Sanacija štete uvek u istim selima – Zidanje Skadra

Grad Valjevo za poslednje dve godine u više navrata je sanirao štetu u okviru vanredne situacije odbrane od polava  u istim selima . S obzirom da je kiša padala na teritoriji cele opštine kako je šteta uvek u istim selima?

U prošloj godini grad Valjevo je zbog sanacije štete od elementarne nepogode predvidjeni iznos od 21 miliona podigao na čak 53 miliona . Prošle godine odluka o vanrednoj situaciji doneta je 6. juna , a ukinuta 19 avgusta. Šteta je tada odlukom Štaba I komandanta Slobodana Gvozdenovića uočena u selima Brezovice, Tubravić, Vujinovača, Suvodanje, Rebelj, Mijači, Sovač, Kunice, Sitarice i Bobova.

Godinu dana kasnije 26.06.2020. godine Štab donosi odluku da se u okviru nove vanredne situacije saniraju putevi u selima: Brezovice, Tubravić, Vujinovača, Rebelj i Bebića Luka, Suvodanje, Sitarice, Bobova, Stanina Reka, Drenajić i Pričević.

Samo mesec dana kasnije 27. jula 2020.god nova odluka Štaba za vanredne situacije je da se saniraju putni pravci u selima : Gornja Bukovica, Kotešica, Mijači, Sovač, Kunice, Sandalj, Stubo i Rovni

Na teritoriji koju pokriva grad Valjevo nalazi se 72 sela I u svakom od njih u periodu u kom je ozvaničena vanredna situacija padala je kiša.Svako od ovih sela ima puteve koje treba nasipati , a najveći broj sela upravo jesu planinskog karaktera pa se u njima putevi uglavnom nalaze pod nagibom. Ipak sudeći po ovim odlukama kiša nanosi štetu putevima samo u odredjenom broju sela I to su u najvećoj meri sela koja se nalaze iznad I u neposrednom okruženju brane Stubo Rovni.

Poslednje velike padavine uzrokovale su izlivanje reka pa I štetu na infrastrukturi u selima koja gravitiraju ka tim rekama, ali se ta sela ne nalaze na spisku.

S obzirom na ove činjenice neko bi mogao da zaključi da je u pitanju situacija slična “Zidanju Skadra” pa I da se viša sila uglavnom obrušava samo na navedena naselja. Zdrav razumipak kaže da nije tako.

U prilog zaključku zdravog razuma možda ide I nezvanična informacija da je aktuelna gradska vlast odredila koji izvodjači radova u situacijama otklanjanja elementarnih nepogoda saniraju koji deo oko Valjeva. Da li je onda moguće da se nasipaju seoski putevi samo u onim selima koja su pripala jednom, u ovom slučaju povlašćenom izvodjaču? Kako se može videti iz odluka Štaba prošle I ove godine za ove poslove angažovana su preduzeća Cevas I M gradnja. 

Da sve bude još zanimljivije grad Valjevo je odluku o proglašenju vanredne situacije odbrane od poplava ove godine doneo sa čak tri dana zakašnjenja, nakon što je kiša stala I ogrejalo Sunce , a voda se povukla. Kako je tada rečeno odluka o proglašenju doneta je kako bi se za sanaciju iskoristio novac koji daje država. Da li to znači da u slučaju da  država nije odlučila da izvdoji novac za lokalne samouprave koje su proglasile vanrednu situaciju, procena grada bi ostala da za proglašenjem I nema potrebe?

Čemu bi trebalo da se nadaju meštani valjevskih sela u ovom trenutku? Da li da spisak sela podeljenih izvodjačima radova bude izmenjen ili da bude promenjena garnitura koja favorizuje izvodjača?

Možda I jedno I drugo.

Jer opcija : “Što majstori za dan ga sagrade, To sve vila za noć obaljuje.”, važi samo u narodnoj pesmi. 

Ipak biće tako sve dok nadležni organi ne počnu da rade svoj posao. Ili što bi narod rekao :  

“Kad nastala godina četvrta,
Tada viče sa planine vila:
„Ne muči se, Vukašine kralje,
Ne muči se i ne harči blaga!
Ne mož, kralje, temelj podignuti,
A kamoli sagraditi grada..”

4 comments on “Sanacija štete uvek u istim selima – Zidanje Skadra

 1. Staparac

  Ja imam 71 godinu. Za 71 godinu ja nepamtim da je u selu Staparu bilo sta uradjeno od strane lokalne samouprave. Doduse pamtim da je nekoliko godina ciscen sneg i to je sve. Ciscenje snega je vrseno i to tek onda kada su mestani skoro sve vec ocistili.
  Da se zna!

  Reply
 2. Žile

  U Osladiću je u subotu odnela i onako los put. Deo oko Plavanja. To se vidim nigde ne pominje. A deo od registracije automobila ide na puteve,

  Reply
 3. Sin anarhije

  Nad ovim selima sto pomenuste u tekstu , gavran leti naopako da ne gleda zlo ocima ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.