18 miliona za košenje trave ove godine

Grad Valjevo ove godine izdvojio je 18 miliona dinara za košenje trave . Da li imamo uslugu koju smo platili?

Na većini mesta u gradu može se videti prorasla trava. Ovoj činjenici izvesno doprinosi kišni period koji je potrajao dugo u Valjevu, ali je grad za ove namene ipak izdvojio novac u budžetu. Tačnije 18 miliona dinara opredeljno je da bi grad I javne površine izgledali pristojno bez obzira na to što kiša izvesno pospešuje rast trave.

Za ove poslove zaduženo je jednim delom preduzeće Vidrak kome odlazi I najveći deo novca , ali I preduzeće Rojal trade koje je za 3,3 miliona dinara dobilo posao košenja I uklanjanja šiblja u delu putne infrastrukture.

Pojedini zaposleni u JKP Vidrak pak tvrde da su njihovi radnici u proteklom period kosili travu upravo pored puteva u Sušici, Leskovicama, Bogatiću.  “Dobili su usmeni nalog od šefice zelenila I morali su da idu iako to nije posao Vidraka. Mi nemamo ionako dovoljno ljudi , a morali su van grada da bi kosili nešto što nije njihov posao niti posao Vidraka”, pričaju zaposleni u ovom javnom preduzeću.

Ukoliko su ove informacije koje iznose zaposleni tačne , onda ne čudi što visoke trave I korova ima na sve strane.

Kako se inače kreću cene kad je košenje I uklanjanje šiblja u pitanju vidljivo je iz tendera koji je grad raspisao za izbor izvodjača :

– Ručno košenje trave motornom kosom na slobodnim površinama, oko smerokaza,kolobrana, odbojnih ograda i na čistom prostoru . Obračun po m2 3,20 din količina 200.000m2

– Sečenje gustog šiblja ručno sa utovarom i prevozom na deponiju koju obezbeđuje izvođač radova. Obračun 6 din po m2 120.000 m2

– Kresanje grana drvoreda debljine do 20cm koje smetaju saobraćaju i drugim objektima. Cena obuhvata: rad radnika motornom testerom na sečenju grana i prevoz na deponiju koju obezbeđuje izvođač radova. Obračun po komadu. 1.700 komada X 20 din

– Mašinsko sečenje drveća prečnika od 10 do 50cm i veće. Cena obuhvata: rad radnika motornom testerom na sečenju stabla sa kresanjem grana i prevozom na deponiju koju obezbeđuje izvođač radova. Obračun po komadu broj komada:200 po 300 din

Sam raspored poslova uredjuje grad definišući pritom šta je obaveza javnog preduzeća , a šta preduzeća koje je posao dobilo na tenderu.

2 comments on “18 miliona za košenje trave ove godine

  1. Istina

    Nema ni „k“ od košenja. Ovo je bruka i nikada nije bilo ovako zapušteno od zelenih površina, preko rupa na ulicama i smrada oko kanti i kontejnera.
    Prilzani putevi Valjevu su zarasli u korov ambrozija raste u centru grada oko malih drvoreda.
    Grad koji izumire!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.