Razgovori pod lipom: Posledice odlaska mladih tek će biti vidljive

Mladi iz Srbije odlaze zbog ekonomske situacije koja je posledica političke situacije, a da bi se situacija promenila neophodno je da mladi imaju uslove života bez korupcije i zarade koje omogućavaju normalan život.

Nikola Arsenić, student Pravnog fakulteta, na tribini pod nazivom “Ima li nade za mlade” koja je održana u okviru serije tribina “Razgovori pod lipom” smatra da je odlazak mladih posledica odredjenog načina postavljanja same države prema mladima.  

„Mislim da je najbitnije pravilno defiisati pojmove što se tiče migracija mladih jer danas je takva situacija da mladi najčešće ne idu svojom voljom. Najčešće su oterani odavde. Tako se država postavila prema mladima ja se nadam da će se to promeniti“, rekao je Arsenić.

Arsenić koji kaže da je njegov plan da nakon završenog fakulteta ostane u Srbiji, navodi i da je da bi se situacija promenila neohodno da se stekne poverenje izmedju mladih i države jer u ovom trenutku jedni drugima ne veruju.

Govornici na tribini jednoglasni su bili u oceni da oni ostaju u Srbiji i da su spremni da u Srbiji nešto promene za šta je neophodno povratiti poverenje.

Dunja Ranković student treće godine FPN i član DS-a  smatra da je neophodnoi da se što viš mladi koje žele da se stvari promene uključe.„Smatram da nade za mlade ima i dosta mladih se uključilo kroz političke partije i NVO sektor. Neophodno je da nam veruju kada kažemo da smo spremni da nešto promenimo. Mladi nisu imali medije na svojoj strani kroz koje mogu da kanališu svoje poruke , ali su protesti doprinei tome da nas čuju. Ukoliko budemo još vidljiviji  sigurna sam da će nas mladi i čuti i razumeti, ali i priključiti se,“ rekla je Ranković.

Oni koji su najobrazovaniji i koji najviše vrede, shvataju da u Srbiji ne mogu pristojno da žive od svoje zarade, smatra Boban Stojanović, politički analitičar i doktorand na FPN. „Verujem da ipak ima mladih u Srbiji koji imaju želju da se stvari promene. Taj odliv mladih izazvaće ozbiljne probleme u jednom trenutku u Srbiji. Za razliku od devedesetih danas se može otići iz Srbije i mladi ne veruju da će se nešto promeniti , a tu samo poruka mladih mladima može stvari da promeni. Ako mladi odu onda i oni koji vladaju uskoro neće imati kime da vladaju“, kaže Stojanović.

Prvi razlog zbog kog mladi odlaze u Srbiji je ekonomska situacija, a ona je pak posledica političke situacije.

„Ekonomska situaicja je jako bitna, ali to nije jedini razlog jer ljudi odlaze i zbog izuzetno rasprostranjene korupcije i sistema koji nije zasnovan na zaslugama i znanju već na sistemu koji je zasnovan na političkim vezama i poznavanju. Oni koji ne pristaju da budu deo toga, pakuju kofere i odlaze.Da bi mladi ostali neophodno je da se opšte politički kontekst promeni, a sa druge ekonomski“, zaključio je Stojanović.

Cifre kojima se u javnosti spekuliše govore da godišnje Srbiju napusti i do 40 000 mladih.

5 comments on “Razgovori pod lipom: Posledice odlaska mladih tek će biti vidljive

 1. Nezaboravljamo

  Za vreme vlasti Dunjinog tate Dzimija najviše mladih je napustilo Valjevo. Ono sto je Vesic sad u Bg, to je bio Dzimi u Valjevu. Mislim da je sramota i veliki faul dozvola da ona prica o odlasku mladih.

  Reply
  1. Vlada

   Za vreme vlasti Dunjinog tate u Valjevo su dolazili investitori i otvarana su nova radna mesta. Glavna gošća na Tešnjarskim večerima nije bila nekakva netalentovana pevaljka, a gradonačelnik Valjeva nije vredjao svoje neistomišljenike.

   Reply
 2. Čučuk Stana

  Poštovani “Nezaboravljamo” kada sledeći put budete pisali komentar najbolje bi bilo da vaš pseudonim bude “Staljin”.Ono što vi propagirate jeste čist Staljinizam. Ako sledimo Vaš misaoni tok možemo da zamislimo kako bi izgledale promene za koje se Vi zalažate.Verovatno bi izdavali “dozvole” za pričanje, kao i dozvole za mišljenje. Mogli bi smo da zamislimo i zakon koji bi regulisao ko sme da govori i misli a kome je to strogo zabranjeno. O obrazovanju i poslu za te i takve i da ne govorimo.
  Iskreno se nadam da će te protiv njenog oca podneti krivičnu prijavu i oterati ga na dugogodišnju robiju za sva nedela koja je počinio.
  Iskreno se nadam da je Vaš način mišljenja među onima koji žele promene manjinski.Ako nije, onda bolje da ostane kako je.

  Reply
 3. peki

  Ovde kao u Severnoj Koreji deca uspesnih politicara i usrecitelja su tu da zamene tate i mame.Dacicev ,Seseljev sin,pa sin Zorane Mihajlovic,Krkobabici,tu je mladi Tripkovic,mlada Rankovicka super lepo nam se pise.Severna Koreja je demokratskija od nas oni su se skoncentrisali na jednu porodicu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.