Razgovori pod lipom: Srpski parlament je sada bunker vladajuće partije

Srpski parlament nije više dom svih gradjana Srbije već bunker vladajuće partije, zaključak je sinošnje tribine koja je održana u okviru serije tribina pod nazivom „Razgovori pd lipom“. Opozicioni narodni poslanici konstatovali da nije bilo drugog načina da se čuje reč opozicije sem napuštanja Skupštine.

Veliko je pitanje šta je sada srpski parlament nakon što je opozicija odlučila da ga napusti. „Sve moje kolege opozicioni poslanici pa i ja medju njima dobro smo znali šta nas očekuje ulaskom u Skupštinu. Ipak koliko god da smo očekivali loše stvari niko nije veovao da mogu biti toliko loše. A sve loše zapravo je oličeno u samoj predsednici Skupštine Maji Gojković koja je na kraju jasno i rekla da mi imamo manja prava nego poslanici vladajućih partija. Nedostatak političkog dijaloga bio je vidljiv u svakom trenutku , ali momenat kada nam je kao opozicionim poslanicima skraćeno vrme za reč onda je postalo jasno da se nikako naš dalji rad ne može nastaviti u tim uslovima. Oni jednostavno nisu dozvoljavali da bilo šta kažemo“, rekla je Marinika Tepić Stranka slobode i pravde.

Marija Janjušević iz Srpskog pokreta Dveri podsetila je da je opozicija osam meseci van rada Skupštine . „Zaista smo sve pokušali, da pokažemo dobru volju da se parlamentarizam ne ugasi, ali to nije bilo moguće. Mi nemamo nameru da se žalimo, naprotiv idemo dalje , pokazali smo da je naš izbor razgovor sa gradjanima i stavove koje imamo iznosimo na ovaj način upravo njima. Svesni smo da u ovom trenutku imamo jednog zajedničkog neprijatelja, režim oličen u Aleksandru Vučiću i ne preostaje nam ništa drugo nego osim da se organizovano kao opozicija borimo do kraja“, rekla je Janjušević.

Uvrede, oduzimanje prava na repliku i govor, karakteristike su rada parlamenta, a sam parlament viš se ne može tako i nazvati s obzirom da gradjani u njega više ne mogu da udju, pa je ta zgrada Skupštine zapravo bunker vladajuće koalicije. Skupština nema legitimitet , ali ne samo od trenutka kada je opozicija izašla već i ranije , smatra poslanik Demokratske stranke Dejan Nikolić. „To nije predstavnički dom gradjana više. Opozicioni poslanici su bili oneogućeni da rade, blokirani i zato ga radimo na ulici. Zato smo i došli u Valjevo da objasnimo zašto bojkotujemo parlament. Ono što danas imamo je atrofirani parlamentarizam i sve to važi za političku scenu u Srbiji. Kada senjete mržnju i podele morate da žanjete bojkot“, rekao je Nikolić. On smatra da nije tačno da je u parlamentu ponovo u pitanju isti folklor kao pre 2000 godine. „Situacija je dijametralno različita. Obišao sam petnaestak parlamenta u Evropi i gde je tako živo telo uvek je živa i debata, ali postoje osnovna prava poslanika. Vi imate sad parlament  koji može da stane u onu rečenicu predsednicee koja kaže opoziciji :“Vi imate manja prava.Mi možžemo da imamo kraće vreme za raspravu , ali nijedan poslanik  ne sme da ima manja prava od bilo koga. I ja sam kao opozicija bio spreman da štitim i prava većine ukoliko bi ih neko ugrozio , a oni   su narušili naša prava. Debata je uvek živa i bilo je incidenata, ali se to završavalo na nivou incidenta . Dakle ovo više nije incident ovo je strategija uništavanja institucija jer je u osnovi u pitanju strategija stvaranja jednog autokratskog režima,“ rekao je Nikolić.

 Potpredsednikom Skupštine AP Vojvodine dr Ivan Stijepović (Stranka moderne Srbije) je konstatovao da parlament više nije centar za donošenje odluka. “Sada je to diktatorski sistem I odluke se donose u jednoj stranačkoj centrali I od strane jednog čoveka.Za ovu situaciju najveću krivicu snosi vlast, ali I izborni system koji ne predstavlja sve gradjane Srbije. Taj izborni system sam po sebi kvari budući parlament bez obzira kako se on izabere. Parlament je sada orudje u rukama predsednika najjače političke partije u parlamentu I donošenje odluka se izmešta tamo gde to ne bi trebalo. Mislim da je neophodna promena izbornog sistema”, rekao je Stijepović.  

1 comment on “Razgovori pod lipom: Srpski parlament je sada bunker vladajuće partije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.