Sedam Valjevki od jeseni brucoši muzičkih akademija

MŠ “Živorad Grbić” je ove godine upisala novih 157 mališana u osnovnu muzičku školu i izdvojena odeljenja Lajkovca i Mionice kao i  13 novih srednjoškolaca na obrazovne profile  muzički izvođač klasične muzike i muzički saradnik – teoretičar.

foto:Mutap Damir

Podatke koji daju razloga za zadovoljstvo i motivišu  kreiranje lepih, dinamičnih I kreativnih programa na koje je Valjevo naviklo kada je muzička škola u pitanju,  ovih dana je dodatno ulepšala i vest da je naših sedam maturantkinja položilo prijemni ispit i  upisalo muzičke akademije u Beogradu, Novom Sadu I Valjevu. Kao prvorangirana na odseku viola, FMU u Beogradu, plasirala se Jelisaveta Savić, drugorangirana na lisiti primljenih na odseku violine na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, Bojana Vujić, drugorangirana na Akademiji u Istočnom Sarajevu, Ivana Urošević – violina, zatim Tina Stanković koja je upisala gitaru u Istočnom Sarajevu ,  Marija Isidorović, odsek muzička pedagogija na FMU u Beogradu i Tijana Savić i  Sara Blagojević koje su upisale isti odsek na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Po rečima direktorke MŠ “Živorad Grbić”, mr Suzane Radovanović Perić, ove devojke pripadaju generaciji koja je od samog početka svog školovanja obogaćivala koncertni život muzičke škole ali i predstavljala svoj grad izuzetno uspešno na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima i u međunarodnim projektima.

“Istinsko ispunjenje zbog privilegije da imam tu sreću da se bavim muzikom i neumorno trudim da ne izgubim „umetnički“ pogled na svet, lično sam proživela u junu mesecu, slušajući koncerte maturanata valjevske muzičke škole. Jedna sjajna generacija nije imala priliku da finale svog srednjoškolskog obrazovanja proživi punim intenzitetom. Ukinuto im je Republičko takmičenje, ukinuti solistički koncerti, ukinuti tako potrebni razgovori i presviravanja sa njihovim profesorima. Ukinuti master class programi i konsultacije sa akademskim profesorima. Ukinuto sve sem lošeg online zvuka u viber učionici, profesorske brige i podrške i individualne zrelosti i spremnosti da se snađu u toj nakaradnoj kapsuli od života u kojoj nemaju pravo da zastanu i sačekaju neko lepše vreme za življenje snova i planova. Ipak  izuzetan kvalitet njihovih maturskih koncerata kao i uspeh ostvaren na  prijemnom ispitu za upis na muzičke akademije,  dokaz su njihove zrelosti, talenta i  profesionalne izgrađenosti kao i  neophodnosti postojanja umetničkih škola u Srbiji i  negovanja umetničkog stvaralaštva kod dece.

Jer,  ono što nas je 2020. godina surovo naučila jeste činjenica da život ima smisla onoliko koliko duh njime vlada. Jedino što ovog proleća  nije pretrpelo izolaciju, skučenost, restrikicije i recesije svih boja i oblika jeste DUH i njegovo najlepše otelotvorenje na „otvorenom“ – UMETNOST.
 Jedino što je intenzivno prijalo, osvežavalo, radovalo, provociralo, inspirisalo i stvaralo u tom periodu, bila je Umetnost. I u nastajanju i u izvođenju, kada je sve stalo, nesumnjivo je dokazala da se od nje ipak živi.  Muzikalno zvučanje naše dece i  položeni prijemni ispiti jesu istinska pobeda ove generacije i pobeda umetničkih škola u Srbiji. Nama ostaje da od svoje profesije ne odustajemo a javnosti i zvaničnicima,  mudrost i  spremnost da umetnički potencijal svoje mladosti prepoznaju i upotrebe za kreiranje neke lepše i kvalitetnije stvarnosti“ završava direktorka škole, mr Suzana Radovanović Perić.

3 comments on “Sedam Valjevki od jeseni brucoši muzičkih akademija

 1. Gradac

  Ovo je svojevremeno u NIN-u objasnio J. Ćirilov, a sada sa jednog portala: „Etimologija nas upućuje na informaciju da je sam termin brucoš nastao od imenice bruce, koja predstavlja medicinski izraz za prve pubertetske dlačice koje nastaju oko polnih organa. Brucoš je termin koji se koristi da označi studenta prve godine fakulteta ili više škole.“ Ja ne znam kako se ovaj izraz primio (brucoš), po meni, nisam puritanac, ali ja stvarno ne razumem da se mlado ljudsko biće naziva po stidnim dlakama, mislim da je prvobitno bio pogrdan izraz, poput žutokljunac, balavac, šiljokuran itd., dakle NOVOUPISANI STUDENTI MUZIČKE AKADEMIJE, NOVI STUDENTI i slično.

  Reply
 2. Hiram

  Drago mi je da pored ovih naših svakodnevnih nimalo lepih tema ima i nešto lepo u našem gradu. Nadam se da ćemo se bar nekada više fokusirati na pozitivne stvari i pokušati da ih izbacimo u prvi plan i tako motivišemo ljude da se potrude da život u Valjevu bude bolji.

  Reply
 3. Мина

  Честитке младим дамама ! Носите име вашег града кроз све ваше будуће успехе!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.