Zavod u zgradi stare Železničke stanice?

U zgradu stare Železničke stanice po svemu sudeći biće useljen Zavod za zaštitu spomenika kulture.

 Grad Valjevo na sednici Skupštine doneo je svojevremeno odluku da dug preduzeća „Sloga“ koje je u UPPR-u bude umanjen preuzimanjem zgrade stare Železničke stanice. Poreznici su vrednost zgrade procenili na 29 miliona dinara. Da bi grad na kraju I kupio ovu zgradu bilo je neophodndo da se hipoteka koja je upisana na ovom objektu briše što se ei dogodilo. Na osnovu odluke Grada  preuzeta je  zgrada Železničke stanice površine 206 kvadrata, druga zgrada železničkog saobraćaja od 110kvadrata i zgrada železničkog saobraćaja od 21 kvadrat. Sva tri objekta nalaze se kod Vukovog spomenika i ranije  su se u dva navrata nalazila u prodaji republičke poreske uprave , ali se nikada niko nije javio na ovaj oglas. 
Dug „Sloge prema Valjevu iznosio je u tom trenutku 71,7 miliona dinara, a prema Unapred pripremljenom planu reorganizacije odredjeni su načini i rokovi izmirenja duga „Sloge“ prema Valjevu kao poveriocu klase III-neobezbedjeni stečajni poverioci odnosno poverioci trećeg isplatnog reda sa predvidjenim uslovnim otpisom duga od 20,5% odnosno isplata 79,5% bez valutne kaluzule i obrauna i plaćanja kamate uz rok namirenja od 10 godina sa grejs periodom od 12 meseci sa tromesečnim ratama otplate. UPPR predvidja da dužnik obaveze može namiriti kompenzaciono odnosno putem zamene.

Nakon što je zgrada preuzeta grad na njoj nije izvodio nikakve radove. Procene, koje su se tada mogle čuti bile su da adaptacija ovog objekta treba da košta više od njegove vrednosti. Predsednik Skupštine Milorad Ilić nakon toga je dao izjavu da grad ima nameru da objekat proda zajedno sa objektom u koji je nekada bilo smešteno Radio Valjevo. Iako je prodaja najavljena , oglas se nikada nakon toga nije pojavio I zgrada je u vlasništvu grada Valjeva I dalje.

Zavod za zaštitu spomenika culture konkurisao je I dobio sredstva od ministarstva za rekonstrukciju krova na ovom objektu koji je inače u lošem stanju. Najslabija tačka na njemu I jeste krov, a kako izgleda unutrašnjost sprata nikom nije u potpunosti poznato. Kako sada stvari stoje , upravo iz razloga što je Zavod već dobio sredstva za rekonstrukciju krova, namera je da I sam Zavod koji se trenutno nalazi u Ulici Milovana Glišića u zaista starom I malom objektu, preseli na ovu lokaciju.

S obzirom da Zavod za zaštitu spomenika praktično izdržava samo grad Valjevo dok ostale opštine koje Zavod pokriva ostaju neme na apele grada Valjeva da se uuključe u finansiranje, jasno je da rešenje za Zavod I jeste na gradu. Da li će do preseljenja I doći ostaje da se vidi.

S.V.

3 comments on “Zavod u zgradi stare Železničke stanice?

 1. Pera

  „Nakon što je zgrada preuzeta grad na njoj nije izvodio nikakve radove. Procene, koje su se tada mogle čuti bile su da adaptacija ovog objekta treba da košta više od njegove vrednosti.“

  A zgradu je Vujiću Opština platila skoro 750 E/m2 ???

  Reply
  1. Pedja Kolubara 2

   Nelegalne radnje izmedju Vujića i gradskih funkcionera tek treba ispitati.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.