Kako u Valjevu testirati više hiljada ljudi?

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ dostavio je novi Protokol za proširenje obuhvata testiranja na prisustvo virusa. Ovim Protokolom predvidjeno je testiranje mnogo većeg broja ljudi. Pitanje je da li je to u Valjevu realno moguće?

Dr Zoran Živković predsednik SOT-a obavestio je javnost da je Institu Batut doneo novi protokol o testiranju gradjana. U ovom protokolu se navodi da se moraju testirati :  svi zdravstveni radnici bilo kog nivoa koji su bili na odeljenju na kome je došlo do transmisije virusa, sva lica koja imaju indikaciju za non Covid hospitalizaciju pre prijema u bolnicu ,sva lica čije je stanje u domenu urgentne medicine, sva lica koja dolaze iz inostranstva, porodice obolelih, ali i sva lica radno angažovana u bilo kom pravnom subjektu  kod koga je kod nekog lica potvrdjen korona virus.

Ovaj navod vezan za pravna lica u praksi znači da bi u Valjevu morali biti testirani svi radnici Gorenja, Krušika i svih drugih firmi u kojima je registrovano da je neki zaposleni oboleo. To takodje znači da je u pitanju više hiljada ljudi.

„To je u ovom trenutku jako teško izvesti jer mi nemamo takve kapacitete za testiranja. Uz najveće napore možemo da testiramo do 150 ljudi u jednom danu. To znači da bi morali i da imamo više desetina testova nego što imamo sada. Ceo proces bi trajao jako dugo i zato očekujemo da će stići i možda neko pojašnjenje ove odluke. Na nama je da sprovodimo odluke koje se donose na nivou države , ali neka pojašnjenja su sigurno potrebna u pogledu vremena. Za sada testiramo koliko  i fizički možemo da postignemo“, objašnjava dr Zoran Živković. 

Nalog o testiranju odgovara ranijim najavama da se sve kreće ka tome da svi budu testirani što je preporuka Svetske zdrvstvene organzacije.

2 comments on “Kako u Valjevu testirati više hiljada ljudi?

  1. Predrag Savić-Bleki

    Počelo je podmsehom odgovornih i slanjem u Milano, kontrolama na aerodromima, a ne i na drugim graničnim prelazima. Sad se otvaraju teretane , dok Gradac i parkovi ostaju zatvoreni. Funkcionerska kampanja dostiže neslućene razmere, od vrha do dna crveno-crne piramide. Nabavljene su stotine hiljada testova koje nema ko da upotrebi i obradi, a poklanjaju nam državne zastave, valjda za masovne sahrane.
    Ovo je generalna proba za diktaturu. Na nama je da ostane samo proba…

    Reply
  2. sima

    u Valjevi uvek nesto nedostaje,gde su odgovorni…iznesite na javnoj debati..dosta je skrivanja iza stranki

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.