29 miliona iz budžeta za Udruženja gradjana

Grad Valjevo objavio je Rešenje komisije za dodelu sredstava Udruženjima gradjana, nevladinim organizacijama. Na raspolaganju je za dodelu bilo 29 miliona dinara.

Shodno obavljenom rešenju najviše novca dobila je Crkvena opština Valjevo 10,6 miliona dinara za program „Crkveno graditeljstvo“. Grad Valjevo već par godina za redom finansira projekte crkvene zjednice sa ove pozicije s obzirom da grad nema posebno donet pravilnik niti odluku o finansiranju crkvenih zajednica.

Sledi „Medicinski starter“, u izosu od 4, 7 miliona dinara, a po visini izdvajanja prate ih   Rom press sa adresom u  Džona Kenedija 51 i iznosom od  2,7 miliona dinara za projekat „Obrzovna inkluzija dece romske nacionalosti“, Sportski klub Zlokućani 920 000 dinara za projekat „Kreći se –uredjenje životnog ambijenta za sportiste i gradjane,  Opšte udruženje preduzetnika i njihovih zadruga Valjevo sa 850 000 dinara za projekat „Upoznaj Valjevo“. 

Po 700 000 dinara komisija je opredlila Udruženju Salvos za projekat „Integracija i sport“, Dom kulture Izvor za projekat „Stop aerozagadjenju – ekologija na prvom mestu“, Rvački klub „Mladost za projekat „Besplatna škola rvanja za decu“ po mišljenju komisije dobio je 600 000 dinara.  

Amikus Beograd „Za zelenije Valjevo“ 500 000 dinara, a „Naučno obrazovni programi u Petnici“ IS Petnica biće finansirani sa 480 000 dinara.

Po 450 000 dinara opredeljeno je : Udruženju „West trails“ za projekat „Upoznajmo i sačuvajmo klisuru reke Gradac“, Centar za integraciju Roma Valjevo za projekat „Inicijative za uključenje i zapošljavanje“, Sportsko udruženje Zdrav život z projekat „Upoznaj prirodu“, BID zona za projekat „Naše Valjevo i naša BID zona, za nas“.

„Čaj za zdravlje i humanost“ je projekat Udruženja Rodi se na lepom mestu koji će biti sufinansiran sa 400 000 dinara koliko je opredeljeno i za projekat Romskog udruženja Most 014.

Preostali projekti finansirani su sa 200 odnosno 100 000 dinara.

Iako je pohvalno izdvajanje za udruženja i NVO kao obllik pospešivanja i podsticaja  većem gradjanskom aktivizmu, činjenica je da svih prethodnih godina uglavnom izostaje vidljivost realizacije projekata, odosno gradjani Valjeva najčešće ne znaju efekte realizacije. Desetine i desetine projekata uspešno su realizovane u Valjevu i prethodnih godina, ako je verovati evaluaciji i dokumentaciji kojom se pravdaju troškovi i navode aktivnosti ,a da ozbiljnijih benefita najčešće nema.

 Jedan od bitnih činilaca svakog projekta treba da bude upravo vidljivost kojom se omogućuje da gradjani ne samo budu informisani o projektu koji je u toku već i o načinima i mogućnosti da se uključe u isti.  Javnosti istovremeno nikada nije obelodanjena informacija  ni u izvršenom monitoringu nad projektima koji se u datom trenutku realizuju.

6 comments on “29 miliona iz budžeta za Udruženja gradjana

  1. Toma

    Ovo verovatno nije nešto što je sada aktuelno, ali život nekako ide, pa tako i projekti.Komisija je odradila težak posao, jer nije lako izabrati između skoro 60 projekata ove najkvalitetnije.Meni već duže vreme upada u oči taj SALVOS??Radili su neki projekat za osnaživanje OSI, tako nešto, za lepe pare, više puta, na više konkursa.Niko od onih dugogodišnjih udruženja koja okupljaju invalide nikad nisu čuli ni za njih, ni za neke osnaživačke radnje.Ako uđete u njihov sajt, e onda vam se lepo otvore oči.Uopšte čitajući listu, stvari budu jednostavne: većina je nepoznatih, bez iskustva, registrovani u ovoj godini???najveće iznose su dobili ono koji su trebali da se odobre i bez čitanja.Upada u oči i velika briga za Rome, više NVO je dobilo lepe pare da ih osnaže, edukuju, integrišu i tako to.MOST 014?Zanimljivo, u drugim romskim NVO niko nije čuo za njih.Ali zna se ko ima najvažniji glas u komisiji.
    Kad sve ovo prođe, da se ne zaborave komisije koje su tako lako podelile 29 miliona!!a rezultata neće biti!!živi bili pa videli

    Reply
  2. Sin anarhije

    Udruzenja za zastitu Gradca su sprdnja za javnost vec par godina , krenite uzvodno pa ce vam biti jasno kako se ne odrzava nista , krs i popadala stabla svuda , a o priobalju u gradskoj zoni da i ne pomonjem ,,, vazno je da su uzeli novac , bruka ….

    Reply
  3. НЕВЕРОВАТНО

    Невероватно да је само Удружење „Воће Повлен“ из села Брезовица добило 200.000 динара или 0,7 посто од 29 милиона. Све остало 99,3 посто припало је граду Ваљеву и Београду. Односно само је један пројекат припао сеоској адреси а преко 30 пројеката је припало градским адресама. Ако су ово делили неписмени треба им опростити али ако су делили писмени онда су…. Шта рећи? Када ли ће овај постотак за пројекте бити повећан. Ова комисија га сигурно променити неће.Од када Градска управа расписује конкурсе није се догодило да неко село добије милионски износ. ЗАШТО? Комисија треба да одреди колики постотак од укупног износа припада за села а колико за град. На такав начин можемо помоћи комисији па да сви рачунамо.Комисија олакшава себи посао. Па и село Брезовице је требало добити 4-5 милиона пошто није добило ниједно село у Градској управи Ваљево.

    Reply
  4. Insajder

    Sa zadovoljstvom ću da pratim aktivnosti Medicinskog startera i ROM PRES iz Džona Kenedija, nešto mi mnogo poznata ta adresa, sve sami talenti za valjevske projekte se tu naselili!!Ali ozbiljno, sve objave o njihovim aktivnostima me mnogo interesuju.A posle?Mogli bi da vidimo šta posle

    Reply
  5. Hiram

    Nekakvo udruženje građana Amikus iz Beograda (osnovano 2018. godine) je dobilo novac da se bavi ozelenjavanjem Valjeva? Neverovatno! Udruženje čiji je osnivač (a verovatno i jedini član) izvesna Jasmina Roganović (devojačko Durković), dobilo je od našeg grada 500 000 dinara. Prošle godine je od Ministarstva poljoprivrede dobilo milion dinara na jednom od njihovih konkursa. Inače, dotična vodi nekakav sajt koji se zove Opanak. Na tom sajtu ceo jedan deo o Mionici i ima puno tekstova posvećenih aktivnostima predsednika te opštine. Isto to udruženje se malo bavi i vršnjačkim nasiljem, pa u Kinindi organizuje tribine na tu temu. Sve u svemu, još jedno napredno čedo koje je napravljeno da uzima novac iz državne kase na raznim mestima i nivoima naprednjačke vlasti.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.