Roditelji učenika u Osečini se bune zbog promene naziva škole

Roditelji učenika iz Osečine koji su upisali Ekonomsku školu, izdvojeno odeljenje u Osečini pobunili su se zbog ukidanja pomenutog odeljenja, a formiranja Obrazovno vaspitnog centra. Iz Ministarstva prosvete stiglo je tumačenje u kome se navodi da se za decu suštinski ništa ne menja izuzev samog naziva škole.

Oko 80 učenika u Osečini još uvek po svemu sudeći nije upisalo sledeću godinu škole zbog promene naziva nekadašnjeg izdvojenog odeljenja valjevske Ekonomske škole u Orazovno vaspitni centar. Roditelji su se za objašnjenje obratili Školskoj upravi Valjevo gde ih je kako kažu primila načelnica Uprave Zorica Jocić.

„Ja sam ih primila i zakazala im sastanak u ministarstvu jer ŠU nije nadležna za ta pitanja. Nakon toga stiglo je i zvanično mišljenje ministarstva, ono je adresirano na ŠU jer ministarstvo nije znalo kom licu ili licima isto treba dostaviti s obzirom da se nisu pismeno obratili ministarstvu. U dopisu, odnosno tumačenju se navodi da se za decu ništa nije promenilo. To što je škola promenila naziv nije prvi put da se dešava jer i Ekonomska škola u Valjevu je nekada bila „25 maj“, Gimnazija je imala naziv „Vladimir Ilič Lenjin“. Ta promena ne utiče na decu i njihove obrazovne profile. U diplomi će im pisati naziv obrazovnog profila koji su i upisali“, kaže Jocić.

Ona navodi da ništa nije radjeno tajno niti da se išta krilo od bilo koga pri čemu je kompletna procedura za osnivanje OVC ispoštovana.

„Inicijativa je krenula od Opštine Osečina, oni su na sednici Skupštine doneli odluku, a valjda su odbornici predstavnici gradjana. Ta inicijativa je potom krenula prema Vladi Srbije odnosno ministarstvu prosvete. Vlada Srbije je 2018. godine u decembru donela odluku o osnivanju Obrazovno vaspitnog centra i prestanku rada izdvojenog odeljenja Ekonomske škole Valjevo u Osečini. Pravni naslednik tog odeljenja je OVC. Ništa nije ukinuto, sve je ostalo kao što jeste. U odluci Vlade navedena su sva postojeća obrazovna područja . Precizirano je šta će sve biti u okviru OVC. Nakon toga odluku je verifikovala Ekonomska škola Valjevo i ponovo Opština Osečina. Problem se pojavio onog trenutka kada su roditelji trebali da upišu decu stim da su tražili da decu upišu u Ekonomsku školu Valjevo-izdvojeno odeljenje Osečina, a ne u Obrazovno vaspitni centar“, objašnjava načelnica Uprave.

Pojedini roditelji iz Osečine tvrde da nije isto i ne može biti isto kako se zove škola koja se završi: „Nije isto da li će pisati da je neko završio Megatrend ili Beogradski univerzitet“.

„Pitala sam ih na tom sastanku zašto nisu ranije reagovali kada je ta odluka donošena, rekli su mi da nisu bili obavešteni. Ja mislim da su bili obavešteni, bar jedan deo njih , jer jedan od tri predstavnika roditelja koje sam primila na sastanak je upravo odbornik u Skupštini Osečine što znači da je imao odluku. Kako sam ga pitala zašto tvrdi da nije obavešten kada je Skupština donela odluku rekao mi je da to tada nikoga nije interesovalo“, navodi Jocić.

Roditelje je u ministarstvu primio pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić koji je istima potvrdio da nema suštinske promene za učenike već da se samo radi o promeni naziva.

U dopisu ministarstva se navodi da učenici koji su započeli školovanje nastavljaju po istim planovima i programima.

U ŠU Valjevo je 7. aprila 2019. godine održana konferencija za novinare kojoj je prisustvovao predsednik Opštine Osečina Dragan Aleksić koji je tada najavljujući Obrazovno vaspitni centar rekao sledeće:  „ Osečina je jedina Opština koja nema samostalnu srednju školu već duže od 20 godina imamo odeljenje Ekonomske škole iz Valjeva . Nama je problem bio što godinama unazad izlaze samo deca odredjenog profila. Neka traže posao, a neka nastavljaju školovanje. Mi nemamo mogućnost da ih zaposlimo u našoj Opštini. U razgovoru sa ministrom Šarčevićem vrlo brzo smo se sporazumeli da su nama neophodni smerovi koje traži privreda. U Osečini ima 25 firmi koje se bave preradom plastike i desetak firmi koje se bave preradom voća. Zato nama trebaju ti profili, prehrambeni i plastičari. Ministarstvo je dalo rešenje da se napravi Obrazovno vaspitni centar kojim je uradjena racionalizacija , ali smo dobili i tražene obrazovne profile. Tako smo postali prva Opština u kojoj je ovakav centar oformljen. Možda ima popularnijih smerova od onih koje predlažemo sada , ali ovo su smerovi nakon kojih će deca moći da dobiju posao“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.