Susreti Abraševića – Ovo je Srbija!

Dva dana u Valjevu bila su rezervisana za folklor i „Susrete amatera Abraševića“, čiji je organizator bilo KUD „Kosta Abrašević“ iz Valjeva. Na sceni Centra za kulturu svoje igračko umeće, pored domaćina, pokazalo je još sedam kulturno-umetničkih društava pod imenom Abrašević iz Srbije.

Posle 29 godina pauze u održavanju „Susreta amatera Abraševića“, ova manifestacija koja se nekada u Valjevu održavala 25 godina uzastopno ponovo je oživela, opet u Valjevu u kom je i nastala. Prvo veče bilo je rezervisano za već iskusne igrače društava pod imenom Abrašević iz: Pančeva, Smederevske Palanke, Šapca, Prokuplja, Arandjelovca, Kraljeva i domaćina iz Valjeva.

Gosti iz Srbije predstavili su se Valjevcima defileom i velikim narodnim kolom na Trgu Živojina Mišića dok se u središtu nalazila srpska zastava. Publika je iste večeri imala priliku da vidi različite koreografije na temu Srbije pa je lepota srpskog folklora iskazana kroz  rad poznatih koreografskih imena poput, Vukovića, Markovića, Rabrenovića i mnogih drugih. Na sceni su se smenjivale grupe igrača omladinskih, seniorskih i kategorije veterana. Sami Susreti nisu bili takmičarskog karaktera, ali je više od 300 igrača na sceni Centra za kulturu dalo svoj maksimum pokazujući svu lepotu srpskog folklora i narodne tradicije.

Drugog dana Susreta putem starijih saigrača defileom su se Valjevcima najavili najmladji igrači. Četiri kulturno umetnička društva na scenu su izvela oko 200 igrača uzrasta od pet do jedanaest godina,  a za razliku od prve večeri Valjevcima se predstavilo i KUD Abrašević iz Beograda. Centar za kulturu u Valjevu bio je ispunjen do poslednjeg mesta publikom  ne samo iz Valjeva već i onima koji su u Valjevo došli prateći društva iz svojih gradova, koja je dala nesebičnu podršku mališanima. Njihovi nastupi odisali su osmesima, dečijom radošću, prvim koracima. Kako se moglo čuti neki od malenih igrača upravo su sada u Valjevu imali svoj prvi nastup na bini i izalzak pred publiku.

„Ovo je tek početak i nadam se da ćemo Valjevu ovim Susretima vratiti mesto u srpskom folkloru koje mu i pripada. Susreti su nastali u Valjevu još šezdesetih godina , imali smo mnogo pauze i sada je ovo prilika da se ponovo okupimo. Iako se svaki grad gost pa i mi kao domaćini predstavio sa po dve koreografije s obziorm da su koncerti trajali po dva sata podelili smo to na dve večeri  jer bi bilo nemoguće da u jednom danu predstavimo sve što društva Abraševića mogu i znaju. Već sada postoje interesovanja za narednu godinu i nadam se da ćemo sledeće godine u Valjevu ponovo imati ovakvo okupljanje“, kaže predsednica valjevskog Abraševića Katarina Ašković.

Ona navodi da su sureti pobudili pažnju ne samo društava pod imenom Abrašević već i drugih pa su u publici oba dana vidjeni i umetnički rukovodioci i direktori drugih društava ne samo iz Valjeva već i drugih gradova Srbije.

Izvesno i oni sa stručnim okom i svi u publici mogli su da uživaju u pokazanom, a mogli su da vide : Igre iz Šumadije, Zapadne Srbije, Vlaške igre, Vranjansku svitu , Šopske igre i mnoge druge koje su proslavile Srbiju na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Poseban trenutak Susreta Abraševića bila je sama završnica kada je na sceni Centra za kulturu 200 dece pevalo „Ovo je Srbija“.

Organizator obnovljenih Susreta bilo je KUD „Kosta Abrašević“, društvo koje je nastalo nakon gašenja starog KUD-a pod istim imenom. Ovo društvo koje sada broji više od 100 članova  nastavilo je tradiciju kvalitetne igre i dobrih igrača, predstavljajući Valjevo na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. „ Ako pogldamo samo ovu godinu imali smo skoro dvadeset nastupa na domaćim festivalima, a Valjevo i Srbiju smo predstavljali i na festivalima u Rumuniji, Poljskoj i Grčkoj. Već sada imamo pozive za gostovanja za narednu godinu , a nadam se da ćemo mi ponovo biti domaćini pa da u Valjevu i Valjevci pored našeg redovnog godišnjeg koncerta mogu da vide sve ono što predstavljamo svetu i šta je razlog zašto nas u tako velikoj meri pozivaju na gostovanja. Hvala svima koji su pomogli da se ovi Susreti održe i onima koji nesebično pomažu rad našeg društva“, kaže Ašković.

Grad Valjevo projektno je pomogao održavanje susreta sa 100 000 dinara , a posebnu zahvalnost organizatori su uputili kompaniji Europrom koja je podržala manifestaciju i preko 600 igrača i njihovih umetničkih rukovodilaca, direktora i upravnika, koji su za dva dana prodefilovali Valjevom. 

Da su gosti bili zadovoljni svedoče i objave na društvenim mrežama u kojima su se učesnici zahvaljivali rečima: „Sve čestitke valjevskom „Abraševiću“ na uspešnoj organizaciji susreta naše velike porodice!”

S.V. foto: Dragan Krunić

1 comment on “Susreti Abraševića – Ovo je Srbija!

  1. Gradac

    Наравно, лепо, надамо се да је ово почетак. Сусрети Абрашевић јесу били производ социјалистичког поимања и културе и братства и јединства, али се у Ваљеву одиграло највише оваквих манифестација, но ово је најважније: НИЈЕ БИО САМО ФОЛКЛОР. Било је ту позоришта, песника, инструменталиста, забавњака,, дечјих наступа у разним областима, дакле, ово хоћу да кажем: Да ли је овај наш Абрашевић спреман, прво да у оквиру свога друштва негује још неке уметничке форме, па да направи републичку манифестацију разних уметничких области, или ће се све свести на оно што веће ради Тијосав из Граца: реплика Златног опанка.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.