Cenzolovka: Udruženja upozoravaju: Država ne sme da uvodi cenzuru tokom vanrednog stanja. Gajović: Bez posebnih mera Vlade za medije

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je za Cenzolovku da Vlada Srbije, u okviru mera tokom vanrednog stanja, nije predvidela posebne mere koje se odnose na medije, niti na njihovo izveštavanje. Dodao je da mu nije poznato da li se takve mere pripremaju.

„Naravno, to ne znači da su predstavnici medija izuzeti iz mera koje je propisala Vlada Republike Srbije, koje (kao obaveza) važe za sve njene građane, uključujući i novinare“, naveo je Aleksandar Gajović.

On je doda da mu nije poznato da Vlada Srbije priprema bilo kakve posebne mere za medije i novinare, „osim preporuke da se državni službenici stave na raspolaganje medijima radi informacija koje su u ovom trenutku veoma važne za ispunjenje javnog interesa svakog građanina Republike Srbije“.  

„Što se Ministarstva kulture i informisanja tiče, mi smo još prošle nedelje objavili saopštenje povodom situacije koja trenutno vlada na teritoriji Republike Srbije i tom prilikom smo apelovali na sve srpske medije da se pridržavaju novinarskog kodeksa, koji podrazumeva pravovremeno, potpuno i istinito izveštavanje, kao i da je neophodno da svi poštuju najviše novinarske standarde.“

Državni sekretar je naglasio da će biti sankcionisani oni koji budu širili lažne vesti jer time „uznemiravaju javnost i šire paniku“.  

Bodrožić: Vlast znala da zloupotrebljava moć i u redovnim vremenima 

I bez posebnih mera Vlade Srbije u pogledu rada medija i njihovog izveštavanja, predsednici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS) Željko Bodrožić i Vladimir Radomirović reagovali su preventivno poručivši da tokom vanrednog stanja država ne bi smela da uvodi cenzuru niti da ograničava pravo na slobodu govora.   

Posao novinara je u ovom trenutku, posle napora medicinskog osoblja i snaga bezbednosti, ključan za suzbijanje epidemije (Vladimir Radomirović)

„Ovo nije situacija u kojoj bi bilo legitimno ograničiti pravo na slobodu govora i uvesti cenzuru. Građanima Srbije je sada više nego inače potrebno pravovremeno i tačno informisanje i posao novinara je u ovom trenutku, posle napora medicinskog osoblja i snaga bezbednosti, ključan za suzbijanje epidemije, izjavio je Radomirović za Cenzolovku.

Bodrožić je pozvao sve novinare da tokom vanredne situacije poštuju Kodeks novinara, da budu maksimalno skoncentrisani i da ne podležu glasinama, te da se obezbede kada izveštavaju sa rizičnih lokacija, dakle da zaštite sebe i sve oko sebe. 

„Naši članovi su i do sada pokazivali visok stepen profesionalizma i odgovornosti za javnu reč i ne sumnjam da će se tako ponašati i u nedeljama pred nama, a nadam se i da će se propagandisti i manipulanti iz režimskih medija u danima pred nama primiriti i da neće širiti lažne vesti i partijsku propagandu, kao što su to činili do sada“, istakao je predsednik NUNS-a.

On je podsetio na to da je aktuelna vlast „zloupotrebljavala moć koju nosi država i u redovnim vremenima“ i da stoga postoji opasnost da iskoristi i vanredno stanje za svoje propagandne i druge ciljeve“.

„I zato svi profesionalci moraju da otvore četvore oči i budu još ekspeditivniji u razotkrivanju potencijalnih zloupotreba. Vanredno stanje ne znači i uvođenje cenzure i niko nema pravo da sprečava profesionalne i nezavisne novinare da izveštavaju u interesu javnosti i da pravovremeno i objektivno informišu građane“, poručio je Željko Bodrožić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.