Obeležavanje Nedelje zdravlja usta i zuba u uslovima pandemije

Nedelja zdravlja usta i zuba, koja traje od 18. do 24. maja pod sloganom „Zdrave navike za zdrave zube“, obeležava se ove godine skromnije zbog još uvek aktuelne pandemije korona virusa.

U našem gradu tradicionalno je organizuju Zavod za javno zdravlje Valjevo, Stomatologija i Patronaža Doma zdravlja Valjevo, Crveni krst,  Medicinska škola i Predškolska ustanova. Aktivnosti jesu znatno manjeg intenziteta, ali se ipak održavaju.  Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Valjevo, preko svojih lekara u osnovnim školama, organizovala je predavanja i demonstracije pravilne higijene usta i zuba u dnevnim boravcima. Prilagođavajući se aktuelnim uslovima rada obrazovnih ustanova, Stomatologija je svoju prezentaciju posvećenu prevenciji karijesa poslala gradskim i seoskim osnovnim školama, koje će je u okviru elektronske nastave preneti učenicima i roditeljima.

Dr Irena Kukolj, načelnik Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu, kaže da karijes ne samo da kvari osmeh nego spada u jednu od najrasprostranjenijih bolesti čovečanstva, koja može stvoriti niz komplikacija.

-Da bi se to sprečilo najvažnija je preventiva. Roditelje i decu savetujemo i obučavamo u našem Savetovalištu, edukaciju dece nastavljamo u saradnji sa vrtićima, a naši iskusni stomatolozi po školama kroz metode životnih demonstracija i individualnih pristupa uče đake kako održavati i pravilno prati zube. Postoji poznata krilatica „kiša pada, trava raste“, što znači da gornje zube treba prati kako pada kiša, a donje kako raste trava. Treba ih prati više puta u toku dana, posle svakog obroka, a najvažnije je ujutro i uveče. Bitno je da deca stiču naviku pranja zuba i da ih operu sa svih strana, što treba da kontrolišu roditelji. To je najvažnije pred polazak u školu jer tada niču tzv. šestice, kao prvi bočni stalni zubi koji nemaju mlečnog prethodnika. Za njih se često misli da su mlečni, a nisu i zato su jako bitni. Neophodna je i popravka mlečnih zuba, bez obzira na to što se menjaju, jer brzo nastaju komplikacije koje rezultiraju prevremenim vađenjem. Osim stresa za dete, to dovodi do stvaranja tzv. sekundarne teskobe, odnosno do nemogućnosti za smeštaj svih stalnih zuba. Imajući u vidu sve navedeno – uvek je bolje sprečiti nego lečiti! – savetuje dr Irena Kukolj.

I slogan ovogodišnje kampanje „Zdrave navike za zdrave zube” ukazuje nam na značaj zdravih stilova života u očuvanju zdravlja usta i zuba, kao i faktora rizika za nastanak bolesti usta i zuba. Rezultati istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2018. godine pokazali su da naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno ima nešto više od  dve trećine (70,9%)  učenika petih, sedmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole, značajno više devojčica nego dečaka (82,6% prema 59,9%), objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Konkurs za najuspešnije likovne i literarne radove predškolaca i osnovaca, koji organizuju Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i regionalni zavodi, odložen je za jesen.

2 comments on “Obeležavanje Nedelje zdravlja usta i zuba u uslovima pandemije

  1. Nebitan lik

    Bravo za akciju.
    Kao I uvek jedna mala zdravstvena sluzba se trudi da poboljsa zdravstveno stanje usta I zuba kod nase dece .kada bi Imali na raspolaganju bar cetvrtinu sredstava kao I paznje novinara , koje Imaju ove nase lokalne opstinske dangube, nasoj deci bi bill mnogo bolje.
    Sve najlepse cestitke osoblju Stomatologoije I nacelnici Dr. Ireni koja u teskim uslovima pokusavaju da donese tracak zdravlja I lepsi osmeh nasoj deci.
    Deca su nasa buducnost a ne politikanske dangube.

    Reply
  2. Boško Milosavljević

    Никада ми није било јасно како многе стоматолошке ординације као своју РЕКЛАМУ!!!??? постављају ИЗВАЂЕН ЗУБ, колико се разумем – кутњак, са свим коренима. И у овој акцији видим да доминира ИЗВАЂЕН ЗУБ као симбол – чега, живота вам, чега, здравог осмеха, лепих зуба, нећемо се зезати, ако је ова ЗУБИНА симбол тога, онда сам ја далај лама. Ако сте хтели већ да рекламирате здраве и лепе зубе, и ви стоматолози и ви организатори оваквих манифестација које промовишу здравље зуба, па зар није сто пута ефикасније, убедљивије, ако хоћете за око пријатније да то буде леп осмех особе било ког узраста, чак пожељно је свих узраста, а не као СИМБОЛ ЗДРАВЉА И ЛЕПОТЕ КАО И БОРБЕ ЗА ОЧУВАЊЕ ЗУБА – онај страшни извађени кутњак, са свим оним коренима, што може да подсећа на муку, бол и губитак. Како каже енглеска изрека за зубе WE SUFFER TO GET THEM, WE SUFFER TO KEEP THEM, WE SUFFER TO LOSE THEM (patimo se kad ih dobijamo, patimo se kad ih održavamo, negujemo, patimo se kad ih gubimo), мајке ми ако овакви плакати и оне рекламе зубарских ординација нису више илустрација за ову невеселу енглеску изреку него позив на бригу о зубима, радост због пажње коју им посвећујемо и уживање у лепом и здравом осмеху!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.