Posle 29 godina u Valjevu Susreti Abraševića

Posle 29 godina pauze u Valjevu će 18. I 19 oktobra biti održani Susreti Abrševića-Valjevo. Organizator ove manifestacije je KUD “Kosta Abrašević” iz našeg grada.

Prvi Susreti Abraševića održani su još za vreme stare Jugoslavije, sada daleke 1966 godine I to pod nazivom “Valjevski susreti amatera Abraševića”,a  osnivači su bili :  Skupština opštine Valjevo, Op­štinsko veće sindikata u Valjevu, Kulturno prosvetna zajednica Valjevo, Kulturno-umetničko društvo „Ab­ra­šević“ Valjevu i Dom kulture u Valjevu.

Nakon toga promenjen je naziv I sama manifestacija održavala se sve do 1991. godine. Po istorijskim podacima za tih 25 godina održano je 25 susreta,  izvedeno 378 priredbi sa 41.453 amatera, a videlo ih je oko 250.000 gledalaca, ili učestvovali su: 121 hor, 72 dramska ansambla, 74 grupe pevača, 25 klapa, 229 izvornih grupa, 284 pesnika, 226 recitatora, 229 filmska stvaraoca, 645 li­kovnih stvaralaca, 546 fotografa itd.

Nakon gašenja KUD Abrašević u Valjevu pre dve godine, novi KUD koji je osnovan kao praktično naslednik odlučio je da nekadašnju manifestaciju I staru slavu Valjeva u svetu folklore ponovo nastavi . Tako će se u Valjevu 18. I 19. Oktobra Susreti ponovo održati. Programom manifestacije je predvidjeno da prvog dana u petak, sve počinje defileom učesnika u 16.30 sati , a potom će uslediti koncert u 19 h u Centru za kulturu. Ista satnica biće ponovljena I narednog dana stom razlikom što će prvog dana u program učestvovati seniorski , a drugog dana dečiji ansambli.

“U svetu folklore za Susrete Abraševića su svi čuli I svi dobro znaju kakav je ugled nekada imala ta manifestacija. Namera nam je da oživljavanjem ove manifestacije pokažemo da se u Valjevu I dalje igra dobar folklor, da pokušamo da povratimo te slavne dane koliko je moguće, a nije moguće to uraditi odjednom I sigurna sam da će svake godine manifestacija biti još bolja. Sada nam dolazi deset Abraševića iz raznih gradova Srbije i publika će sigurno moći da uživa u sjajnim koreografijama I izvodjenjima. Istovremeno Susreti Abraševića prilika su da sama društva izmedju sebe razmene iskustva I ostvare još bolju I čvršću saradnju”, kaže direktor KUD-a  organizator, Katarina Ašković.

Cena karte je 150 dinara , a u Valjevo dolaze :  Beograd, Kraljevo, Prokuplje, Smederevska Palanka , Šabac, Pančevo, Arandjelovac….

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.