INTREMEDIC SAVET: Period aktuelne ulkusne bolesti

Od gastroenteroloških bolesti u ovom periodu godine najaktuelnija je ulkusna bolest želudca i dvanaestopalačnog creva. Reč je o veoma čestoj bolesti, odnosno, smatra se da od ulkusne bolesti boluje svaki deseti čovek koji ima čir na želucu ili, što je mnogo češće, čir na dvanaestopalačnom crevu, o čemu govorimo u današnjem Intermedic zdravstvenom savetu.

“Manifestacije i jednog i drugog čira se malo razlikuju. Čir na želucu više se manifestuje neposredno nakon uzimanja obroka, dok čir na dvanestopalačnom crevu više daje tegobe na prazan želudac. Značajnu ulogu u patogenezi čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu igra heliko bakterija, koja se čak povezuje i sa malignitetom na želudcu. Čir na dvanaestopalačnom crevu, međutim, nikad ne prelazi u karcinom”, objašnjava dr Radoje Petrović iz Poliklinike Intermedic.

Savremena terapija ulkusne bolesti, kako kaže, bazira se na infibitorima protonske pumpe, odnosno, ako postoji bakterija na obaveznom iskorenjavanju te bakterije.

“Koristi se takozvana trojna terapija antibioticima i ona je uspešna u skoro 80 odsto slučajeva. Terapija traje do mesec i po dana, a ako ona nije uspešna, nakon obavezne kontrole i ako test na heliko bakteriju bude pozitivan, uvodi se alterantivna terapija antibioticima. Najvažnije je, ukoliko su u pitanju uporni brojevi koji traju više od 15 dana i bude iz sna, obavezno se javiti lekaru”, savetuje dr Radoje Petrović.

Poliklinika Intermedic iz Valjeva zapošljava tim lekara sa iskustvom koji vodi računa o Vašem zdravlju. Savremena oprema i visokokvalifikovani kadar koji zapošljavamo garant su kvaliteta usluge: Pregledi specijalista; Pregledi za zapošljavanje; Periodicni pregledi radnika;  Pregledi sportista; Ultrazvuk štitaste žlezde i mekih tkiva vrata; Ultrazvuk dojke; Ultrazvuk srca sa doplerom; Ultrazvuk krvnih sudova vrata i nogu; Ultrazvuk jetre, žučne kese, pankreasa, slezine, bubrega, mokraćne bešike, prostate i trbušne aorte; Endoskopski pregledi jednjaka, želudca, dvanaestopalačnog creva, pregled završnog dela debelog creva i celog debelog creva (bez i sa anestezijom); EKG; Praćenje rada srca i krvnog pritiska za 24 časa (holter); Test fizičkim opterećenjem; Rendgen; Laboratorijski pregled krvi i mokraće i bakteriološke analize. Poliklinika Intermedic se nalazi u ulici Vlade Danilovića 19, a brojevi telefona su: 014/291-358 i 014/291-359.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.