Srebrni pehar za pilote Aerokluba

Posle dugogodišnje slave koju je Aeroklub Valjevo nosio kao klub koji je je u Jugoslaviji i Srbiji imao najbolje pilote takmičare, više od deset godina članovi nisu mogli da se takmiče pod zastavom AK Valjevo jer klub nije bio član Vazduhoplovnog Saveza Srbije.

Ove godine je novo rukovodstvo AK Valjevo odlučilo da na Državnom prvenstvu u aeroreliju učestvuju Milivoj Petrović pilot, instruktor i nosilac mnogobrojnih medalja sa državnih takmičenja, učesnik na evropskim i svetskim takmičenjima i mlad pilot, njegov učenik Aleksandar Radojičić.

Takmičenje je održano od 4-tog do 6-og oktobra u Kikindi u organizaciji Vazduhoplovnog Saveza Srbije i AK Kikinda.

Rezultati nisu izostali. Petrović i Radojičić su u Valjevo doleteli sa osvojenim zlatom za precizno sletanje, srebrom za vremensku tačnost i srebrom za izviđanje. U ukupnom plasmanu osvojili su drugo mesto i doneli srebrni pehar svom klubu i gradu.

Aeroreli je takmičenje pilota motornih aviona koje se sastoji iz tri discipline.

Prva je vremenska tačnost gde posada koja se sastoji od dva člana mora da ispoštuje od vremena poletanja, preko vremena prekretnih orjentira do vremena sletanja.

Druga je izviđanje, gde piloti moraju da prepoznaju zadata mesta na zemlji koja dobijaju kao fotografije, da ih tačno lociraju u okviru rute.

Treća je precizno sletanje gde se po povratku sa rute boduje preciznost u sletanju na iscrtanim i postavljenim linijama predpolje, nulto, prvo, drugo, treće polje. Naravno nulto polje je ono koje svaki pilot želi da “pogodi” i gde je iskustvo vođe pilota Petrovića bilo presudno i donelo zlato.

Ponosni na svoje članove i takmičare

Aero klub Valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.