Tribina „Razgovori pod lipom” – Dokle ćemo zatvarati prozore da bismo provetrili stan?

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije zagađenost vazduha u Srbiji dovodi do respiratornih oboljenja od kojih prerano umre više od 5.000 ljudi godišnje. Grad u kome živimo je i zvanično jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

U Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji (Poglavlje 27) u delu koji se odnosi na kvalitet vazduha, navodi se da je u osam gradova zabeleženo prekomerno zagađenje i to u: Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Užicu, Pančevu, Kraljevu i Valjevu.

Gradska vlast, nažalost, i pored upozorenja, inicijativa opozicionih odbornika, javne rasprave, akcija građanskih udruženja, očigledno ne shvata ozbiljnost problema ili ga možda svesno zanemaruje.

Kako Valjevo više nema industriju, uzroke zagađenja moramo tražiti negde drugde. Da li je problem u neplanskoj izgradnji, saobraćaju ili individualnim ložištima i materijalima koje građani koriste za ogrev (tek 20 odsto ukupne grejne površine priključeno je na daljinsko grejanje)? Da li rešenje treba tražiti u ulaganjima u infrastrukturu, od stvaranja mreže za merenje zagađenosti do prelaska na energente koji nisu veliki zagađivači?

O ovoj osetljivoj temi razgovaraćemo u petak 9. avgusta u 20 časova na tribini „Pod lipom“ (Plato ispred stare železničke stanice Valjevo, Železnička 7) sa: dr Branimirom Jovančićevićem, redovnim profesorom Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, članom odbora za životnu sredinu SANU, članom Evropske asocijacije organskih geohemičara i naučnog odbora Evropske asocijacije za hemiju životne sredine, ekspertom Evropske komisije za FP7 projekte, Miodragom Kaporom, stručnjakom za energetsku politiku i  doktorandom Radgers univerziteta  (Nju Džerzi, SAD), Draganom Rakić, potpredsednicom Demokratske stranke i predsednicom RO za zaštitu životne sredine, Dejanom Bulatovićem, potpredsednikom Stranke slobode i pravde i Draganom Petrovićem, pronalazačem ekoloških peći.

1 comment on “Tribina „Razgovori pod lipom” – Dokle ćemo zatvarati prozore da bismo provetrili stan?

  1. peki

    Dobro ocekujem neko konkretno resenje sve sa studijom izvodljivosti bez kritike sadasnje ,prosle ili neke buduce vlasti.Kada objavite plan resenja aeorozagadjenja mi gradjani cemo stati iza toga resenja i traziti realizaciju od bilo koje vlasti grada Valjeva.Ako budete samo navodili rezultate zagadjenosti,katastrofalnim uticajem na zivotnu sredinu i narusavanje zdravlja sto mi vec znamo uz put vise kritikujuci sadasnju vlast niste morali ni da dolazite.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.