Lokalni front: Gde smo na karti Srbije?

Sredstva koja u Valjevo dolaze po osnovu projekata , naš grad smeštaju na čak deseto mesto. Od nas su bolji Požarevac, Kraljevo, Šabac i mnogi drugi.

Na zvaničnoj stranici Agencije za privredne registre objavljuju se  podaci o podsticajima regionalnog razvoja. Tu se nalaze egzaktni iznosi podsticaja koje su, počev od 2016. godine, za 20 raznih namena primale lokalne samouprave u Srbiji.

Kako je Valjevo do sada prolazilo u trci za ova sredstva? Ljubomir Radović odbornik u Skupštii grada i aktivista Lokalnog fronta kaže da je za poređenje  odabrano ukupno 13 gradova i opština, južno od Save i Dunava, približne veličine ili manje od Valjeva.

„Pre svega, zapaža se trend pada ukupnih sredstava podsticaja koja je Valjevo dobijalo: sa 758 miliona u 2016, Valjevo je palo na 494 i po miliona u 2017, i na blizu 473 miliona u 2018. Među  trinaest odabranih gradova i opština Valjevo je sa osmog palo na deveto mesto, a u 2018. na 10 mesto među odabranim lokalnim samoupravama. Tek u prvoj polovini ove godine vidi se izvestan napredak, pa je Valjevo na sedmom mestu sa dobijenih 269 i po miliona a dinara podsticaja po raznim osnovama. I apsolutni iznosi dobijenih sredstava govore mnogo: u 2016. najbolje je prošao Požarevac, sa 4,5 puta većim sredstvima od osmog Valjeva. Naredne godine, 2017, Vranje je dobilo skoro šest puta više para od devetog Valjeva, 2018, ponovo je prvi Požarevac sa  4,5 puta više sredstava. U ovoj godini najbolje je do sada prošlo Kraljevo, sa 4,3 puta većim sredstvima od Valjeva“, kaže Radović.

On napominje da se radi o projektnim sredstvima odnosno sredstvima za koje je grad konkurisao na osnovu apliciranja projektima. Po svemu sudeći projekata je jako malo i nedovoljno.

„Naravno, ne možemo izbeći lokalnu samoupravu sa kojom se naši gradski oci tako rado porede: od ove države Šabac je 2016. godine dobio 8 odsto više podsticaja od Valjeva, 2017. godine su ta sredstva bila 2,4 puta veća, 2018. godine -2,2 puta veća, a 2019. su veća za 23 odsto. Gledajući pojedine namene Valjevo je od 2016. do sada bilo ukupno na osmom mestu po sredstvima za podsticanje zapošljavanja, na sedmom mestu po sredstvima za podsticanje izvoza, na osmom mestu po sredstvima za podsticanje proizvodnje. Grad se može pohvaliti jedino iznosima dobijenim za podsticanje poljoprivrede, gde je ukupno na drugom mestu. Jedino što ovaj uspeh  kvari jeste činjenica da je najviše sredstava za ove namene dobio baš „bolesni“ grad Šabac“, konstatuje Radović.

Kako se moglo čuti na održanoj konferenciji za novinare Lokalnog fronta , nepoznato je koja je to oblast koju grad razvija , a na osnovu egzaktnih podataka jasno je da je opšta potrošnja zapravo opredeljenje.

5 comments on “Lokalni front: Gde smo na karti Srbije?

  1. Bezidejna priča

    Ovi su ispričana prica. Koja je ideja ? Sta bi ste uradili ovde? Nikako da cujem predloge, samo kritike, kritike, kritike. Svi znamo da kritikujemo, ali narodu ponudite resenje. Vi ste moje najvece razocarenje. Skapirajte vec jednom – ponudite RESENJA! i neće mi biti tesko i sto puta da vam napišem – DAJTE REŠENJA!

    Reply
  2. Simpatizer

    Radoviću pravi ozbiljnu ekipu za sledeće lokalne izbore ili dizi ruke od politike.
    Ovo do sada sa Lokalnim frontom niste daleko odmakli dzaba ste trosili vreme!

    Reply
  3. Emilija

    Ko trazi da ti bilo kome verujes i ko si ti da ti se nude resenja. Trazi ih od geadonacelnika, Klombera,Mira Ivanovica,,Fazana,Gajica,Zlajica i ostalih glavesina.Ne primedbujes na sramno ponasanje na skupstinskom zasedanju kada govori ovaj covek koga blate najstrasnije, a hoces resenja.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.