U Srbiji 659 potvrdjenih slučajeva korona virusa – Vikendom duži policijski čas

U Republici Srbiji je do 15 časova 28. marta 2020. godine registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva COVID 19. Vlada Srbije donela je novu meru ograničenja kretanja vikendom.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 371 osobe od kojih je 131 pozitivno i 260 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 28. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2086 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je objavio i da su dve osobe izgubile život, te je ukupan broj umrlih u našoj zemlji 10.

Prema njegovim rečima, preminula je žena sa Infektivne klinike KCS koja je osam dana bila na respiratoru i koja je imala tegobe sa štitnom žlezdom, kao i muškarac star 63 godine iz Niša koji je, takođe, imao ranije bolesti.

Po poslednjim podacima objavljenim na sajtu Vlade broj potvrdjenih slučajeva u Valjevu je 45, pa je Valjevo sada treći grad po broju obolelih dok je posle Beograda na koji je na prvom mestu sada Niš sa 47 potvrdjenih slučajeva

Vikendom duži policijski čas

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije mere za sprečavanje širenja virusa COVID-19, među kojima je i odluka da se sve mere samoizolacije produže sa 14 na 28 dana, a da se vikendom zabrana kretanja uvede od 15 časova.

Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

Ovo praktično znači da svima koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje.

Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije, što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati.

Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja građana za dane vikenda. Oni će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru.

Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas.

Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolešću izazvanom virusom COVID-19, preporučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljeg.

3 comments on “U Srbiji 659 potvrdjenih slučajeva korona virusa – Vikendom duži policijski čas

 1. Ivan Valjevski

  Konferencije za štampu Dramosera i njegovih satrapa već danima ne gledam. To nije dobro za mentalno zdravlje. Posle ove današnje konferencije za štampu gde su govorili Lončar i lekari, do daljnjeg neću ni njih da gledam je ni oni ne govore istinu. Pomenuli su da je u prethodna 24 časa umrlo samo 2 ljudi (mislim da su naveli da je jedan iz Niša, a drugi iz Beograda). Kakva laž!!! Noćas je umro i moj drug Slavko Mladenović koji je radio kao crkvenjak u valjevskoj Crkvi, inače brat sveštenika Sreje iz crkve Sveti Marko u Beogradu. Danas mi je i kolega iz Vranja rekao da je noćas preminuo jedan njegov poznanik. Ni njega ne pominju. Kakva sramota!

  Reply
  1. ННМ

   Nemate pravu informaciju, crkvenjak Slavko nije umro od virusa. A to je pouzdana info 100%, bio Vam drug ili ne! Ne moramo baš svaku smrt povezivati sa virusom..

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.