Nisu obezbedjena sredstva za nastavak pruge Valjevo – Loznica

Ministarstvo infrastrukture ne može da precizira kada se može očekivati nastavak radova na izgradnji pruge Valjevo – Loznica, navodi se u odgovoru ministarstva Vamediji. U ministarstvu kažu da sredstva nisu obezbedjena , ali da je izrada projektne dokumentacije u toku.

Izgradnja nove jednokolosečne pruge Valjevo – Lipnica (Loznica), dužine 68 km, jedan je od potencijalnih projekata u železničkoj infrastrukturi, navodi se u odgovoru ministarstva Vamediji.

Izgradnja pruge započeta je 1999. godine I u nju je do sada uloženo oko 50 miliona evra. . Naime, radovi na ovoj pruzi uglavnom su prekidani ratovima počev od  Prvog svetskog, kada je francuski investitor dobio koncesiju Kraljevine Srbije. Nastavak gradnje usledio je pred početak Drugog svetskog rata, ali samo nakratko. Socijalisti su prugu kao „kapitalnu investiciju“ nastavili da grade na početku svog mandata 1990. godine, ali su radovi po treći put prekinuti zbog izbijanja građanskog rata u SFRJ. Najviše je urađeno tokom 1998. godine, ali je investicija prekinuta godinu dana kasnije zbog NATO bombardovanja, od kada je gradilište napušteno.

U odgovoru ministarstva se navodi da trenutno za prugu Valjevo – Loznica postoji urađen deo projektne dokumentacije (Glavni projekat, čija je izrada finansirana iz ruskog kredita za modernizaciju železnice), ali nisu obezbeđena sredstva za nastavak radova koji su prekinuti 1999. godine.

Sudeći po odgovoru ministarstva biće neoophodna i izmena same trase pruge. „Zbog potreba eksploatacije rude jadarita u ovoj oblasti neophodna je izmena trase pruge Valjevo – Loznica u dužini od oko sedam kilometara. Zbog toga je u toku izrada izmene idejnog projekta, kao i planske dokumentacije za deo trase pruge koja se menja“, kažu u ministarstvu.

Prema starom projektu Saobraćajnog instituta CIP iz 2013. godina, čija je izmena u toku, vrednost ovog projekta procenjena je na oko 220 miliona evra, a kako saznajemo aktuelna vrednost projekta izgradnje pruge Valjevo – Loznica biće utvrđena tek nakon završetka izrade kompletne tehničke dokumentacije.

Ministarstvo gradjevine istovremeno potvrdjuje da je krajem 2019. godine, kineska kompanija „China Civil Engineering Construction Corporation Company (CCECC)” pokazala  interesovanje za projekta rekonstrukcije pruge Valjevo – Loznica, ali ne navodi da li je bilo konkretnijih dogovora stim u vezi.

„S obzirom da je izrada projektne dokumentacije u toku, kao i da za realizaciju projekta nisu obezbeđena finansijska sredstva, u ovom trenutku ne može se reći precizno kada se očekuje početak izgradnje pruge Valjevo – Loznica“, zaključak je koji daje ministarstvo.   

Samu prugu u Valjevu zbog njenog istorijata gradnje nazivaju i „Ratnom prugom“, poznata je i kao jedno od permanentnih predizbornih obećanja koje očito ovoga puta ne može biti olako iskorišćeno i dato.  

6 comments on “Nisu obezbedjena sredstva za nastavak pruge Valjevo – Loznica

  1. Bogatun

    Brana Rovni i pruga za Loznicu su uništili Valjevo kao grad a obogatilo veliki broj socijalista,koji sada dobijaju nagrade za životno delo.

    Reply
    1. prokletstvo

      150 miliona evra je utrošeno na ove dve investicije promašene investicije,to je pet Krušika sa po deset hiljada radnika,znači celo Valjevo zaposleno,a ovako nekolicina se obogatilo a grad propao da ne može biti gore,i niko nije odgovarao niti će odgovarati.Čim nekome ponestane para,on se seti pruge ili da brana Rovni još nije završena, i samo grad guraju u još veće prokletstvo,koje se godinama širi sa Vidraka.Svi ćute pa i Crkva

      Reply
    2. Obavesteni

      Bogatun, bravo, za komentar. Zamislite za 80 miiona dolara koliko je procenjeno kostala brana moglo biti izgradjeno puteva i infra strukture. Da li ima iko snage i volje da kaze prestanite vise bacati pare i puniti dzepove partijskim drugovima, na projektima kakva je brana i pruga Valjevo Loznica.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.