu bude, novi koalicioni sporazum evidentno bi mogao biti drugačiji s obzirom da se situacija sa brojem mandata u Skupštini promenila, SNS umesto dojučerašnjih 25 sada ima 31 odbornika, a SPS umesto 18 sada ima 16 mandata.

Na brojna pitanja u većini, odgovor će biti dat već 18. avgusta, odnosno na konstitutivnoj sednici Skupštine u trenutku kada bude izabran sto predsedavajućeg :  predsednik i zamenik predsednika Skupštine i sekretar Skupštine. Praksa u Valjevu, za koju ne mora da znači da će biti održana i dalje , bila je takva da se za tim stolom nadje i predstavnik koalicionog partnera.

6 comments on “Koalicija tradicionalno u Valjevu po diktatu iz Beograda

  1. Sin anarhije

    Sve po starom , Valjevo je umrlo kao grad i pretvorilo se u najvece selo u Evropi ….

    Reply
  2. Privezak

    Socijalisti ću da ćute,plata zagarantovana.Takosu radili i u prehodne četri godine..

    Reply
  3. Malo toceno

    Ako naprednjaci uzmu socijaliste nakon svega nece imati moje poverenje. Dosta su socijalisti unistavali ovaj grad.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.