I u ratu važe pravila ratovanja – U ponoć istekao rok za potvrdjivanje odluka Štaba

Noćas u ponoć istekao je rok od 30 dana da Skupština grada potvrdi odluke Štaba u proteklom periodu.U Valjevu i dalje odlučuje Štab za vanredne situacije iako je vanredno stanje ukinuto.

U ponoć su u Valjevu sve one odluke koje je trebalo da potvrdi Skupština , a koje su iz njene nadležnosti, postale nezakonite dok se one koje se odnose na odredjena plaćanja mogu smatrati nenamenskim trošenjem novca.

Naime, shodno važećem zakonu Skupština grada imala je rok od 30 dana da potvrdi ili ne potvrdi odluke koje u prehodnom periodu donosio Štab za vanredne situacije. Taj rok je istekao u ponoć. Zakon jasno kaže da gradonačelnik grada u vreme vanrednog stanja može preuzeti u svoju nadležnost neke od nadležnosti gradske Skupštine. Takvo postupanje vidjeno je u Valjevu za vreme vanrednog stanja , a primer jedne takve odluke bila je odluka o ukidanju Džez festa.

Pravnici objašnjavaju da odluke koje je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović preuzeo na sebe da bi bile punovažne moraju biti i potvrdjene. To se nije dogodilo.

Skupština grada prvobitno je bila zakazana za 17. mart i predvidjala je nekoliko tačaka dnevnog reda medju kojima su bile traženo povećanje sredstava za Toplanu, angažovanje eksternog revizora. Situacija se promenila uvodjenjem vanrednog stanja.  Gradonačelnik Valjeva i komandant Štaba Slobodan Gvozdenović preuzeo je nadležnosti koje inače nema , ali potvrda istih je izostala, naročito onih kojima se intervenisalo u budžetu.

„Ako ih skupština ne potvrdi to znači  da su nezakonite, a to je i nenamensko trošenje budžeta za sve transakcije kojima se prekoračila dozvoljena aproprijacija . Postoje odluke koje gradonačelnik ne može da preuzme na sebe . Sada je zaista pitanje kako će ova situacija biti rešena. Sama Skupština može se sastati ukoliko tako bude odlučeno i pred same izbore , ali to ne znači da tada može raspravljati o pomenutim odlukama jer je rok istekao. Jako je važno da gradjani razumeju da nije istekao rok za zasedanje Skupštine već rok za potvrdjivanje odluka“, objašnjava izvor Vamedie .

U većini gradova Srbije za vreme vanrednog stanja sastajalo se Gradsko veće, ali to nije bio slučaj u Valjevu u kom nijedna sednica Veća nije održana već je odluke donosio Štab za vanredne situacije , a sudeći po svemu što se dešavalo u tom periodu odluke je često donosio sam aktuelni gradonačelnik , a potom potpisivao Štab. Grad Valjevo ima 11 članova Veća i izvesno da su postojali uslovi da se Veće sastane , možda baš u Sali Skupštine koju je zbog naloženih mera koristio i Štab ili je za te potrebe mogla biti korišćena sala Centra za kulturu koja ima 600 mesta pa bi izvesno bila itekako ispotovana odluka države o fizičkoj distanci. Ipak, neko je odlučio da sednica nema.

Zakon istovremeno nalaže da ukoliko se odlukama intervenisalo u budžetu mora biti uradjen i rebalans budžeta. Rebalansa nema jer nema ni sednice Skupštine. Dok je opozicija u Valjevu isticala da vreme prolazi i da nova sednica treba da bude održana očigledno da dogovora o tome u vladajućoj koaliciji nije bilo. „Informisan sam tokom prethodne nedelje da bi sednica mogla biti zakazana za nedelju koja se upravo završila, ali se to nije dogodilo. Ne znam šta je razlog za ne sazivanje sednice izuzev što je kampanja u toku. Ali , sada imamo jedan ozbiljan problem. Nema sumnje da je nekim odlukama gradonačelnik derogirao i odluku o budžetu , ali i neke druge odluke Skupštine. Ovde govorimo o dva ozbiljna prekršaja zakona i sada je to već nadležnost sudova“, objašnjava sagovornik Vamedie.

Zanimljivo je takodje da je u Srbiji, misli se na celu teritoriju države, ukinuto vanredno stanje , ali u Valjevu i dalje zaseda Štab za vanrdne situacije i donosi naloge iako ne postoji nijedan jedini razlog da to čini. Gradonačelnik i svi drugi organi grada, po zakonu su dužni da obavljaju tu dužnost do imenovanja novih . Istovremeno svi odbornički mandati i dalje su važeći sve dok GIK ne potvrdi mandate drugim odbornicima.

Šta se onda zapravo želi postići ovakvim načinom rada? Ili je možda veće pitanje – Zašto gradonačelnik u odlasku ne poštuje zakon? Odnosno zašto ga ne poštuje zamenik predsednika Skupštine MIhailo Milutinović koji je bio dužan da formalno sednicu sazove?

Pretpostaviti se samo može da odlazeći gradonačelnik nije želeo da gradjani čuju sveobuhvatnu analizu rada Štaba pa i njega samog kao komandanta. Ili je nešto drugo u pitanju? Možda baš ta reč „komandant“? Priznati se mora lepo to zvuči. Ali komandant zaboravlja da i u ratu važe neka pravila ratovanja. I za njega, ali i za “adjutanta” Mihaila Milutinovića.

2 comments on “I u ratu važe pravila ratovanja – U ponoć istekao rok za potvrdjivanje odluka Štaba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.