Štab uvodi kontrolu mera zaštite od korona virusa

U protekla 24 sata u Valjevu nije bilo novih slučajeva korona virusa. U skladu sa situacijom koja svedoči da se broj zaraženih ponovo povećava Štab za vanredne situacije doneo je niz naredbi i preporuka. Novina je da će kontrolu nad poštovanjem mera vrštiti nadležne inspekcije dok je gradjanima upućen apel da izbeegavaju okupljanja , a organizatorima slavlja da ih odlože. Kako se navodi Štab razmišlja i o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Na Štaba za vanredne situacije zbog nesigurne epidemiološke situacije izazvane naglim povećanjem broja novoobolelih od virusa Kovid 19 donete su naredbe, preporuke i apeli :

1.Nalaže se JKP „Vidrak“ da pojača mere čišćenja , pranja ulica, dečijih igrališta i sportskih terena, kao i prostora oko zdravstvenih ustanova ( Bolnica, Dom zdravlja i ZZJZ Valjevo).

2. Nalaže se JKP „Polet“ da vrši redovno čišćenje, pranje, dezinfekciju prostora i opreme svih pijaca u gradu.

3. Nalaže se PU „Milica Nožica“ da dosledno sprovodi sve mere naložene od Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete.

4. Nalaže se Ustanovi za fizičku kulturu „Valis“ da dosledno sprovodi sve instrukcije i uputstva nadležnih organa koja se odnose na sprovođenje protivepidemijskih mera na otvorenim i zatvorenim bazenima i drugim terenima kojima upravlja.

5. Nalaže se da opštinski inspekcijski organi pojačaju inspekcijski nadzor i vrše kontrolu sprovođenja protivepidemijskih mera ( prosvetna inspekcija – nadzor obdaništa, saobraćajna inspekcija – gradski, prigradski i taksi prevoz, komunalna inspekcija i policija – ostale objekte ) zaštite od virusa Kovid-19, o tome sačine službenu belešku i o eventualno uočenim nepravilnostima istu proslede nadležnoj inspekciji na dalje postupanje.

6. Preporučuje se republičkim inspekcijskim organima da pojačaju inspekcijski nadzor iz delokruga svoje nadležnosti, kako bi se pojačala kontrola poštovanja sprovođenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Sl. glasnik RS“, br. 15/2016 i 68/2020), Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu („Sl. glasnik RS“, br. 101/2005, 91/2015 i 113/2017-dr. zakon), Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 („Sl. glasnik RS“, br. 66/2020), kao i drugih pozitivno-pravnih propisa.

7. Apeluje se na građane da poštuju i sprovode preventivne mere zaštite od virusa Kovid-19, da posebno poštuju socijalnu i fizičku distancu, kao i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

8. Apeluje se na poslodavce koji posluju na teritoriji grada, da dosledno sprovode sve predložene i neophodne preventivne mere u skladu sa propisima, u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, radno angažovanih lica i stranaka.

9. Štab poziva organizatore proslava da s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, postupe odgovorno i odlože održavanje proslava . Ukoliko se odluče za održavanje proslava od posebnog je značaja da se i organizatori i učesnici proslava strogo pridržavaju datih preporuka.

10. Štab će svakodnevno pratiti razvoj epidemiološke situacije i u zavisnosti od aktuelnog stanja preduzimati neophodne mere, uključujući zabrane okupljanja, ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i druge mere u skladu sa odlukama Kriznog štaba Republike Srbije.

8 comments on “Štab uvodi kontrolu mera zaštite od korona virusa

 1. Bane

  E, ovo pod brojem 9 će posebno da se praktikuje, pogotovo u vreme maturskih večeri!

  Reply
  1. nikolica

   Ok su predlozi, pogotovo ovo za proslave. Odatle nam je stigao najveći broj zarazenih u prvom talasu, a evo i sada, isto sa dve proslave na kojoj je svirao isti orkestar sve je krenulo nizbrdo.

   Reply
 2. novakov

  То под бројем 9 се посебно поштује!!! Пијанке и блиски контакти по кафићима се свако вече организују, уз здушну подршку одговорних родитеља.

  Reply
  1. Creator

   Svuda je isto , za vikend na Zlatiboru , restorani i kafici uvece krcati , leze jedni na drugima …

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.