DS: Bilans rada aktuelne vlasti – Tekući rashodi 48%, investicije 13 %

Odbornici Demokratske stranke neposredno pred početak sednice Skupštine održali su konferenciju za novinare. Podsećajući gradjane da odbornici DS-a ne učestvuju u radu Skupštine i samim tim ne uzimaju odborničke dnevnice, oni su se osvrnuli na najvažnije tačke sednice navodeći da je više nego očito da aktuelna vlast nema jasne ciljeve niti ih ostvaruje, a da novac gradjana smatra svojim ličnim novcem. Izostaje realizacija projekata, kapitalne investicije , a raste tekuća potrošnja.

Odbornik Dušško Rakić osvrnuo s ena izveštaj o radu gradonačelnika navodeći da to nikako nije izveštaj o njegovom radu već izveštaj o radu Veća i javnih preduzeća iz kojeg je vidljivo da takav gradonačelnik nije ni potreban.

„Kao što možemo videti izveštaj je tipski , a u ovom slučaju i izveštaj rada Veća i javnih preduzeća sve to ide u izveštaj gradonačelnika. Kada to pogledate možete reći da gradonačelnik i nije potreban jer su ovo svakodnevne aktivosti lica kojima je posaoa da to rade. Ono što smo mi očekivali da imamo u izveštaju gradonačelnika je da je imao razgovore sa odredjenim brojem investitora, da nas je obavestio da je u 2018.godini uspeo da neke od tih investitora dovede u Valjevo , da su oni krenuli da rade u Valjevu , da je u 2018. godini gradonačenik uspeo da sredi industrijsku zonu da bi ti investitori došli. Takodje, očekivali smo da u 2018. godini najveći projekat Brana Rovni krene sa onim što joj je i zadatak, da snabdeva gradjane pijaćom vodom. Ali ništa od toga u 2018. godini nije uradjeno. A i od  onog što se pominje mnogo stvari nije uradjeno“, rekao je Rakić.

Rakić podseća da nije bilo useljenja ni Bibloteke u objekat Doma vojske ni nove školske godine za učenike Šeste škole , a da je to upravo ono što je u izveštaju trebalo da se nadje.

Demokrate su se osvrnule na najvažnije tačke sednice Skupštine izveštaj za prvih šest meseci ove godine, rebalans budžeta i plan komunalne gradnje. Odbornica Milena Jovanović kaže da su to upravo dokumenti koji javnosti treba da pokažu sa kojim radom i odgovornošću izvršni organi vlasti raspolažu budžetom, odnosno novcem gradjana. Ona navodi i da nijedan od pomenutih dokumenata ne sadrži pomake koji bi značili dobrobit gradjana. „Za prvih šest meseci prihodi su realizovani sa 42%, a rashodi sa 40%. Medjutim tekući rashodi su realizovali sa 48% dok su kapitalna ulaganja , investicije, za pola godine realizovani samo sa 13%. Ova vlast će biti upamćena po potrošnji. U 2016.godini usvojili su program kapitalnih investicija za naredne četiri godine. Tu je predvidjeno da za ove namene u 2019. godini bude izdvojeno više od milijardu dinara , a samo za industrijsku zonu negde oko 700 miliona. U ovoj godini za industrijsku zonu su komunalna izgradnja  predvideli su  52 miliona. Ko pravi ovakve planove kad sada rebalansom na poziciji industrijske zone imamo samo 16 miliona dinara?“ upitala je Jovanovićeva naglašavajući da mora postojati odgovornost za nerad.

Za rebalans Jovanovićeva kaže da je uradjen zarad prepakivanja novca , ali da jasno pokazuje da nema razvojnih projekata niti jasnog cilja i težnje ka razvoju. Navodeći pozicije koje se menjaju Jovanovićeva ističe da je potrošnja povećana ponovo na teret investicija. „Ko snosi odgovornost za neizvršenje budžeta? Zašto se smanjuje pozicija industrijske zone? Koji su to radovi koji su trebali uradjeni , a sada vidimo da se pozicija smanjuje i svodi samo na 16. miliona? Ovakvim postupanjem vlast nam stavlja do znanja da su naše pare njihove pare ne obazirući se na usvojene planove. Sve ovo pokazuje da je kampanja za predstojeće izbore već počela“, kaže Jovanović.

Jedan od razloga zbog kojih reblans nije trebao biti usvojen po mišljenju odbornika Demokratske stranke jesu netačno preneta sredstva iz prethodne godine koja jesu osnov za sam budžet. „Da li se tu radi o slučajnoj ili namernoj grešci to ne znam. Možda neko ima interes da rashode planira na osnovu nepostojećih sredstava. Vidimo da se rebalans usvaja po hitnom postupku, odnosno nema zakonskih 8 danado objavljivanja u službenom glasniku pa je pravo pitanje šta je to što je toliko hitno da mora na ovaj način da se usvaja. Sada je to nepoznato, ali možda ćemo jednom saznati“, konatatovala je odbornica Jovanović.

6 comments on “DS: Bilans rada aktuelne vlasti – Tekući rashodi 48%, investicije 13 %

  1. Gradjanin

    Desimir Maksimović je pokazao da gradonačelnik moze da bude i ne pismen,Sreten Janković da mozr da bude ko god hoće a Gvozdenović da nam gradonačelnik i ne treba

    Reply
  2. Lenka

    Izuzetno me obradovala vest da ce Sanda Jancic biti predsednica Demokratske stranke u Valjevu. Jedna visoko obrazovana i porodicna zena, zena sa stilom i merom. Zajedno smo odrasle i dajem joj punu podrsku. Tvoja Lenka

    Reply
  3. Анонимни

    Kako su se samo prolepšali od kad su u bojkotu eada skupštine. Kad vam već prija da se ne bavite politikom, dignite ruke, kakave konferencije, kakve gluposti. Ili uđite u salu Skupštine ili izađite iz politike. Nemojte zamajavati ni građane ni sami sebe i svoje članstvo. Ako ste nemoćni na političkom polju, bolje je časno priznati svoj poraz, nego umarati i zamajavati građanstvo koje vam je bilo naklonjeno…

    Reply
  4. Emilija

    Demikrate moje,moja opcijo,vi ste samo kao clanovi,i ja sa vama,dozvolili da nam nasi uniste,ocekivanu buducnost. Znamo mi i Milovana Markovica,Vesnu Ciric,Radisu Lazica,Gorana Aleksica,Kumove Jeremice i da ne nabrajam. Zato,ostatak demokrata,casnih ljudi mora podneti njihovu zloupotrebu i pomiriti se sa njihovom zloupitrebom,zabraniti im da prodju ispod lipe a ne da tu i sede.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.