Manifestacije- Ili zaboravite na svoj život ili pakujte kofere

Tešnjarske večeri I ostale manifestacije grad koštaju više od 20 miliona dinara. Grad za industrijsku zonu, gde je trebalo da po rečima gradonačelnika bude zaposleno 100 lica, predvidja samo 16 miliona, a za veselje domaćinski daje 560 plata Valjevaca.

Zapošljavanje aktuelnoj vasti nije jača strana što je pokazao I završni račun na kraju 2018. godine kada se videlo da prihodi od poreza na zarade nisu realizovani u obimu u kom su se očekivali. S druge strane Centar za socijalni rad dobio je 2 000 novih korisnika , lica koja sada primaju neki oblik socijalne pomoći. Realno tih 2000 novih korisnika sa prethodnih 5000 nema mnogo razloga za radovanje niti veselje. Ne bi trebalo da imaju ni gradski oci jer izostanak očekivanog zapošljavanja može da utiče na glasove na izborima. Ne treba ni pominjati da zadatak bilo koje vlasti nije zadovoljenje sopstvenih potreba već potreba u korist gradjana.

Grad Valjevo za ovu godinu predvideo je 12,2 miliona dinara za Tešnjarske večeri što je najviše novca dato za ovu manifestaciju ikada . Najskuplje Tešnjarske večeri do sada koštale su 7,5 miliona dinara , gotovo duplo manje, a da ne govorimo da se za Tešnjarske u proseku izdvajalo 2,5, odnosno 3 miliona dinara, što je četiri do pet puta manje novca iz budžeta.

Kreatori gradske politike koji je realizuju kroz budžet grada pak smatraju da za industrijsku zonu treba u ovoj godini izdvojiti samo 16 miliona dinara . Tih šesnaest miliona bićće utrošeno na plaćanje projekta za saobraajnicu I par manjih stvari. Tih 16 miliona u ovoj godini zapravo treba da bude kamen temeljac za zapošljavanje. Kakav je o realan osnov I koliko je to realan temelj svedoči podatak da grad u ovoj godini pored Tešnjarskih večeri I 12,2 miliona finansira još 29 manifestacija gde je na prvobitno usvojenoj poziciji bilo predvidjeno 5 miliona dinara ,ali je kako bi se apetiti zadovoljili suma podignuta na preko 10 miliona dinara . Zbirno gledano, ne ulazeći u decimale ovako postavljene brojke govore da grad izdvaja minimum 22 miliona dinara za narodne radosti.

Ako se vratimo napomenutih 16 miliona za industrijsku zonu jasno je da je I u ovako prosečno izvedenoj račlunici 6 miliona više uloženo u manifestacije. Sad bi Bogovi trebalo da ćute.

Ali koliko je to zapravo novca? Onima koji pred sobom imaju milijarde , s obzirom na veličinu budžeta to je malo, ništa. A gradjaninu Valjeva?

Tešnjarske večeri koštaju 103 000 evra , manifestacije oko 850 000 evra . Bližimo se cifri od 200 000 evra.

Koliko zaradjuju Valjevci? Statistika kaže da smo na oko 400 evra. Ipak privatni sektor je na oko 300 evra. Da bi u Valjevu jedan prosečan radnik u Gorenju, Valiju, Europromu, Pivari ili bilo kom drugom privatnom preduzeću zaradio blizu 200 000 evra potrebno mu je da radi 666 meseci. Ako jedna godina ima 12 meseci , tom prosečnom radniku u privatnom sektoru potreban je radni vek od 55 godina. Dakle ceo život. U tom celom životu jedan čovek može možda da živi sa 300 evra, ali šta ako od tih 300 evra on mesečno mora da izdvoji novac I za supružnika? Ili supružnika I dete? Kakav je to onda život?

Još je veće pitanje koliko je Valjevaca videlo na gomili 200 000 evra? Deset posto Valjevaca? Ili manje , 5 %? Ili još manje?

Tih 200 hiljada evra je 2000 skupih dečijih patika, 2200 kompleta knjiga za učenike, million užina za decu ako u prorseku roditelji izdvajaju 200 dinara dnevno za tu namenu …. Tih 200 000 evra je ceo nečiji život.

Pa šta je onda poruka koja je poslata gradjanima ovakvim načinom trošenja njihovog novca?

Ponesite pare za pljeskavicu slušajte muziku I zaboravite na svoj život? Ili pakujte kofere?

2 comments on “Manifestacije- Ili zaboravite na svoj život ili pakujte kofere

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.