Tajna sednica Veća o budžetu za 2020 godinu – Ko ima koristi od takve sednice i tajnosti?

Ako je verovati pojedinim članovima Gradskog veća, održana je sednica istog na čijem su dnevnom redu bile tačke vezane za  nacrt budžeta za 2020. godinu. Sednica je trajala 3 minuta , bez diskusije, Većnici materijal odnosno nacrt budžeta dobili par sati pred sednicu, mediji ga uopšte nisu dobili.

Da je lokalna vlast isključila gradjane iz svakog oblika svog rada , a pojedinci u potpuno privatizovali budžet , odavno je postalo jasno. Korak u bahatosti ovog puta ogledao se ne samo prema medijima koji nisu dobili informaciju o sednici Veća ni materijal za istu , ali ni saopštenje o istoj već i prema samim članovima Veća.

Kako Vamedia saznaje od više članova Gradskog veća u sredu 4. decembra pozvani su telefonom kako bi bili obavešteni da će narednog dana u neko vreme biti održana sednica Veća. Tek sutradan Većnici su u popodnevnim časovima dobili materijal za sednicu i sam poziv u kome je pisalo da je sednica u 20 h istog dana. U materijalu se nalazio i nacrt budžeta za 2020. godinu grada Valjeva.

Sagovornici Vamedie navode da je sednica koja je počela u osam sati uveče, trajala oko 3 minuta, taman toliko da se iščitaju tačke i iste usvoje .

Podsećamo da su sednice Gradskog veća zatvorene za javnost što je bio jedan od prvih koraka u radu, aktuelne vlasti. Naime 21.04.2017. godine valjevskim medijima stigao je dopis u kome se nalazilo obaveštenje da će sednice biti zabranjene za praćenje: ““Radi bolje i sadržajnije informisanosti građana, obaveštavamo vas da smo promenili sistem dostavljanja informacija medijima, vezanim za sednice Gradskog veća. Sve sednice biće održavane bez direktnog prisustva medija, uz blagovremeno informisanje o tačkama dnevnog reda, kao i o ishodu odluka Gradskog veća.Nakon svake sednice Gradskog veća biće dostavljeno saopštenje, koje će javnosti omogućiti detaljan uvid u odluke koje su donete.Takođe, po potrebi će se članovi Gradskog veća direktno obraćati na konferencijama za novinare, na kojima će javnosti još detaljnije obrazlagati određene odluke, koje su bitne za funkcionisanje grada.”

Informacija o sednici Veća nije dostavljena , a nakon nezvaničnih informacija da je sednica održana Vamedia je zatražila materijal koji je pratio sednicu , ali ga nije bilo. Istovremeno nikakvo saopštenje nije stiglo na adrese medija. Od dana dostavljanja saopštenja nijedna konferencija nikada nije održana.

Na žalost ovakav način rada do sada je vidjen u više navrata čime je aktuelna vlast nedvosmisleno dokazala netransparentnost u radu. Za pretpostaviti je da bi gradjeni trebali da budu obavešteni o eventualnoj raspravi , upoznati sa nacrtom budžeta. A da situacija bude još ironičnija I licemernija, neposredno pred sednicu Veća u istoj zgradi održana je javna rasprava o Lokalnom antikorupcijskom planu. 

Više je nego očito da je sama sednica održana pro forme , odnosno samo kako bi se ispoštovala zakonska obaveza I koraci vezani za usvajanje budžeta, ali ovoga puta ni sami Većnici nisu bili informisani o čemu se tačno radi.

Neobavešteni Većnici, neobavešteni mediji, neobavešteni gradjani , pa ko je bio obavešten?

Shodno situaciji, izgleda samo oni koji će od nacrta budžeta imati koristi. A u igri su 3,4 miljarde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.