IZBORI 2020 LF VA: Za 4 godine u Petnici vlast zakrpila samo jednu rupu

Ni 30 godina nije bilo dovoljno da se u MZ Petnica uradi kanalizacija pa se voda iz septičkih jama izliva na sve strane. U poslednjih sedam godina u Petnici nije uradjeno ništa , a obećano je mnogo. Sve ovo bio je povod da se meštani Petnice obrate medijima.

Konferenciju je organizovao Lokalni Front Va, a medijima u ime građana koji stanuju u gusto naseljenom mestu oko Smrdana obratio  se najpre Veličko Mojić: “U ovoj delu mesne zajednice gravitira oko 175 domaćinstava, а na kanalizacioni sliv je moguće prikačiti stotinak kuća. Već 30 godina 475 metara glavnog voda za kanalizaciju, grad nije uspeo da dovede. Godinama unazad su se menjale vlasti, ista slika, ista situacija, pozicija, a ovde se ništa bitno nije promenilo. Kanalizacija koja nam je bitna, kanali cure, prelivaju ljudima u dvorišta i kuće. Tu je pre par godina bila poplava, odnela je čoveku celu njivu, štetu mu niko nije nadoknadio. Mnogima su poplavljene kuće i pomoćni objekti zbog zatrpanih kanala niko im štetu nije nadoknadio”.

kanalizacija u Petnici

Mojić ističe da je pre sedam godina  urađen  put, Smrdan-Obradovića kuće (1.600 metara).Po njegovim rečima na celoj trasi je sada katastrofa, krenulo je klizište, ispucao je asfalt, tako da su to po mišljenju meštana, bačene pare.

“Troše se narodne pare, nemilice, a mi živimo u jadu i bedi. Naši sugrađani imaju ogroman problem zbog kanalizacije. Tražili smo prvenstveno da očiste ovaj kanal, koji se izliva i smrdi, jer se sve fekalne vode slivaju u ovaj kanal i ide do Belega. Niko se nije udostojio da to uradi. Tenderi se raspisuju, firme su sa strane. Mislim da naš grad ima sposobne ljude koji mogu to da urade. Projekat za kanalizaciju imamo 30 godina, sami o svom trošku smo ga izradili, ali grad ne želi da uradi kanalizacionu mrežu. Sada nama kažu da projekat ne važi i da je zastareo zbog finansijske pozicije. Kada je rađena rekonstrukcija regionalnog puta, obećali su da će biti urađena. Sada kažu radi se biciklistička staza i navodno će ići u sklopu nje. Sa strane na kojoj planiraju da rade je gradski vodovod, pukla je cev, a kanal izliva preko toga  i curi na sve strane” objašnjava Mojić problem u Petnici.

Medijima se potom obratio Željko Trifunović, meštanin Petnice, aktivista Lokalnog Fronta Va i kandidat za odbonika na listi GG LOKALNI FRONT VA – SLOBODNI LJUDI.

Mojić, Trifunović

“U februaru su predstavnici grada dolazili u Mesnu zajednicu na sastanak, gde su konkretno obećali da će u toku naredne sedmice kanal biti očišćen. Od tog sastanka je prošlo četiri meseca i ništa nije urađeno. Dalje obećali su da će izgraditi dečije igralište na ovoj lokaciji i ponovo postaviti koš. Kao što vidite ništa nije urađeno. Često se dešavalo da smo se sami organizovali i radili šta je potrebno u Mesnoj zajednici, ali sad to više ne smemo da radimo, jer nam je zaprećeno.Na jednoj uzbrdici smo samostalno, od svojih sredstava uradili betonsku kanalicu, na drugom delu ka Obradovića kućama smo uradili propust i izbetonirali slivnik, da bi zaštitili put od daljeg propadanja. Mi smo svesni da smo to uradili i ako nemamo pravo da radimo na gradskom putu. Očistili bismo i ovaj kanal ovde danas, to je jedan mali problem, ponudili smo rešenje, mi bi čak i to uradili, međutim nemamo gde da odvezemo sadržaj tog kanala. Pre nekoliko godina sami smo angovali skip i traktore iskopali i očistili dobar deo kanala, tada smo otkopanu zemlju i drugi sadržaj izvukli na jednu moju parcelu koju sam kasnije rekultivisao i preko toga nasuo humus“, ispričao je Trifunović.

Ipak kako se moglo čuti kanalizacija nije jedini problem ove MZ. “Treba uraditi i rekonstrukciju niskonaponske mreže, u saradnji sa EPS-om smo uradili projekat serdnjenaponskog voda, TS i NN mreže, izveli geometre da ucrtaju svako stubno mesto, obezbedili saglasnosti vlasnika privatnih parcela kao i saglasnost za postavljanje TS, međutim kad dođe do realizacije sve stane jer nema političke saglasnosti iz GU, a i sve sto dođe u Valjevsku distribuciju uglavnom završi na Ubu. Ulično osvetljenje uglavnom se radi za politički podobne, naravno da i oni treba da imaju osvetljene ulice, ali grad treba da ispuni obećanje i uradi uličnu rasvetu do spomen obeležja pilotu Milenku Pavlovicu. Obećali su čišćenje Petničkog jezera, nisu ništa uradili. Put do Petničkog jezera je godinama u planu da se radi, međutim ništa, ne dozvoljavaju ni meštanima da ga sami urade. Pored jezera je napravljen jako lep objekat za ugostiteljske usluge, ali ne može da radi jer nema asfaltnog puta, put preko brane je potonuo… Prostor Petničke pećine nije sređen, pre tri godine je tu bačeno 4 miliona dinara. Za ambulantu skoro 5 miliona, a ista nije radila ni dana. Za fudbalski teren smo tražili njivu koja je u vlasništvu grada da je sami sa građevinskim mašinama uravljamo, nismo dobili, a deca nemaju gde da igraju fudbal” kaže Trifunović.

učinak vlasti za 4 godine

Petničani tvrde I da im je obećano čak  dva dečija igrališta, a da nijedno  nije izgrađeno, a  šta više i postojeće u Rajkovačkoj ulici je zaključano jer grad ne plaća ugovorenu zakupninu parcele. “Lično sam gradu besplatno ponudio plac od 9 ari za tu namenu ali nisu prihvatili. Toliko o kampanji “Za našu decu”. Nisu postavili ni obećanu nastrešicu za autobusko stajalište, a ovde svakdnevno autobus čeka bar 30toro dece . Građani su, voljni da sarađuju, ali sva dosadašnja obećanja gradske vlasti nisu ispunjena”, zaključio je Trifunović.

Željko Trifunović je rekao da Lokalni front od grada zahteva da sva deca predškolskoh i školskog uzrasta ove godne imaju besplatan ulaz na bazene u Petnicu, uzimajući u obzir narušenu finasijsku situaciju roditelja zbog korona virusa.

6 comments on “IZBORI 2020 LF VA: Za 4 godine u Petnici vlast zakrpila samo jednu rupu

  1. Obavestena

    Ne možete da pređete cenzus pa pokušavate sa lažnim obećanima za besplatan ulazak na bazen da skupite koji glas!

    Reply
    1. Деда

      Драго нам је да ти је из ботовске централе стигло обавештење.

      Reply
  2. Komšija iz Bujačića

    Sve je apsolutno tačno podrška za meštane Petnice i njihovog najboljeg kandidata!

    Reply
    1. nikolica

      Drugar je radio izbore u Petnici i priča kada im LF nije dozvolio da udju u mesnu zajednicu. Tad sam rekao sebi, pokrenuću svakog komšiju da ustane i glasa SNS iako Čiča iz redova SNS je apsolutna budala i ne znam kako ga i oni tamo trpe ali je čestit i nikad ne bi zatvorio mesnu zajednicu bilo kome ko bi poželeo da održi neki sastanak ili zbor u mesnoj zajednici. S toga ako bi ne daj Bože ovi dobili ključeve grada zatvorili bi sve brave grada svima koji nisu dobro došli lokalnom frontu i ovom njihovom prestavniku….sreća pa će im rezultati izbora biti na nivou statističke greške.

      Reply
  3. Milan

    Pa ti obaveštena nisi mogla ni takvu ideju da predložiš, gde je u pitanju samo dobra volja, a deci i roditeljima bi itekako značilo. Bravo za predlog Fronta!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.