Aleksandar Obradović je slobodan

Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz Krušika , odlukom Višeg suda u Beogradu ukinut je kućni pritvor.

Viši sud je danas Obradoviću ukinuo meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta. U odluci se navodi da se u dopisu Višeg javnog tužilaštva od 18. decembra javni tužilac nije izjasnio da li predlaže produženje ili ukidanje izrečene mere uz obrazloženje da odluku o tome ostavlja na ocenu sudu. „Sudija za prethodni postupak je zaključila da više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena mera“, stoji u obrazloženju odluke objavljene na sajtu Višeg suda,a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Aleksandar Obradović je u više izjava na informaciju da je doneta odluka o ukidanju pritvora rekao da njegova borba do konačne slobode nije završena, a da će o daljem postupanju odlučiti u dogovoru sa advokatom. Na pitanje novinara N1 da li bi iznova sve isto uradio Obradović je rekao : “Da sve isto, ali bih to uradio drugačijim koracima”.

Donošenje presude ispred suda u Beeogradu čekalo je više stotina Beogradjana ,a građanska inicijativa „Sloboda za Aleksandra“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac dostavili su potpise 25.000 građana koji su smatrali da je pritvor Obradovića neosnovan I da  traže njegovo puštanje.

Na tromesečni boravak Aleksandra Obradovića u pritvoru danas su podsetili aktivisti Lokalnog fronta u Valjevu. . „Tri meseca ćuti policija, ćute tužioci i sudije. Tri meseca ćuti i nešto čeka zaštitnik građana Republike Srbije… Tri meseca ćuti javni servis, koji svakog meseca od nas uredno naplaćuje naše pravo da ne znamo ništa! Najveći krivci, međutim, galame. Oni što se, kao, plaše oružja kada ga i na slici vide. Dok prebrojavaju zelene novčanice pristigle preko egzotičnih ostrva svakog dana nam saopštavaju nešto novo. Nisu oni više ni pilići u kučini. Sada su to nagojeni ćurani u kučini. Njima ne treba policija, ne trebaju im tužioci i sudovi. Objavili su istog dana i optužnicu i presudu i odredili kaznu. Aleksandar Obradović iz Valjeva kriv je što je razotkrio prljave poslove ministarskih očeva i drugih piljara koji krčme proizvode „Krušika“ nabavljene po besramno niskim cenama.Jedan jedini primer je dovoljan: slavni GIM, čiji je „pravni savetnik“ tata Stefanović, u dva poslića sa minama zaradio je ukupno 2 miliona 679 hiljada 520 dolara. U istom poslu zarada „Krušika“ bila je svega 33 380 dolara, što se lepo vidi iz tabele…“, rekao je govoreći na Gradskom trgu aktivista Fronta Željko Trifunović.

On je naveo da su posledice ovakvog čerupanja  već  vidljive. “Koliko juče, računi „Krušika“ su bili blokirani za iznos od 511 miliona 384 hiljade 983,91 dinara. Dug dobavljačima verovatno, jer poreski dugovi se opraštaju i pretvaraju u kapital države u ovom preduzeću. Nedavno je više od milijarde duga Fondu PIO, duga za neplaćene doprinose radnicima, takođe pretvoreno u akcijski kapital. Grad Valjevo je na ovaj način „Krušiku“ oprostio ukupno 825 miliona dinara duga po raznim osnovama. Dakle, ne plaća se dobavljačima, ne plaćaju se sve obaveze za doprinose. Zalihe se verovatno fiktivno gomilaju kako bi se iskazala i fiktivna dobit. Za to vreme, baš kako je pokazao i dokazao Aleksandar Obradović, zarada „Krušika“ se prebacuje u džepove porodice Stefanović i drugih porodica sa vrha Srpske napredne stranke“, rekao je Trifunović.

Aleksandar Obradović je uhapšen nakon što je na bugarskom portalu Arms woč objavljena informacija o povlašćenoj kupovini oružja za odredjeni broj kupaca, a na štetu fabrike. Među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za ime Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.Srpska javnost je praktično tri nedelje kasnije saznala za hapšenje Obradovića nakon što je NIN objavio nezvaničnu informaciju o tome. Obradović je najpre boravio u Centralnom zatvoru, a nakon saznanja o njegovom hapšenju ispred zatvora organizovani su protesti.

Ukidanjem odluke Višeg suda o zatvorskom pritvoru sve je vraćeno u stanje od pre 27. septembra kada se na odluku sudije za prethodni postupak Višeg suda Miloša Labudovića koji je Obradoviću odredio kućni pritvor, žalio tužilac Višeg tužilaštva Aleksandar Momčilović.Po žalbi tužioca, Vanraspravno veće Višeg suda preinačilo je odluku u pritvoru, nakon čega je Obradović iz svog stana u Valjevu, prevezen u beogradski Centralni zatvor.

Rešenjem sudije od 20. septembra, Obradoviću određena mera zabrane napuštanja stana, koja može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne vreme izdržavanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi. Taj rok istekao je danas.

U proteklom periodu u Valjevu su organizovani protesti kojima se tražilo da Obradović bude pušten na slobodu. Na poslednjem protest izražavajući nadu da će Obradović biti pušten na slobodu najavljen je I njegov dolazak na Gradski trg narednog petka.

3 comments on “Aleksandar Obradović je slobodan

 1. Pedja K2

  Slobodan će biti kada iza rešetaka budu oni koji su krali u Krušiku a koji su nega strpali u pritvor.

  Reply
 2. Dragan

  Sve je ovde jasno! Srpska Napredna i lopovska, stranka koja krade od nas gradjana novac,a i slobodu,protura razne laži da bi opravdala kraju! Niko normalan to ne podržava,osim lopova koji su nažalost,na vlasti!

  Reply
 3. ribar

  E sada punu istinu ako sme,ne krade se u Krušiku od 2015 nego mnogo pre,od Jovana Davidovića i njegovih pomoćnika do generala Danka Jovanovića

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.