Mali korak za čovečanstvo, veliki za Valjevo

Dva dana pre nego što se navrši punih meseca dana od uvodjenja vanrednog stanja gradski Štab za vanredne situacije konačno je doneo odluku o obaveštavanju gradjana o epidemiološkoj situaciji u gradu. Sama odluka otvara brojna pitanja, a najvažnije od njih, zašto tek sa 113 potvdjenih slučajeva korona virusa Štab donosi takvu odluku? Šta smo to radili skoro 30 dana?

Štab za vanredne situacije grada Valjeva doneo je sledeću odluku:

„Nalaže se Stručno-operativnom timu za zaštitu i sapasavanje od epidemija da sednice održava pre sednice Štaba za vanredne situacije grada Valjeva, na koji treba da dostavi izveštaj o epidemiološkoj situaciji u Gradu, radi informisanja članova Štaba i objavljivanja podataka na sajtu grada Valjeva.“

I to je sve što bi gradjani trebalo da znaju. Od dana proglašenja vanrednog stanja u Valjevu nije održana nijedna konferencija za novinare na kojoj bi mogla biti postavljena pitanja pa i ovoga puta mnogo toga ostaje nejasno.

S obzirom da Štab tek sada nalaže stručno operativnom timu da sednice održava pre sednice Štaba kako bi se na sednici epidemiološka situacija mogla sagledati , pravo je pitanje šta se to dešavalo do sada? Odnosno, kako je Štab mogao da donosi praavovremene odluke ukoliko osnovne informacije zbog koje Štab i postoji, nije bilo. Kakvo je stanje u Valjevu?

Na osnovu te informacije i pravovremene reakcije mogu se doneti i odluke koje shodno toj informaciji daju željene efekte. Da li je uopšte moguće bilo kakve odluke donositi bez te informacije ? Verovatno nije. Kada je Štab , sa koliko zakašnjenja dobijao te informacije? Nije poznato. Da li su na sve sednice Štaba pozivani svi članovi? Nisu.

Ipak, kako Vamedia saznaje od pojedinih članova Štaba informaciju o epidemiološkoj situaciji redovno je dobijao komandant Štaba. Realna situacija jeste da se u Štabu nalaze predstavnici svih javnih preduzeća, gradskih i republičkih ustanova i institucija. Svako od njih ponaosob zadužen je za odredjeni segment funkcionisanja samog grada. Ako predstavnik neke institucije sa 24 sata zakašnjenja dobija informaciju koja je od ključne važnosti za njegov resor, koliko je onda potrebno vremena da se adekvatno reaguje?

Ali na sva ova pitanja u jednom trenutku neko će morati da odgovori . Bar onog trenutka kada se vanredno stanje završi i kada se svede računica, napravi analiza kako bi gradjani dobili odgovor na pitanje: Da li je sve ovo moglo bolje i da li je učinjeno sve što je trebalo da se učini?

Bilo kako bilo, gradjani Valjeva sada bi trebalo da budu zadovljni što se skoro mesec dana od uvodjenja vanrednog stanja konačno donosi odluka iz koje se može razumeti da će podaci o epidemiološkoj situaciji biti objavljivani na sajtu grada.

Dok su do sada svi gradovi i opštine što na redovnim konferencijama za novinare , što zvaničnim saopštenjima i objavljivanjima na opštinskim i gradskim web prezentacijama svoje gradjane informisali o epidemiološkoj situaciji, Valjevo to nije činilo.

Umesto da se svakodnevnim informisanjem gradjanima skrene pažnja na ozbiljnost situacije i važnost odgvornog ponašanja , gradjani Valjeva imali su mogućnost da dobijaju nezvanične informacije.

Gradjani Valjeva tako su bili primoravani da prate režimu podobne medije u nadi da će baš tu , na tom mediju, koji možda inače ne prate, dobiti infromaciju koju traže. Ishitreni hvalospevi tako su doveli do toga se neke informacije objave pa potom volšebno nestanu , a Valjevo je za samo par dana postalo mesto koje se dovodi u vezu sa satiričnim i ironičnim sadržajima kojima se smeje cela Srbija i   koje se prepoznaje po Konradu.   Za to vreme Valjevo je postalo žarište korona virusa.

Dok su na konferencijama u 15 h članovi Kriznog štaba Srbije i predsednik Srbije govorili da je Valjevo žarište i da se preduzimaju hitne mere , mi smo u Valjevu mogli da čujemo da je „situacija pod kontrolom“.

PredsednikVučić: „Valjevo je žarište“

Gradonačelnik Gvozdenović: „Situacija je pod kontrolom“

Predsednik Vučić: „S tim u vezi preduzećemo hitne mere“

Gradonačelnik Gvozdenović: „Sve mere su preduzete“.

….

Gradonačelnik Gvozdenović: „To su zlurade izjave koje nisu tačne i u Valjevo nije stigla nikakva kontrola“

Predsednik Vučić: „ U narednim danima poslaćemo stručnjake u Ćupriju, pre dva dana smo to učinili i u Valjevu“.

….

I tako smo bili 30 dana informisani o epidemiološkoj situaciji.

Ali, dobro je, danas ćemo konačno na gradskom sajtu imati informaciju o epidemiološkoj situaciji. Da li smo mogli da je imamo pre 113 potvrdjenih slučajeva?

Jesmo. Pa zašto nismo?

12 comments on “Mali korak za čovečanstvo, veliki za Valjevo

 1. Milena

  Pitate šta je to štab radio skoro 30 dana, zašto nije obaveštavao građane nego tek sad? Zato što je obesni Konrad nesposoban i nedorastao za bilo koji ozbiljan posao. I dan-danas on još uvek ne zna šta to treba u stvari da radi na funkciji gradonačelnika. Ono jeste, ima taj pogan jezik i to ga je preporučilo za funkciju u ovo vreme mržnje i otimanja za vlast. Ali za građane neće i ne može ništa dobro da učini. Nikom nikad ništa od njega, samo beda.

  Reply
 2. Mustafa.G.

  cenzurisano, i kao takav je doveden na funkciu. Sećeta se kumića Andre zaduženog za vanredne situacije, Oni su dovodili samo polusvet da maltretira narod jer su nesrečnici imali takvo deti stvo što bi rekao Frond, a kriju se iza kriminala korupcije nepotizma,nadam se na Gradjani to sada vide.

  Reply
 3. Goran Markovic

  Gde su konferencije za novinare , zašto se u zaista teškim vremenu gvozdenovic i ne potpun stab igra sa našim zivotima ali očito da on daje kontradiktorne izjave u odnosu na ono što kaže Predsednik Države Aleksandar Vucic gde je izneto da je Valjevo uproblemi ( a kada to nije bilo) ovog puta se radi o ugrožavanju zdravlja i života gradjana koji izgleda ne dotiču gvozdenovića koji se bavi deljenjem našeg novca njegovim prijateljima poput onog gulikoze grada Valjeva Studio M Ljubiše MilutinovicBosanca to je bitno a gradjani ma ko vas j..e .Sada opet igrarija sa prslucima i nekim redsrima i koliko će ti prsluci da koštaju , štampanje ?Naravno ne sposobni ne zainteresovani za vreme koje je zaista teško i celoj Srbiji a posebno u Valjevu Gde to sve se ..plaća..velikim brojem naših gradjana koji se leče i koji su nažalost umrli a KONRAD 19 .PUPLJA ČOVEK HELANKEkaze sve je pod kontrolom .Pa jesi li ti na nekim drogama gvozdenovicu ? Gde su ciszetne sa dezinfekcionim srefstvima jel i tu uzimad pare iz džepa napaćenog naroda da moraju da se snalaze i daju možda i zadnji dinar sa kupe bočicu alkohola ( ako ima ) ili nekog drugog sredstva jel misliš da će ovo trajati godinama kao što si nas obmanjocao do sada dok obavljas ( nazalost) funkciju gradonačelnika? Valjevo , Valjevci i svi koji pripadamo ovoj Opstini PAMTIMO tvoja dobra dela.Gde je do sada struka , lagao si i kreveljus se na onih televiziji kojoj malo ko veruje .Narpd bolestan , gladan , pocinje polako da ,? Puca,, psihicki a vi brinete o dodelama novca za neke projekte i takno zaposlhavate po Opštini vaše ljude .Zato bagro Valjevska i unistitelji (negde i u pokusaju) porodica to odgovorno tvrdim (moje iskustvo) necemo vam NIKADA ZABORABITI.Zelim brz oporavak našim Valjevcima koji su oboleli (a onim koji su izgubili nekog svog iskreno saucesce) i da se što pre vrate tamo gde su bili i sto ih je činilo srećnim .

  Reply
  1. Sin anarhije

   Bicu srecan kada nikoga iz ove vlasti, te ruzne face , ne budem video u sledecem sazivu … ali , sa druge strane , nisam optimista

   Reply
   1. Radnik

    Sine to se postize, LUSTRACIJOM i otvaranjem dosija DB-a od 45 pa na ovamo. Mislim da vise ovaj narod nema snage za to i da ces ih jos dugo dugo gledati. Meni je drago da sam jos 90 tih to skapirao i pobegao odavde. Neka vam je bog u pomoci zemljaci. Pozdrav iz dijaspore.

    Reply
   2. Emilija

    Isto. Samo da ih nikada ni blizu vlasti ne bude. Gvozdenovic,zlo ovog grada, koje nam kroji zivote. A tek ona njegoa Gorica,pa ko zna kokiko Goruca,Klombera,Gaja,Zlaja,Mira,Kala,Novokmet. NJuskica raznih.

    Reply
 4. Анонимни

  Na čelu tima za Srbiju u vanrednom stanju je epidemiolog Dr Kon,skraćenica od KONRADA

  Reply
 5. Gradjanka

  Ne znam zasto imam utisak da sa prslucima sa grbod grada pokusava da parira vesicu i njegovim belim mantilima sa grbom..verovatno misli da sledi primer dobre prakse, nadam se da mu vise ni u cemu nece parirati

  Reply
 6. Pjerili

  Poštovani,
  Za protekli mesec dana poštujući mere štaba Vlade Republike Srbije, građani da bi se zaštitili od zaraznog korona virus-a najviše vremena provode u svojim stanovima. Kada je u Valjevu počela dezinfekcija gradskih naselja i zelenih površina za te poslove angažovana je ”SINITRA” koja je REGISTROVANA kao pravni subjekt za POSLOVE: DEZINFEKCIJE,DEZINSEKCIJE I DERATIZACIJE. OVA FIRMA JE USPEŠNO NA PROFESIONALAN NAČIN ODRADILA POVERENI POSAO DEZINFEKCIJE, PO MIŠLJENJU GRAĐANA VALJEVA. SA ZAKAŠNJENJEM GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE OKOLNOSTI JE ODLUČIO DA SE O TROŠKU GRADA URADI ”DEZINFEKCIJA 614 STAMBENIH (zgrada za kolektivno stanovanje) ZAJEDNICA”. ŠTAB ILI NEKO U IME GRADA DONEO JE ODLUKU DA ”VETERINARIA” DOO IZ VALJEVA registrovana za VETERINARSKU DELATNOST. SVE OVO NA VEOMA LAK I VALIDAN NAČIN MOŽE SE PROVERITI,al treba da se upitamo: ZAŠTO ”SINITRA” NIJE NASTAVILA DA RADI DEZINFEKCIJU STAMBENIH ZGRADA ZA KOLEKTIVNO STANOVANJE?! ZAŠTO SE ZA POSLOVE DEZINFEKCIJE BIRA ”VETERINARIA” KOJA NIJE REGISTROVANA ZA DEZINFEKCIJU ZAJEDNIČKIH POVRŠINA U STAMBENIM ZGRADAMA ZA KOLEKTIVNO STANOVANJE, ČIJI ĆE RAD KAKO JE ODLUČIO ŠTAB nadgledati inspekcijske službe Gradske uprave Valjeva?! DALI ĆE ŠTAB ZA VANREDNE (situacije) OKOLNOSTI I GRADSKA INSPEKCIJSKA SLUŽBA DOSTAVITI – PREZENTOVATI GRAĐANIMA VALJEVA ZAPISNIK I STRUČNO MIŠLJENJE O IZVOĐAČU I KVALITETU IZVEDENIH RADOVA I PROVEDENO EFEKTIVNO VREME NA DEZINFEKCIJI 614 STAMBENIH (ULAZA) ZAJEDNICA? ŠTAB JE UTVRDIO DA ĆE ”VETERINARIA” ZA PET DANA ( od 9.4. pa do 13.4.2020g. ) URADITI DEZINFEKCIJU SVIH 614 STAMBENIH ( ulaza) ZAJEDNICA PA PO TOM OSNOVU I POSTAVLJENO PITANJE.

  Reply
  1. Creator

   Nece , jer oni smatraju da ako su na vlasti to je samo njihova prcija i ne zanima ih niko drugi , a pritom su toliki debelokosci da ce sutra kad ne budu na vlasti , bez ikakvog problema moci da vas gledaju u oci ….

   Reply
 7. Жика

  Не знам какве су шансе да до краја епидемије ови сконтају КО, КАКО И ШТА У ТОМ веселом штабу треба да ради, једино ако мисле да је ово командно-штабна вежба.
  ЉУДИ У ВАЉЕВУ ЈЕ СТВАРНО ЕПИДЕМИЈА, ПРОБУДИТЕ СЕ, ДАЈТЕ ЈОШ НЕКОГ ПИСМЕНОГ, ПОРЕД ОВЕ ДКТОРКЕ!!!!
  Отишло је неколико кључних људи у вечна ловишта, највећи данак је поднело ВАЉЕВО!
  ОВО ЈЕ СЕЧА КНЕЗОВА 21 ВЕКА!
  АКО ИМА КО ПАМЕТАН, У ПАМЕТ СЕ!!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.