Put kojim se redje ide

      5 коментара на Put kojim se redje ide

Industrijska zona vredna 1,6 miliona evra zapravo je samo ledina zarasla u korov, ispresecana šumarcima. Put do nje nije lak jer i ne postoji, a svako zainteresovan da ga i pronadje lako bi se mogao izgubiti i pre toga u brojnim izjavama gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića, od kojih poslednja čak govori o tome da je izgradnja završena, a da je nemački koncern zainteresovan za polovinu zone.

Novokupljena industrijska zona u Valjevu nije ništa drugo do kupljena i dokupljivana zemlja na kojoj su se do nedavno pojedinci vlasnici bavili poljoprivredom. Za one koji bi da je posete uputstvo za pronalazak bilo bi da se najpre mora doći u zonu Stefil, proći kroz nju , a potom skrenuti desno iz pravca Valjeva i putem prepunim rupa koji ima delove i makadama bar doći do table koja iz korova poručuje da ste na pravom mestu.

S obzirom da je i Valjevcima potrebno uputstvo jer nigde pre te table nema znakova obaveštenja, potencijalne investitore koliko je poznato, službenici grada dovode. Nijedan investitor sam ne bi ovu zonu sve i da hoće lako našao , a tek o situaciji u kojoj bi zapravo samoinicijativno video stanje stvari pa požeo da baš tu na tom mestu nešto gradi i postavi pogone, teško je i zamisliti.

Ipak , industrijska zona je mesto zapošljavanja, pa bi najpre u njoj po aktuelnom stanju stvari mogli biti zaposleni kosci i oni koji seku šumu. Iako trenutno nema aktivnosti u pravcu razvijanja turizma , površina koju zona zauzima veća je od one na Rajcu gde se godinama unazad organizuje kosidba, tako da prostor jeste idealan za još jednu gradsku manifestaciju.

Pristupnog puta ni posle dve godine od kupovine nema, pa se ne preporučuje odlazak bez adekvatne obuće. Put koji postoji lako bi se mogao nazvati „putem kojim se redje ide“, ili možda i ne ide uopšte. U takvoj situaciji kada ne znamo ko je nemački investitor čiji se dolazak najavljuje dve godine, može se pretpostaviti samo da se radi o proizvodnji cepelina ili druge vrste balona. Spuštanje istih uslovljeno je kresanjem krošnji drveća. 

S obzirom da je u poslednjoj izjavi gradonačelnika vezanoj za zonu jasno rečeno da je izgradnja završena i da nemački koncern čeka na polovinu zone, nejasno je zašto je gradonačelnik od predsednika države na otvaranju autoputa Miloš Veliki, zatražio investitora? Možda za ovu drugu polovinu?

Nejasno je i na koju se izgradnju mislilo jer se ljudskim okom ništa ne može izgradjeno ni uočiti. Ili tu izgradnju vide samo nadareni ili je za nju neophodno znati horizontski koordinatni sistem ili pak verovati u narodnu bajku o čaraku ni na nebu ni na zemlji?

Ali šta oni koji zonu nisu posetili sada znaju o njoj? Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović:

„Januar 2018:

Pa najviše očekujem od industrijske zone koju smo kupili u ovoj godini, plaćena je sredstvima iz budžeta. Ovih dana je stiglo i pismo iz Razvojne agencije Srbije gde oni od nas traže da se izjasnimo da li imamo 20 hektara industrijske zone za kineskog investitora što je svakako dobra vest. Ali ono što je bitno jeste da tu industrijsku zonu u 2018. Godini komunalno opremimo stavimo u funkciju i povežemo sa putem M4.

15.08.2018.

Kupili smo 20 hektara za 194 miliona, mi smo izdvojili sopstvena sredstva ostala na računu, nismo te pare potrošili, bacili u vetar…Činimo sve da dovedemo jednog velikog, velikog investitora, mogu sada slobodno da kažem, nemačkog investitora koji će zaposliti 500 ljudi u toj industrijskoj zoni koju smo kupili od sopstvenih sredstava. Još jedanput hvala Aleksandru Vučiću i Darku Glišiću što vode računa o Valjevu…

20.09.2018.

Tender za projektovanje glavne saobraćajnice u novoj valjevskoj industrijskoj zoni je raspisan i trebalo bi da bude završen do Nove godine, kaže dr Slobodan Gvozdenović. Sama izrada te saobraćajnice bi trebalo, u zavisnosti od vremenskih uslova, da počne polovinom marta 2019. godine i u roku od 45 do 6o dana bi trebalo da bude urađena.

Prema rečima gradonačelnika, jasno je da Grad Valjevo mora imati vrlo visok kriterijum kada je izvođač radova u pitanju i rokovi za sve što se tiče nove industrijske zone u Valjevu su definisani i moraju se poštovati, kako bi jedan krupan nemački investitor u jesen sledeće godine počeo sa izgradnjom svog postrojenja u novoj industrijskoj zoni.

02.05.2019.

https: //www.youtube.com/watch?v =0 WQM _gBJWyE)

Ono što se najpre očekuje to je izgradnja saobraćajnice duge, dužine oko 2,5 kilometra kroz ovu industrijsku zonu.

Ono što je najbitnije da je projektovanje završeno, očekujemo da se brzo uradi i tehnička kontrola projekta, a nakon toga, znači u roku od dve-tri nedelje ćemo raspisati tender za izvođenje radova. To je ono što je krucijalno i najbitnije u ovoj industrijskoj zoni, jer očekujemo velikog nemačkog investitora, to smo i u Predsedništvu razgovarali sa odgovornim ljudima za ta pitanja. Očekujemo dolazak velikog nemačkog investitora do kraja godine u Valjevo…

17.08.2019.

Posle nekoliko godina i Valjevo je privelo kraju izgradnju industrijske zone. Za tu namenu iz gradskog budžeta bez zaduživanja kupljeno je više od 40 hektara zemljišta. Sada očekujemo pomoć od Republike Srbije u izgradnji saobraćajnice kojom bi se povezala ova dva dela industrijske zone, zatim nove trafo-stanice i stanice za prečišćavanje voda. Na vest da su završeni radovi na izgradnji Koridora 11 i da počinju radovi na izgradnji brze saobraćajnice već se javio jedan poznati nemački koncern koji je zatražio više od pola površine industrijske zone za izgradnju fabrike…“

Da, dovoljno za glasove. Ili je to Bora Čorba bolje rekao:

„Teoretski mnogo lepo zvuči,

Malkice je drukčije u praksi,

Mnogo toga još treba da se uči…“

5 comments on “Put kojim se redje ide

 1. Gorica Gradonacelnica

  Gvozdenovic je nesposoban i lenj covek, on ne moze nista da zavrsi. Samo zapocne i ostavi, jako povrsan kao i Klomber.
  Industrijska zona je cist primer njihove sposobnosti.
  Oni mogu samo da idu po kafanama i vasarima da trose novac nas gradjana.
  To su radili prethodne 4 godine, rezultat nula.

  Reply
 2. Inspektorka Klomberica

  Boba pusti industrijsku zonu koji ce ti djavo, ti si najbitnija posla pozavrsavao, zaposlio si Goricu u opstinu, zaposlio si Goricinu bratanicu Violetu Pavlovic u opstinu, zaposlio si tvoju sestrickinju Biljanu Kovacevic u opstinu, uradio si asfalt tebi u Mrcicu do vikendice, Gorici do ulaza u dvoriste, Mici Jutki celo dvoriste, tvojoj frizerci u Radjevom selu, Marici u Lelicu Goricinoj tetki.
  Zaposlio si Klomberovu miljenicu u opstinu, fazanovu snajku u DZ.
  Od tebe dosta, i uvalio si vruc krompir da ko dodje posle tebe nece znati odakle da krene da sredi pustos koju si napravio.

  Reply
 3. Jovan

  Valjevo nije zapamtilo ovakvog gradonačelnika, ništa slično ni približno. Ovo nije viđeno.

  Reply
 4. Gorica Gradonacelnica

  Nikad gori i nesposobniji gradonacelnik, a to je zato sto je dozvolio da se Gorica za sve pita.
  Ona vedri i oblaci Valjevom.
  Nju Industrijska zona ne interesuje, samo je zanima da se mesa u sve, da se pita za sve, a nista ne zna…

  Reply
 5. Mica, lukicka i klomberce

  Prvo je sumnjivo zasto je to placeno toliko i u cijem je interesu?
  Kad bi grad sad to prodavao ne verujem da bi dobio vise od pola miliona eura.
  U cijim dzepovima je zavrsila razlika?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.