IZBORI 2020: Gojković o Valjevu, migrantima, kampanji, budućnosti …

*Izbori 2020*- intervju Lazar Gojković

 1. Vrlo je moguće da ćete biti najmladji gradonačelnik u istoriji grada Valjeva . Da li to doživljavate kao teret, obavezu ili mogućnost ?

Pogodili ste, sve su to su reči koje opisuju moja osećanja povodom ove kandidature. Ipak izostavili ste onu najvažniju, a to je optimizam. Sa posebnom radošću gledam na mogućnost da se napokon odužim gradu koji je meni toliko dao. Mogli biste me nazvati mladim, možda neiskusnim, ali cilj ispred mene je potpuno jasan. I ovaj put nisam sam. Podrškom za unapređenje i promene direktno od strane predsednika Aleksandra Vučića i SNSa favorizovani smo u celoj Srbiji, i siguran sam da smo time dobili novu šansu kakvu nismo imali godinama unazad. Zato cu u narednom periodu svu svoju energiju i poznanstva usmeriti ka stvaranju novih vrednosti za nas grad!

 • Šta je to što Vas je motivisalo kao gradjanina da se politički angažujete? Šta je bilo presudno?

Godinama unazad, kao i svaki uobičajeni apolitični građanin, imao sam priliku da iskusim nepremostivu distancu između „običnih“ i onih koji odlučuju. Naši problemi, od kojih su nam životi zavisili, ostajali bi često nesaslušani, a političari od kojih smo očekivali rešenja nedostižni. Tu negde pronalazim motiv da svoju ličnu i profesionalnu energiju preusmerim na novu stranu. Dodatni motiv je moja želja da svoju priliku iskoristim na poseban način, da svemu dam i svoj lični izraz. Želim da emitujem osobine koje su mi moji roditelji podarili, a koje su u političkom životu odavno zanemarene, a to su: poštenje, plemenitost, empatiju, mir, slogu..

 • Teško je ne iskoristiti ovu priliku, a ne pitati vas da pojasnite, zadnjih dana Valjevcima mozda najinteresantniju medijsku temu, a to je ona o migrantskom kampu u Valjevu?

Svi ste svedoci objave na portalu provereno.rs o migrantima u Valjevu, gde smo SNS, austrijski zvaničnici i ja markirani kao glavni akteri priče. Ova besmislica kreirana u cilju omalovažavanja i degradacije SNS tj. naše kampanje za izbor gradonačelnika Valjeva, za mene je bila svojevrstan šok i razočarenje. Lično nikada nisam ni pomislio, da omalovažim bilo koju političku opciju ili kako je meni urađeno, da kreiranjem lazi čak ugrozim ličnu bezbednost nekog njihovog eksponenta.

Danima sam u svojim intervijuima preskakao tu temu ne želeći da je označim kao bitnu, okrećući se onim vedrim i progresivnim koje su građanima daleko važnije.

Međutim priča je inercijom otišla dalje. Tvorac veb sajta je priveden zakonu, i uskoro svi putevi istrage vodili su ka jednom od mojih političkih suparnika SPS-ovom kandidatu za gradonačelnika Đorđu Milanoviću i nekolicini njegovih bliskih saradnika. Usledile su brojne dojave od strane njegovih istomišljenika koje obrazlažu da on to nije lično naredio, nego su isti uradili bez njegovog znanja. Ja zaista nemam komentar na ove izjave, prosto zapanjen sam. Voleo bih da poverujem u ovo i trudiću se da tako bude. Vremenom svi mi moramo postati marionete u rukama običnih, poštenih građana Valjeva i njihove inetrese staviti ispred svakog drugog..

Da li me ovaj događaj čini iskusnijim i boljim u politici? NE

Da li ovaj događaj ikako doprinosi građanima Valjeva? NE

Da li će mene isprovocirati da skrenem sa puta korektne i poštene političke borbe? NE

Zato bih voleo da se okrenemo stazi zajedništva i stvaralaštva za dobrobit naših sugrađana.

Ipak znajte da ću se mirno i strpljivo zalagati da se ovaj, a i svaki sledeći slučaj ove vrste rasvetli do kraja.Takođe bih zamolio da ovlašćene službe obave do kraja svoju istragu i obelodane krivce. A za sve sledbenike tame moja poruka je sledeća: primićemo i vas, okrenite se budućnosti, novim realnim projektima. Priključite se našem kultu progresivnih, timu koji se svakodnevno spontano uvećava.

I da dodam, ovaj događaj samo je učvrstio moju odluku da promovišem progresivne namere predsednika Aleksandra Vučića u koje čvrsto verujem, i hvala mu još jednom na izboru mirne opcije koja će ubuduće našu lokalnu politiku činiti specifičnom… I znajte, živeti u Valjevu uskoro će biti statusni simbol najboljih. Posle 21-og Valjevo okreće novi list.

 • U protekle 4 godine od Vaših predhodnika čuli smo mnogo obećanja. Na žalost, procenat realizovanih je na jako niskom nivou. Koje su to garancije koje možete dati da će obećanja koja sada dajete biti zaista i realizovana?

Ja verujem da je svako radio najbolje sto je umeo i mogao! Nisam covek koji lako daje obećanja, posebno ona bez pokrića! Ono sto svakako tvrdim i kao čovek i kao kandidat SNS-a za gradonačelnika, jeste da ćemo se truditi da uvažimo svakog Valjevca, i da ćemo dati sve od sebe da zajedno svakodnevno napredujemo, bilo da se radi o infrastrukturnim problemima, zapošljavanju ili nečem trećem. Život čine male stvari, a naše malo nekome mnogo znači! I ako me sutra prozovete gradonačelnikom, sebe ću posmatrati kao običnog gradjanina, jer smatram da nemam pravo da budem ništa više od tehničke službe, svakog pojedinačnog Valjevca, koja će se baviti rešavanjem malih i velikih problema! Ipak moram napomenuti takodje da kada i ako nešto obećamo, to će svakako biti uradjeno!

 • Da li shvatate i kako vidite značaj kapitalnih investicija za Valjevo? Procenat realizacije u prethodne četiri godine je tek na nivou 17%. Koja je po Vama najvažnija kapitalna investicija lokalne samouprave u narednom periodu?

Pomenuo bih dva najvažnije, a to su:

– Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac, dužine 17,5 km, čime ćemo napokon biti povezani na autoput Miloš Veliki – Koridor 11.

Mislim da je nepotrebno govoriti o strateškom značaju ovog projekta. Isti, napokon, postajemo svima interesantni na poslovnoj i svim ostalim mapama Srbije.  Postajemo predgrađe Beograda.

 – Privredna zona, gde treba da dođu i domaći i strani investitori i izgrade svoje fabrike i pogone: najpre će biti izgrađena ulica dužine 2,5 kilometara, sa dve trake od po 3,5 metra širine, trotoarom sa jedne strane, osvetljenjem i potpunom komunalnom infrastrukturom. Očekuje se da radovi počnu već tokom jula 2020. godine. Cilj  je da mladi Valjevci imaju pristojan posao u Valjevu, u skladu sa svojim znanjem i sposobnostima.

Nabrojao bih još neke koje su možda manje, ali ne i manje značajne za naš grad:

– iniciranje i izgradnja Severne obilaznice oko Valjeva,

–  projektovanje prve i druge faze rekonstrukcije objekata Valjevske bolnice, očekujemo da radovi počnu početkom 2021,

–  Gerontološki centar koji će najzad biti stavljen u funkciju posle 11 godina propadanja,

– rekonstrukcija zgrade Doma zdravlja i stomatologije,

– gasifikacija Kolubarskog okruga jedan od prioriteta i radujemo se da na taj način rešimo veliki problem zagađenja vazduha tokom zimskog perioda,

 – ulaganja u neophodnu komunalnu i turističku infrastrukturu Divčibara, vrednosti do 5 miliona evra.

Država je već pokrenula mnogo novih projekata za Valjevo koje su građani sanjali godinama. Nadam se da ćemo na krilima ove energetske inekcije eksponencijalnom brzinom razvijati našu lokalnu privredu ubuduće.

6.         Primetili smo određene sličnosti između programa vaše stranke i SPSa?

Nažalost, osećam to kao još jedno razočarenje od strane istog političkog igrača. Program koji je predsednik Aleksandar Vučić osmislio, realizovao i uložio enorman trudi i posvećenost datira iz naše radionice mesecima unazad i kompletan mehanizam za ostvarenje istih sačinjen je od visokih političkih zvaničnika upravo naše političke stranke. Sve i da im poklonimo i odreknemo se naših ideja, zaista ne vidim način da bilo koja druga politička opcija uskoro realizuje ove kapitalne investicije. Posebno me zaintrigirala rečenica mog političkog oponenta u kojoj kaže da neke od njih možemo ostvariti koristeći gradski budžet. Mi, Valjevci, na žalost, nemamo taj novac i to je potpuna besmislica. Ali, čvrsto verujem u zdravo prosuđivanje naših sugrađana. Mi ćemo nastaviti da radimo na osnovu činjenica, a ne jeftine priče.

7.         Pojedini gradjani smatraju da su kapitalni projekti važniji od redovnih projekta lokalne infrastrukture . Drugi pak smatraju da je neophodnije i da prvo treba početi od uredjenja grada u smislu infrastrukture. Šta je po Vama važnije , od čega ćete krenuti?

Izuzetno je važno i jedno i drugo, tu nema dileme. Mi moramo iskoristiti sve što nam država nudi pre svega, jer ta podrška predstavlja jedinu izvesnost krupnog progresa. Ovog puta ponuđeno nam je mnogo i našom slogom 21og već ćemo učiniti ogroman korak za naš grad. Naravno, kao deo sistema koji je mnogo veći od našeg grada, moramo zauzeti dominantniju  poziciju od ove aktuelne. Ne smemo sedeti skrštenih ruku, već moramo stvarati autentične, valjevske, prepoznatljive argumente radeći na infrastrukturi Valjeva i okoline.

Stavljanje u funkciju  zgrade Doma Vojske i zgrade Radio Valjeva, revitalizacija Tešnjara, zaštita Gradca, uredjenje Petničke pećine, planska rekonstrukcija ulica, izgradnja višeetažnih garaža. Posebna tema i poseban značaj predstavljaju Divčibare.

8.         U izbornoj kampanji imate priliku da se susretnete sa gradjanima šta je to što oni ističu i traže od vas?

Naši sugradjani zele da budu uvaženi, saslušani, ne žele lažna obećanja! Posredstvom mnogobrojnih razgovora uviđam, da većina poštuje trud i angažovanje predsednika Aleksandra Vučica. Prijatno su iznenadjeni njegovom i željom Izvršnog odbora stranke da se uključe novi mladi ljudi! Kvantitet  investicija jasno govori o rešenosti države i predsednika da favorizuju naš grad. Zapravo zahtevi građana se jako podudaraju sa našim programom koji smo u zadnje vreme prezentovali. Rekao bih konkretna ponuda koju dobijamo je ono sto najviše raduje svakog Valjevca.

9.         Ukoliko formirate koaliciju , bilo koju , nakon izbora šta prvenstveno tražite od koalicionog partnera , ali i očekujete?

U Valjevu mora da zavlada politička kultura, jednom rečju progresivni mir. Ukoliko bude koalicija, pre svega u ovome se moramo složiti i krenuti putem izgradnje međusobnog poverenja. Takođe tražimo i očekujemo apsolutnu saradnju, korektnu razmenu mišljenja, ali i pouzdanu nameru da isključivo radimo u interesu naših sugradjana i za naš grad! Lični interesi i sukobi moraju postati ružna istorija!

10.       Vaš prethodnik je zatvorio sedice Veća za medije što je prvi put u posleratnoj istoriji Valjeva, nakon Izvršnog odbora, Izvršnog Veća,  Gradskog veća. Da li ćete sednice Veća ponovo otvoriti kako je to i bilo proteklih godina kako biste omogućili trasparentnost u radu ?

Transparentnost u radu jeste nas cilj. A nasa obaveza jeste da svaki naš sugradjanin bude informisan o radu lokalne samouprave. Nema razloga da ubuduće tako ne bude!

11.       Šta je za Vas Valjevo?

Ovaj uzdah i nekoliko sekundi koje ste sačekali na odgovor zapravo su reakcija ne sve divno što osetim kada se govori o mom gradu Valjevu. Svog bezbrižnog detinjstva, voljene porodice, dobrih drugova i još puno toga. Valjevo je za mene bilo puno i kad je bilo prazno, utočište i kad se iz njega odlazilo. Mnogo sam dobio od svog grada. Danas osećam da je Valjevo na novoj prekretnici. Vidim šansu da ovaj put lično, ali uz iskrenu podršku predsednika Vučića i SNSa, doprinesem svom gradu i jako sam srećan zbog toga.  Molim gradjane da nam pomognu u tome, da nas koriste, da osete pripadnost ideji koju mi osećamo, da budu pohvaljeni i nagradjeni kao oni koji su najviše doprineli! Širimo tu ideju i hajde da zajedno uradimo sve kako bi naše Valjevo bilo autentično i neponovljivo!

26 comments on “IZBORI 2020: Gojković o Valjevu, migrantima, kampanji, budućnosti …

 1. Gradac

  Kaže mladi Gojković: “Podrškom za unapređenje i promene direktno od strane predsednika Aleksandra Vučića i SNSa favorizovani smo u celoj Srbiji, i siguran sam da smo time dobili novu šansu kakvu nismo imali godinama unazad.” Nisam najbolje shvatio, da li ovo znači, pogotovo reči kako godinama unazad nisu imali podršku od vrha vlasti, da je NEKA DRUGA stranka bila osnova, stub koalicije na vlasti u Valjevu 2012 – 2020. Do sada SNS u Valjevu nije imao podršku vlasti na republičkom nivou, TEK SA NJIM, GOJKOVIĆEM, imaće je kako treba !? Prvi deo ove izjave, kako smo nekako POSEBNI, tako reći, MILJENICI VLASTI (“favorizovani smo u celoj Srbiji”) takođe zaslužuje pažnju: gde je to Vučić ili bilo ko izjavio da će Valjevo biti mezimče nove republičke vlasti, ili je valjevskom SNS-u nekim svojim kanalima dojavljeno da će naprasno Valjevo biti IZABRANI GRAD, kako se literarno kaže MIMO SVE DRUGE GRADOVE u Republici. Prvo, to nije u redu, ma koliko mi voleli Valjevo, drugo, zašto bi Valjevo iznenada i na prazan stomak postalo miljenik Vučića i ostalih, treće, to bi bila velika nepravda prema svim ostalim mestima u Srbiji, dakle, ova izjava mi se čini bacanje prašine u uši, ili se kaže u oči, nije bitno. Dalje od prvog odgovora nisam čitao, sve mi je bilo jasno, na početku intervjua, u jednoj rečenici dve glupe izjave, mnogo je, pa neka je mlad i perspektivan koliko god hoćete.

  Reply
  1. Sps botino

   Slusaj sps botu smorili sre vec narod i nije cudo sto je u poslednje vreme vise podrske sns-u, nego vama i jasno je da ste zbog toga ljuti, ali prestanite da vredjate inteligenciju narodu i podnesite odgovornost za 30 godina vlasti.

   Reply
   1. Činjenice

    Devedesetih Radikali(SNS) bilisu u koliciji sa Sps,zadnjih osam godina vode grad.Posle osam godina nijedna ozbiljna ivesticija poput Gorenja i Čarapane nije došla u Valjevo…Moraš malo znati,dabi komentarisao..

    Reply
  2. nikola

   Povrsan si i ti i tvoj taj koji te placa da komentarises ove stvari. Takvi ne trebaju ovom narodu. Lazo, ovog sto se krije iza imena najlepseg dela Valjeva bi mogao da pojedes.

   Reply
 2. hajduk

  Dobro je da nije glupa izjava koja u izbornom spotu SPS kreće ovako: verujem da vam je dosta politike i političara, tačka, kraj. Pobogu Djordje pa sta si ti?! Al ajd…

  Valjevo je tavorilo godinama unazad. Otkupljena industrijska zona godinama se ne rešava, a to je prvo preduslov da stigne neki novi investitor kao što su Gorenje ili Valy. Očigledno je da će ovog leta konačno neko krenuti sa tom idejom i rešavanjem pristupnih puteva ka samoj industrijskoj zoni. Izgradnjom tog puta kao i puta iverak nepričava i dolazak investitora nakon toga je dovoljan pokazatelj da je drzave rešila da ulaže malo i u Kolubarski okrug. Svaki okrug je dobijao do sada svoje kapitalne investicije, sada je došao red na Valjevo i zaista bi bilo glupo da sledeća lokalna vlast neiskoristi tu mogućnost i napravi bum od grada, jer realno, fali nam jedna fabrika ok 500-700 zaposlenih a da plata bude 500e i svima potaman

  Reply
 3. Nikola

  Lazo, ovo je jasan direktan i precizan plan. Jedini si koji zapravo ima narodu nesto da ponudi i imas ledja najjace partije i predsednika Vucica. Imas moji podrsku.

  Reply
 4. Nikita

  Bez obzira koliko opozicija sirila lazi o Lazi, ja kao i mnogi u njemu vidim veliki napredak za nase Valjevo, pogotovo sto ima punu podrsku predsednika, a isto tako i poznanstva koja je stekao tokom sportske karijere.

  Reply
 5. Sandra

  Lazar je i ovim intervjuom pokazao da je za klasu iznad političkih konkurenata i da sada kada je svakodnevno na terenu shvata dobro šta građani i građanke Valjeva žele za sebe, za svoje porodice, za svoj grad. U Valjevo će uskoro biti otvoreni radovi na brzoj saobraćajnici koja će svakako doprineti bržem dolasku investitora, ali i jasan signal da smo u fokusu države. Lazaru želim pobedu i da naše Valjevo doživi privredni, turisitčiki procvat.

  Reply
 6. Mare

  Lazar je novi čovek na političkoj sceni Valjeva i koliko vidim svima interesantan, ostavlja pozitivan utisak. Srpska napredna stranka će svakako učiniti sve za razvoj Valjeva, a podrška predsednika Vučića je samo dokaz ozbiljnih namera da se najavljeni projekti ostvare.

  Reply
 7. Klinac

  Lazare, imas podrsku zdravorazumnog naroda iz Valjeva, a takvih nas je dosta u ovom nasem lepom gradu. Mladji sam 13 godina od tebe i verujem da mlad covek moze da bude uspesan!

  Reply
 8. Roditelj

  Znaci tata je ostao isti Glišić,Ub će nastaviti trend razvoja na uštrb Valjeva.Valjevo laku noć, pali sveće

  Reply
 9. Hiram

  Kako bi ovo bio lep intervju da ne dolazi od predstavnika stranke koja zajedno sa svojim satrapima iz SPS-a već 8 godina vlada Valjevom i Srbijom. Ovako predstavlja samo običnu predizbornu šarenu lažu. Evo i zašto:
  1. Lazar Gojković nema ni adekvatno obrazovanje ni iskustvo za vođenje jednog grada. Jednostavno, nema pojma kako funkcioniše jedan grad.
  2. Lazar Gojković sve vreme govori o stvarima koje bi trebalo da realizuje republički nivo vlasti. O tome šta bi i kako bi on kao gradonačelnik trebalo da radi ništa nismo čuli.
  3. Lazar Gojković nema nikakav tim sa kojim bi mogao da preokrene užasno stanje u gradu koje je rezultat 8 godina vlasti njegove stranke i SPS-a. Ko su članovi tima Lazara Gojkovića?
  4. Lazar Gojković se nijednom rečju nije ogradio od ponašanja svog stranačkog kolege Slobodana Gvozdenovića i katastrofalnih poteza koje je ovaj činio tokom svog mandata. Nije dao odgovor kako je to moguće da tokom 8 godina vlasti njegove stranke u Valjevu ništa nije urađeno.
  5. Lazar Gojković je samo pokušaj SNS-a da posle Gvozdenovića pokuša da nam poturi neko novo lice kako bismo zaboravili na dr Konrada i sve njegove gluposti. Lazar Gojković je samo dimna zavesa iza koje se krije dobro nam poznati naprednjački način vladanja koji je ovu zemlju i ovaj grad i doveo na ovako niske grane. SNS se suočio sa tim da u svojim redovima nema nikoga i onda po principu “daj šta daš” kandidovao Gojkovića koji je zapravo obična šarena laža. Neiskusni momak kojeg su iz šešira izvukla braća Teodosić kako bi im bio od pomoći u razvoju njihovog posla. Neko ko neće biti nimalo nezavisan u donošenju odluka koje će uticati na živote celog jednog grada.

  Reply
 10. Milovan

  Zar nisu Konrad i Klomber zabranili da se razgovara sa ovim portalom, kako se usudio da daje intervju? Ta dvojica ionako pričaju javno da neće dozvoliti da im se Lazar mnogo meša u posao i da će ga zagraditi sa svih strana i prisiliti na ostavku. A onda, ko ostaje, pa zna se..

  Reply
  1. Sps je propao

   Vidim da je sps bot tim aktiviran da opet pise po istim smernicama, samo su ovaj put nasli nekog ko zna da napise vise od jedne recenice, ali ne menja cinjenicu da ste se uplasili Lazara i da vidite da ce vas sns pocistiti na izborima.

   Reply
   1. Gajić

    Od kakvih ljudi je sastavljen SNS u Valjevu,osim Lazara navedimi još jednog…Jedna lasta nečini proleće tobi trebo znati..

    Reply
 11. Miloš

  Ista obećanja za sveke izbore isti ljudi ponavljaju se svaki put..Kad bude Lazar ogradiose od prehodne garnature ondaću glasati za njega..

  Reply
 12. Valjevac

  Kukaćete Vi za Mengeleom. Ovakog lika neznalicu i nestručnog do sada nije bili. Ovo je ludara od klovnova.

  Reply
 13. Zoran

  Ako ovaj dobri dečko odmah ne posmenjuje Konrada i njegove, oni će njega politički uništiti. To je izvesno.

  Reply
 14. Nenad

  Crni Lazare, što ti je ovo BRUKANJE bilo potrebno???
  Begaj , breee, od ovih sektaša i ortodoksnih lopurdara,
  Inače, uništiće te kao ličnost i čoveka!!!

  Reply
 15. Ana

  SPS je u panici.Pojavio se neko ko nije kompromitovan,iza koga stoji vrh države,za razliku od Milanovića koji ako pobedi može da očekuje podršku od svoje mesne zajednice. Narodu je to jasno i svi će glasati Gojkovića.

  Reply
 16. Jovan

  Dr Konrad će napraviti situaciju na Lazar nema s kim da radi. Sva će mu vrata zatvoriti i onda se praviti naivan. Ako išta ume, Konrad ume podmuklo da pravi intrige i podmetanja. Jedino rešenje je ukloniti ga sa svih funkcija, inače će mu kao predsednik stranke i predsednik skupštine počiniti čuda.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.