Mantra i direktiva: Negirajte aerozagadjenje

Poruke koje se poslednjih dana mogu čuti , a vezane su za aerozagadjenje deluju prilično uskladjeno kao naredjena mantra koja diktira negiranje. Ovaj pokušaj manipulacije gradjani treba da prihvate na jednostavniji način : „Ne verujte sopstvenim očima“.

Srozavanje svih moralnih standarda u načinu komunikacije aktuelne vlasti u Valjevu sa gradjanima bio je vidljiv na više nivoa i kroz različte primere prethodnih godina . Pribegavalo se najčešće prikrivanju infromacija, vredjanju neistomišljenika i vrlo često pokušajima da i ono što je očito i dokazivo bude predstavljeno drugačije. Na osnovu svega što je u Valjevu vidjeno, nije teško zaključiti da aktuelna vlast smatra da će pobudjivanjem najnižih primarnih strahova kod gradjana sebi osigurati nove mandate.

Gradjani Valjeva svoje nezadovoljstvo izrazili su zvžducima na Džez festu upućenim gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću , a član Veća Miroljub Ivanović za skupštinskom govornicom kao opravdanje za nerimereno visoku platu gradoačelnika, je izjavio da gradjani gradonačelnika pljuju.

Drugi oblik iskazivanja mišljenja koji Valjevci primenjuju jesu društvene mreže , ali Gvozdenović korisnike društvenih mreža naziva „elektronski poluinteligentnima“.

Ne treba zaboraviti da je jedna od stalnih mantri gradskih funkcionera naročito gradonačelnika uglavnom : Predsednik Aleksandar Vučić , pa njegova pojavljivanja u javnosti i intervjui uglavnom obiluju pominjanjem imena predsednika . Nešto manje , ali takodje zastupljen, jeste i Darko Glišić, predsednik Opštine Ub i predsednik IO SNS.

Valjevski naprednjaci imaju dužnost i obavezu da se povinuju svim direktivama koje dolaze iz Beograda , a sudeći po izjavama koje daju i drugi funkcioneri naprednjaka u Srbiji nije isključeno da je nova direktiva bila : „Negirajte zagadjenje“.

Upravo to je očito pokušao i gradonačelnik Valjeva u gostovanju na RTS-u. U komentarima gradjana Valjeva na ovakve stavove moglo se videti da su mnogi ljuti zbog takvog nastupa, ali mnogi su bili i začudjeni kako je moguće da neko ko živi u Valjevu nije u stanju da primeti i konstatuje aerozagadjenje?

Zdravorazumski posmatrano , naravno da je nemoguće da se aerozagadjenje ne primećuje. Zato je moguće konstatovati da se radi o manipulaciji kojoj su valjevski naprednjaci pribegli nadajući se da je njihova dominacija u toj meri snažna da veći deo gradjana , njihovih glasača, može ubediti da i ono što vide – ne vide. 

Ne treba zaboraviti da je manipulacija    oblik ponašanja koji služi postizanju lične koristi u svakoj situaciji bez obzira koliko to drugome štetilo ili ne. U ovom slučaju radi se o koristi za vladajuću partiju u Valjevu. Izvrtanje činjenica jedna je od metoda. I iskrenost I istina manipulatorima ne znače ništa jer se manipulatori uglavnom pretvaraju da sve što čine, čine za vaše dobro. 

Ipak psiholozi upozoravaju da manipulacija može biti mač sa dve oštrice I nikako trajno stanje već samo trenutna I privremena strategija kojom se želi nešto postići.

Za protekle četiri godine Valjevci su mogli mnogo toga da nauče o metodama prisile, represije, straha. Ali ma kakva mantra I strategija aktuelne vlasti bila, Valjevci su naučili da bez obzira kakav izgovor imali, kad pristaju na nešto sa čime se lično ne slažu , uvek znaju ko ih je primorao na to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.